StoryEditorOCM
4 kantunaŽENSKA KVOTA

HDZ će morati platiti kaznu od 6.636 eura zbog sastava svoje liste u 9. izbornoj jedinici. Po tome su najgori...

Piše Iva Ivanac
2. travnja 2024. - 17:39

Iako Zakon o ravnopravnosti spolova i Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor nalaže da na svim kandidacijskim listama za izbore zastupnika u parlament, skupštine županije, gradska i općinska vijeća, treba poštivati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti muškaraca i žena, tog se pravila neke stranke još uvijek ne pridržavaju. Najčešće se radi o podzastupljenosti žena na kandidacijskim listama koje su pritom stavljene na niža mjesta, što znači da ih ima manje i imaju manje šanse da uđu u Sabor.

Od 18 kandidacijskih lista u IX. izbornoj jedinici, samo su tri žene nositeljice lista: Marjana Botić na listi Javno dobro, Maja Šintić na listi Možemo! te Sabina Glasovac koja predvodi listu SDP-a i koalicijskih partnera. 

Iako ih nema puno na prvim mjestima, većina lista zadovoljava "žensku kvotu", odnosno samo dvije nisu u skladu s zakonskim odredbama, što iznosi 11 posto. Dovoljan broj žena nemaju liste stranke Odlučnost i pravednost, gdje ih je četiri, te lista HDZ i koalicijskih partnera na kojoj su samo - dvije žene. Podsjetimo da su stranke po izbornoj jedinici predlagale 14 kandidata, a 40 posto trebale su biti žene, što znači minimalno šest kandidatkinja. 

Stranka Odlučnost i pravdenost koju je osnovala Karolina Vidović Krišto i koju u IX. izbornoj jedinici predvodi Denis Amrić, na svoju je listu stavila samo četiri žene. 

Gora je samo lista HDZ-a i koalicijskih partnera koji su kandidrali samo dvije žene: Branku Juričev - Martinčev na četvrto te Nikolinu Baradić na deseto mjesto.

Zanimljiva je i lista Domovinskog pokreta koja ima šest žena među kanidatima, ali na prvih sedam mjesta smjestili su se isključivo muškarci. 

Najviše žena na svojoj kandidacijskoj listi ima platforma Možemo!, njih čak osam. pa se može reći da su zadovoljili načelo ravnopravnosti ali kad su muškarci u pitanju.

Pet kandidacijskih listi ima po sedam žena, a čak deset lista po šest, koliko iznosi zakonski minimum. 

Kazna za nepoštivanje načela ravnopravnosti spolova propisana je u kunama i iznosi 50.000 kuna, odnosno 6.636 eura za svaku izbornu jedinicu. 

29. travanj 2024 21:08