StoryEditorOCM
4 kantunaFOTOREPORT

Prvi dan američkog sajma vojne opreme na Višnjiku: oduševljeni gradonačelnik Dukić pozirao u oklopnom terencu...

Piše Iva Ivanac
3. svibnja 2023. - 14:18

U Zadar su u srijedu okupljene vojne delegacije iz cijelog svijeta na otvorenju Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije – ASDA 2023. koja će tri dana trajati na Višnjiku.

Iako je izložba u srijedu i četvrtak zatvorena za javnost, na zadarskom je Višnjiku itekako bilo prometno jer je ASDA-a kreirana kao B2B sajam (business-to-business) što znači pravo mjesto za dogovaranje poslova.

Otvorenje izložbe posjetio je ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj. Oni su u pratnji Justina Webba, direktora TNT Production LLC, američke tvrtke koja je glavni organizator ASDA-e, ali i župana Božidara Longina te gradonačelnika Branka Dukića obišli najzanimljivije eksponate sajma.

Zastali su kod američkog taktičkog vozila i porazgovarali s vojnicima koji su im objašnjavali tko sve koristi to vozilo i za što je namijenjeno, a gradonačelnik Dukić je vozilo i iskušao popevši se u kabinu odakle je pozira brojnim snimateljima i fotografima koji su ih pratili u stopu. Bio je oduševljen unutrašnjom opremom i suvremenim sustavima upravljanja takvih moćnih ratnih strojeva.

Ministar je s pratnjom obišao i helikopter Kiowa Warrior kojeg posjeduje i hrvatska vojska, a u istom je društvu na zadarskom Višnjiku popio i kavu.

Na ASDA-i se ove godine predstavlja 205 izlagača iz 30 različitih zemalja, a među njima ima i hrvatskih kompanija kao što su Šestan-Busch, tvrtka koja je najveći proizvođač zaštitnih kaciga u državi, Alfatec grupa koja se na sajmu predstavila s dronom za nadzor granica, svoj štand imao je i Brodosplit, ali i Agencija Alan.

Na sajmu su po prvi puta u Hrvatskoj bili i Francuzi s maketom borbenog aviona Rafale koja je na sebi imala hrvatska obilježja i koja je pet puta manja od pravog aviona.

Programu prvog dana ASDA-e nazočili su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Bačić, ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, ministar obrane Republike Irak Thabet Mohammad Al-Abbasi, ministar obrane Republike Kosovo Armend Mehaj, predstavnici organizatora izložbe, Vlade RH i drugih državnih institucija, lokalne i područne samouprave, vlada te oružanih snaga zemalja članica NATO-a i partnera, predstavnici znanstvenih, sveučilišnih i gospodarskih institucija i drugi.

Izložba će biti otvorena do petka, a taj će dan i šira javnost moći škicnuti što ima novog u svijetu vojne opreme.

image

Otvorenju su prisustvovali izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar obrane Mario Banozic i nacelnik Glavnog stozera Oruzanih snaga RH admiral Robert Hranj

Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
29. travanj 2024 17:52