StoryEditorOCM
4 kantunaZAPOSLILA - SVOJU

Ravnateljičina kći Ana po zvanju je magistra informacijskih znanosti, a tu je titulu stekla na Sveučilištu Zadar!

Piše Lucija Vujnović
5. prosinca 2023. - 14:19
Ivanka Kovačević je ravnateljica Druge gimnazije već 23 godine, a sad joj je kći postala kolegicaJoško Šupić/Cropix

Splitska II. gimnazija nedavno je raspisala natječaj za zasnivanje radnog odnosa za poziciju knjižničara/ke na koji su se prijavili oni koji zadovoljavaju uvjete i koji, očito, još uvijek ne gube nadu u pravednost Lijepe naše. 

image

II. gimnazija, natječaj

Screenshot Sd/

Sedam kandidata je bilo prijavljeno na natječaj, a jedna od njih je bila Ana Krajinović, kći ravnateljice Ivanke Kovačević

Ana je ljubazno uskočila pomoći školi (ili, bolje rečeno, majci) u nevolji nakon što je prijašnja knjižničarka otišla u mirovinu 31. kolovoza, te je trebala ostati na toj poziciji do raspisivanja natječaja.

Natječaj je raspisan i zaključen. U obavijesti o rezultatima natječaja stoje inicijali – pogađate?! – A.K.!
–​ Ana zadovoljava sve kvalifikacije za obavljanje ovoga posla – poručila je ravnateljica još sredinom studenoga, kad smo problematizirali privremeni angažman Ane Krajinović na tom radnom mjestu.

Objasnila je kako je Ana po zvanju magistra informacijskih znanosti, a tu je titulu stekla na Sveučilištu Zadar. Po struci je, dakle, knjižničarka, tj. diplomirana knjižničarka.

Ravnateljica je na toj poziciji još od 2000. godine, a kći Ana službeno je njezina nova školska kolegica. 

image

II. gimnazija, natječaj

Screenshot Sd/

Kako kaže ona stara narodna "Ko će kome nego svoj svome...". 

Žalosno je da su prosvjetni radnici naviknuti na ovakav način kadroviranja da uglavnom šutke to promatraju. Čak i sindikalisti sliježu ramenima.

Tako je i šef sindikata Preporod za splitsko područje Sebastian Troskot ovaj slučaj proglasio etički upitnim.

– Glavna odgovornost je na ravnateljici, no nije sve na njoj. Nakon raspisivanja natječaja, Školski odbor mora donijeti odluku hoće li ona biti zaposlena ili ne. Nepotizam postoji otkad je Lijepe naše, ovo je postalo gotovo uobičajeno u Hrvatskoj u posljednjih 30 godina. Nažalost, ovakvih je situacija mnogo, a događaju se puno češće nego što bi to trebalo biti. Da su mediji istaknuli svaki sličan slučaj, možda bi se poslala poruka da ovo nije prihvatljivo. Uglavnom se nitko ne želi miješati i onda to prolazi i postaje "kao normalno". Ovo nije toliko uobičajeno na Zapadu kao što je s godinama postalo kod nas – poručio je.

image
Josko Supic/Cropix
28. travanj 2024 01:14