StoryEditorOCM
4 kantunaEUROPSKI MILIJUNI ZA OBNOVU STARE MEDICINSKE ŠKOLE

U Zadru Regionalni centar kompetentnosti u sektoru zdravstva za pet županija!

Piše L.B.
20. studenog 2018. - 12:45
medicinska1-191118

Sa stanarima zgrade u kojoj je nekada bila Medicinska škola, u neposrednoj blizini Opće bolnice, obavljen je inicijalni sastanak na kojem su se oni složili da se zgrada preuredi u Regionalni centar kompetentnosti. Istodobno je sa zadarskom arhitekticom Ivom Letilović dogovoreno da će ona napraviti idejno rješenje preuređenja ove zgrade, stare 110 godina. U međuvremenu je za ovu svrhu stigao i novac na račun resornog ministarstva.

- Ispunili su se uvjeti da počnemo sa radom i da Zadar dobije status Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva, koji pokriva pet županija: uz Zadarsku, mi smo centar za Ličko-senjsku, Primorsko-goransku, Karlovačku i Istarsku županiju. Stanari zgrade stare Medicinske škole svoju će pismenu suglasnost dati kada se izradi idejno rješenje obnove i uređenja, no tu ne očekujem nikakve prepreke, sudeći prema već obavljenim razgovorima. Intenzivno provodimo pripreme, trenutačno je na redu geodetski snimak zgrade – kaže Davor Vidaković, ravnatelj zadarske Medicinske škole Ante Kuzmanića.

I zadarska Strukovna škola Vice Vlatkovića imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti, u sektoru strojarstva, a od 41 milijuna kuna koji je iz EU sredstava dodijeljen za ovaj projekt, Medicinska škola dobiva 15 milijuna kuna.

- To nam je sasvim dovoljno da se budući Centar briljantno uredi i opremi – kazao je ravnatelj Medicinske škole Davor Vidaković.

- To će biti mjesto u koje će se iz pet županija dolaziti na edukaciju. Uredit ćemo bolničke sobe i kabinete, nabaviti lutke-simulatore, digitalnu opremu i sve što je potrebno da kompetentno obavljamo edukacije. Uz medicinske sestre, iznimno su traženi dentalni tehničari, ali i dadilje. Mi ćemo obavljati edukacije za zdravstvene djelatnike u najširem smislu, dakle od tečajeva reanimacije do obuke za pružanje hitne medicinske pomoći. Unaprjeđivat ćemo struku i osposobljavati ljude – kaže Vidaković, koji očekuje veliki broj zainteresiranih polaznika, tim više što je geografski prostor koji pokriva samo jedan Centar vrlo velik.

Vidaković ističe da će trebati neprekidno pratiti modernu tehnologiju, jer je njezina upotreba sve veća.

- I naša lutka-simulator, koja simulira brojna bolesna stanja i izvanredno je važna jer se odmah uči kako postupiti u određenoj situaciji, radi preko digitalnog sustava. Jedna zanimanja nestaju, druga nastaju, to nam donose nove tehnologije – kaže Vidaković.

Medicinska škola Ante Kuzmanića imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru zdravstva u srpnju ove godine. U Hrvatskoj je tek 25 strukovnih škola dobilo ovaj status, a za uređenje centara ukupno je iz EU fondova povučeno milijardu kuna.

Zadarska županija je kako osnivač prijavila dvije zadarske strukovne škole na Javni poziv, a projektne prijave izradila je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

03. lipanj 2024 11:02