StoryEditorOCM
4 kantunaDIREKTOR 'VODOVODA' S NOVIM VOZILOM ODGOVARA NA PROZIVKE SDP-a

Tomislav Matek: "Ma koja igračka, to je Škoda Superb"

Piše Ana Vučetić Škrbić
22. kolovoza 2018. - 15:06
Tomislav Matektomislav_matek2-030512

Gradski odbor SDP-a jučer je poslao priopćenje naslovljeno s "Nova igračka bahatog direktora 'Vodovoda'", a vezano uz najnovija događanja u gradskoj tvrtki "Vodovod". Prema priopćenju koje potpisuje predsjednik GO SDP-a Antun Novoselović, stanje u "Vodovodu" za mandata direktora Tomislava Mateka obilježeno je "nizom skandala i nevjerojatnom količinom bahatosti koja je rezultirala općim nezadovoljstvom radnika ove gradske tvrtke".

- Podsjetimo na tihi štrajk radnika koji su upozorili na svoj položaj, loše uvjete rada, niske plaće i stalne prijetnje koje provodi sam direktor. Pogodovanja pojedincima kojima se opraštaju enormni dugovi za vodu kao što je bio slučaj s Teniskim klubom, kojemu je oprošteno više od 40.000 kn, dok naši sugrađani dobivaju opomene i prijetnje isključivanjem vode za 100 kuna. Tvrtke lokalnog moćnika čija su sjedišta u Zadru, Gaženička bb, imaju konstantna dugovanja od 300 do 500 tisuća kuna i zasigurno im se ne prijeti isključivanjem, dok mali čovjek strepi nad neplaćenim računima. Gradonačelnik Dukić upoznat je s cijelom situacijom ali ne poduzima ništa da se ovoj samovolji stane na kraj i da se zaštite interesi građana - stoji u priopćenju GO SDP-a, gdje je posebno apostrofirana odluka o kupnji novog službenog automobila za direktora Mateka koji se, kažu u SDP-u, tako "nastavlja bahatiti na račun građana".

- Direktor Matek ovih je dana za sebe naručio automobil vrijedan više od 300 tisuća kuna s kožnim sjedalima i svom dodatnom skupom opremom. Ovaj Matekov limeni ljubimac već krasi dvorište "Vodovoda", dok radnici za teren koriste stare i dotrajale automobile - poručuju iz SDP-a.

Tragom te informacije odgovore smo tražili i od direktora Mateka. On, međutim, tvrdi da je jedina točna informacija u cijelom priopćenju to da "Vodovod" ima novi službeni automobil, a da je sve drugo, od njegove cijene do opreme, dezinformacija kojom se manipulira javnost.

- Riječ je o automobilu Škoda Superb koji smo kupili na operativni lizing, na vrijeme od četiri godine, što znači da "Vodovod" za to vrijeme vozilo praktički ima u najmu, dok je njegov stvarni vlasnik "Erste leasing". Automobil ne košta 300 tisuća kuna već 197 tisuća, a mjesečna rata iznosi 3500 kuna. Nitko nije tražio nikakva kožna sjedala niti automobil ima posebnu opremu, već običnu standardnu, kakvu imaju sva takva vozila - kaže Matek, navodeći da nije riječ ni o kakvoj tajnoj kupovini, kako iz SDP-a pokušavaju prezentirati, nego o realizaciji plana nabave koji je poznat i javan još od prošle godine.

- Natječaj za novi službeni automobil je raspisan u svibnju, a u srpnju smo dobili ponudu na 197 tisuća kuna, koju smo prihvatili. Za tu smo odluku imali suglasnost svog vlasnika, Grada Zadra, i ništa u ovom poslu nije obavljeno netransparentno - kaže Matek.

POMLAĐEN VOZNI PARK - Fiat Uno i WW Up
- U vrijeme kad sam preuzeo "Vodovod" prosječna starost službenih automobila u tvrtki bila je između 11 i 12 godina. Bila su to najvećim dijelom, Fiat Uno vozila, potrošena, stara i izlizanih guma. U međuvremenu kupili smo 20 novih vozila WW Up, čime je prosječna starost voznog parka sada "pomlađena" na sedam godina. Toliko o optužbama iz SDP-a, tvrdi Matek.

 

Čiji je "Vodovod"?
- Gradonačelniče Dukiću, je li "Vodovod" gradska ili privatna firma? Štitite li vi interese građana i radnika koji pošteno rade svoj posao ili samo nemoćno promatrate što vam rade direktori gradskih tvrtki kojima leđa zasigurno čuvaju neki puno veći igrači od vas, s čime se oni i hvale u javnosti - pitaju u svom javnom obraćanju zadarski SDP-ovci gradonačelnika Branka Dukića.
08. svibanj 2024 13:40