StoryEditorOCM
4 kantunaMINISTAR GARI CAPPELLI U ZADRU

„Hitno započinjemo široku edukaciju kadra, u turističku utakmicu vratile su se Turska, Grčka i zapadna Afrika!“

Piše L.B.
22. kolovoza 2018. - 18:00
capelli1-220818.JPG

- Osim o širokoj edukaciji kadrova, koju ćemo pokrenuti na jesen, te o podizanju kvalitete pružanja turističkih usluga u svim segmentima, na sastanku sa ministrom turizma poglavito smo razgovarali o novim tržištima koja bi trebali otvoriti i time u Zadar i Zadarsku županiju privući kvalitetnije turiste. Radi se o istočnom tržištu, azijskom, a osvrnuli smo se i na nekada jako dobro tržište, talijansko. Imali smo cjelogodišnje trajektne veze s Italijom i nastojat ćemo ih vratiti. Također smo govorili o  novim avionskim linijama i o produženju piste na Zračnoj luci – rekao je zadarski župan Božidar Longin u srijedu nakon sastanka na kojem su bili ministar turizma Gari Cappelli, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, te predstavnici turističkih zajednica Županije i Grada.  

Longin je dodao da na području Zadarske županije treba podići kvalitetu smještaja, pogotovo hotelskog, na čemu će se, najavio je Longin, intenzivno raditi.

Ministar Cappelli je rekao da žurno treba rješavati problem radne snage.

- To nije problem od jučer, ali na tome se nije radilo. Pod hitno treba školovati što kvalitetniji kadar jer zemlje se 'vraćaju', tu su Turska, Grčka, te okruženje zapadne Afrike. Slijedeće godine očekuje nas žestoka utakmica i trebat ćemo uložiti puno više novca, dvostruko više nego ove godine da bismo zadržali rezultate koje imamo. Iskorak je ponovno povezivanje morem Hrvatske i Italije, te avio promet u koji ćemo uložiti 60 milijuna kuna, dok je ove godine uloženo 30 – rekao je ministar Cappelli.

Najavio je u studenom otvaranje ureda Hrvatske turističke zajednice u Šangaju u Kini, te potom u Koreji i u Los Angelesu.

- Mi sa tržišta Kine imamo u ovom trenutku 42 posto više gostiju nego prošle godine. Japanaca ima 20 posto više.  Njemačka, Slovenija, Austrija, Poljska i Češka su naša stalna tržišta i od njih imamo kontinuirani lagani rast, tako i ove godine, no trebamo se više otvoriti drugim tržištima – istaknuo je Cappelli.

Ove godine turizam bilježi rast pet do šest posto, što noćenja, što boravaka turista, rekao je ministar, dodavši da za mjesec kolovoz rast iznosi oko dva posto.

Najavio je donošenje nove Strategije razvoja turizma, te usvajanje novog zakona kojim će biti obuhvaćena rekategorizacija turističkih objekata.

- Novim zakonom, koji je već prošao prvo čitanje, idemo u rekategorizaciju, oko čega je bilo prilično otpora. Siguran sam da imamo oko 20 tisuća objekata koji su registrirani 70-ih godina, a veliki dio njih nije se rekategorizirao nego imaju tri zvjezdice koje se sa današnje tri zvjezdice ne mogu niti uspoređivati. Mi ćemo ući u te objekte i rekategorizirati ih, dobiti pravičniju sliku, a onda ćemo vidjeti i koliko smo imali tog sivog tržišta – rekao je Cappelli, koji je na pitanje o sivoj zoni i nedovoljnom broju turističkih inspektora kazao da bi u Hrvatskoj „valjda trebalo biti 'jedan na jedan' inspektora i iznajmljivača da bi bili sigurni da je sve kako treba“.

- Inspekcija bi trebala biti kvalitetnija, turistički inspektori imaju svoje ovlasti do određene granice, a imamo carinu koja ima mogućnost ulaska u nelegalne objekte. Novih zapošljavanja inspektora neće biti, ali će biti preraspodjele unutar postojeće administracije iz koje će dio zaposlenika preći u inspektore kako bi nadzor bio jači i kvalitetniji. Hrvatska dio novca gubi u sivom tržištu – zaključio je Gari Cappelli.

Ove godine, prema riječima ministra, prihod od turizma će iznositi 12 milijardi kuna, što je desetak posto više u odnosu na prošlu godinu.

27. travanj 2024 09:24