StoryEditorOCM
4 kantunaVIDEO: HRVATSKI 'ŠTREBERI' POKORILI SVIJET

Hrvatska igra u manje od mjesec dana zaradila više od 100 milijuna kuna: 'O ovakvom uspjehu nismo mogli niti sanjati!'

Piše Slaven Knežević/100posto
12. listopada 2018. - 11:59
1440x620

Hrvatska se puno puta do sada istaknula u sportu u kojem nam talenta ne manjka, a sada se možemo pohvaliti i da imamo apsolutni svjetski hit u svijetu gaminga. Za jednu od najpopularnijih igara na svijetu nazvanu SCUM zaslužni su hrvatski studiji Gamepires i Croteam, a kako je sve krenulo pitali smo ekipu iz Gamepiresa koji je već ranije probio led sa svojom prvom igrom Gas Guzzlers. Iako su Guzzlersi bili popularni, ništa se ne može mjeriti s popularnošću SCUMA a sve je krenulo od skupine 'geekova', piše 100posto.hr.

"Krenuli smo kao i većina domaćih studija. Nekoliko štrebera imalo je san i ideju i tako je nastao studio Gamepires", kažu nam iz studija.

A ta skupina štrebera napravila je svjetski hit. Igra još nije bila ni puštena u prodaju krajem kolovoza kada je s 230.000 pregleda na popularnoj platformi Twitch srušila svjetske velikane poput FortniteaLeague of LegendsaWorld od Warcrafta, DOTA-e 2 i ostalih. Čim je ugledala svjetlo dana popela se na vrh ljestvice najprodavanijih naslova na svijetu i ostala među top 10.

"Igra je nastala tako što je nekolicina nas strastvenih gamera jako htjela igrati dobar survival, a na tržištu jednostavno nije bilo toga što smo mi htjeli. Za radnju je zaslužan naš kreativni direktor Tomislav Pongrac", kažu nam iz Gamepiresa pa dodaju:

"Slušali smo želje igrača i uzeli ih u obzir kada smo razvijali igru i to je tajna uspjeha. Tako planiramo raditi i dalje. Imamo jaku zajednicu koja nam glasno govori što želi pa ne vidimo razlog zašto ne poslušati njihove ideje i kritike i dati im ono što žele."

Da je upravo to formula uspjeha govori podatak da je SCUM u manje od mjesec dana od puštanja u prodaju prešao milijun prodanih primjeraka i ostvario prihod od preko 17 milijuna eura. Osim što su slušali želje gamera, tvorci SCUMA odlučili su se za cijenu koja je dostupna svima pa tako se igra na Steamu može kupiti kao Early Access paket za 16,79 eura što je približno 125 kuna i kao drugi paket koji uključuje Supporter Pack i košta 23.73 eura, odnosno oko 177 kuna. Iako su u Gamepiresu očekivali da će igra biti dobro prihvaćena, popularnost koju je zadobila nitko nije očekivao.

"Iskreno, očekivali smo uspjeh, ali ovo je čak i našem izdavaču bio najuspješniji release u povijesti. O tome nismo mogli ni sanjati. Ovo je fenomenalno."

Pa dobro, što je zapravo SCUM?

"SCUM je online multiplayer survival igra gdje igrač preuzima ulogu zatvorenika bačenog na otok gdje će trebati preživjeti boreći se protiv drugih igrača i prirode, a sve to kako bi zabavio mase koje gledaju reality show", objašnjavaju iz Gamepiresa, a otok na koji su zatvorenici bačeni je zapravo Brač što će sigurno doprinijeti promociji naše zemlje.

Sve je osmislio tim od dvadesetak ljudi, a ti 'štreberi' pokazali su svima da se i u Hrvatskoj može uspjeti.

"U Hrvatskoj je teško biti proizvođač videoigara, ali moramo priznati da je i zabavno. Susretali smo se do sada s raznim preprekama, baš kao i bilo koja druga hrvatska firma, a kao firma koja se bavi proizvodnjom videoigara imamo i svoje specifične probleme i prepreke. Ipak, moramo reći da se radi na tome da se olakša poslovanje takvim firmama. Nadamo se da će naša priča barem malo prodrmati svijest o tome da ova industrija kod nas cvjeta i da u nju treba ulagati", zaključuju iz Gamepiresa, studija koji je Hrvatsku lansirao u orbitu kada se radi o videoigrama.

04. svibanj 2024 21:33