StoryEditorOCM
4 kantunaANALITIČAR HUP-a

Hrvoje Stojić: Tehnički proračun nije katastrofa, jer osigurava temeljne funkcije Grada Zadra, ali na duži rok ugrožava nove investicije i razvoj

Piše P.O.
13. siječnja 2023. - 19:14

Trenutno nitko ne zna do kada će trajati već pokrenuti postupak ocjene zakonitosti amandmana što ih je s gradskim proračunom izglasala većina u Gradskom vijeću Zadra, ali iskustva nekih drugih gradova pokazuju da dugotrajna blokada proračuna može dovesti do ozbiljnih posljedica. Što će se u Zadru događati ako odluka o financiranju samo nužnih rashoda potraje tri mjeseca ili duže? Hoće li i kako Grad funkcionirati i koliku će štetu to ostaviti na njegov razvoj, pitali smo Hrvoja Stojića, glavnog ekonomistu Hrvatske udruge poslodavaca.

-Tehnički proračun nije neka katastrofa, on je preslika proračuna i njime se osigurava financiranje svih temeljnih funkcija Grada jer će se velika većina proračunskih izdataka moći financirati, a praksa pokazuje da se nakon isteka tri mjeseca proračun oporavi i dođe u kudikamo bolje stanje. Načelno govoreći, funkcioniranje „hladnog pogona” i isplata plaća proračunskim korisnicima ne bi trebali biti dovedeni u pitanje, a ne bi trebali biti ugroženi ni, na primjer, uređenje ulica, financiranje javnih ustanova ili neki manji infrastrukturni projekti, to također ne bi trebalo biti upitno. Kao ni socijalna davanja i različiti oblici proračunske pomoći građanima, kaže Stojić.

-Ali, ono što je upitno je...

-U situaciji u kojoj se trenutno nalazi Zadar, nije moguće donositi nove odluke o izdacima. Investicije u nove projekte se zaustavljaju, pa je samim time ugrožen investicijski ciklus. Koliko sam pratio zbivanja u Zadru, tim amandmanima su dovedeni u pitanje neki preuzeti ugovori i obveze koji se jednostavno moraju poštivati, jer neki od njih sigurno traju više godina.

-A što ako odluka o financiranju nužnih rashoda potraje duže od tri mjeseca?

-U investicijskom i razvojnom smislu takvo što ne bi bilo dobro, pogotovo ako potraje šest mjeseci ili duže. To bi moglo biti vrlo rizično. Osim toga, treba voditi računa i o tome da prolongiranje takvog načina funkcioniranja proračuna s ova tri mjeseca na neko duže razdoblje, uz očekivani rast cijena i inflaciju, može dovesti u pitanje i financijske konstrukcije, pa i izvedivost nekih projekata koji su već započeti. To ne bi bilo dobro.

-U Solinu se odluka Visokog upravnog suda čeka skoro godinu dana...

-Upravo poučeni iskustvom Solina, svi koji su uključeni u krizu zadarskog proračuna trebali bi reagirati što je prije moguće i u interesu grada razriješiti ovu pat situaciju. Ali, tu već zadiremo u politički aspekt, kojeg ne bih komentirao, zaključuje Hrvoje Stojić.

 

 

09. svibanj 2024 16:37