StoryEditorOCM
4 kantunaESDEPOVCI ZA SABOR

Koliko SDP očekuje prolaza? Je li Dragić zaslužila visoko 3. mjesto? Može li Radeta proći preferencijalno? Gdje je nestao Zubčić?

Piše Iva Ivanac
26. ožujka 2024. - 18:42

Glavni odbor SDP-a objavio je imena svih kandidata za deset izbornih jedinica, a na listi za 9. izbornu jedinicu, uz nositeljicu Sabinu Glasovac, našla su se dva poznata zadarska imena, Irena Dragić na jako visokom trećem mjestu i Daniel Radeta na sedmom mjestu.

Ako SDP u 9. Izbornoj jedinici ostvari jednak rezultat kao i na prošlim parlamentarnim izborima, a ciljaju na više od tri mandata, u Sabor sigurno ulazi dugogodišnja gradska vijećnica Irena Dragić.

No sve i da SDP ostvari bolji rezultat ili pobijedi na predstojećim parlamentarnim izborima nije izgledno da će Radeta ići u Sabor.

Ako se SDP bude, kao i obično, držao redoslijeda kandidacijske liste za ulazak u Sabor i ako Sabina Glasovac u slučaju pobjede SDP-a odluči otići korak dalje i zauzme mjesto u Vladi RH, opet je malo vjerojatno da Radeta dobije mjesto u Saboru, osim ako stranka ne odluči drugačije.

Radeti uvijek ostaje preferencijalna kampanja jer će se na preferencijalnim glasovima između ostaloga vidjeti i njegov rejting kao predsjednika zadarskog SDP-a te koliko je lokalni ogranak dobio ili izgubio na borbi za uklanjanje murala na Bulevaru i spomen ploče Rajku Lozi.

Ne treba posebno napominjati kako bi dobar preferencijalni rezultat Radeti dao zamah za nadolazeće lokalne izbore, ali i kako bi loš preferencijalan rezultat ukazao na promašenu politiku oko uklanjanja murala kao uvjeta za proračun te sigurno doveo do dodatnog komešanja nezadovoljnih tom odlukom unutar zadarskog SDP-a.

U svakom slučaju, zanimljivo će biti vidjeti koliko će Dragić i Radeta prikupiti preferencijalnih glasova što će im zasigurno biti svojevrsna anketa za lokalne izbore koji se održavaju 2025. godine. Iznenađujuće je i to da se na listi za Sabor, bar na zadnjem mjestu, nije pojavio bivši županijski vijećnik i predsjednik ŽO SDP-a Jure Zubčić.  

Poznato je i kako će se na kandidacijskoj listi za EU parlament naći i županijska vijećnica Vedrana Mišković kojoj, iako u Zadarskoj županiji afirmirana kao vrijedna političarka, nedostaje nacionalne prepoznatljivosti. Ostaje dojam kako bi Vedrana Mišković puno više pridonijela rezultatu SDP-a na listi za Sabor, nego li na jedinstvenoj listi za EU Parlament.

U sedmoj izbornoj jedinici na 13. mjestu nalazi se Toni Herenda, novi županijski vijećnik Zadarske županije i predsjednik SDP-a Pag.

Poredak na listi

9. IZBORNA JEDINICA

Sabina Glasovac
Tonči Restović
Irena Dragić
Centar
Branko Grčić
Nataša Delonga Poparić
Daniel Radeta
Ružica Jakšić
Karlo Klarin
Ivana Vučenović
Ivana Perišin
Centar
HSS
Petar Vrvilo

 

25. travanj 2024 12:34