StoryEditorOCM
4 kantunaNAKNADNI ‘TROŠKOVI‘

Darko Kovačević Daruvarac (34) morat će svojoj 18-godišnjoj žrtvi platiti troškove angažmana odvjetnika

Piše B.S.
11. listopada 2021. - 15:13

Darko Kovačević Daruvarac (34) koji od 2019. godine u kaznionici Glina izdržava četverogodišnju zatvorsku kaznu zbog teškog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke morat će svojoj žrtvi platiti troškove angažmana odvjetnika u iznosu od 12 tisuće kuna.

Zahtjev za naknadu troškova Općinskom sudu u Zadru podnio je odvjetnik 18-godišnjakinje Milan Petričić, još u studenom prošle godine, a sutkinja Mitra Meštrović rješenje je donijela 30. rujna. Prema tom rješenju Daruvarac mora pod prijetnjom ovrhe platiti troškove odvjetnika Petričića 30 dana od pravomoćnosti rješenja.

- Okrivljenik je proglašen krivim za kazneno djelo koje mu se stavljalo na teret, te mu je naloženo plaćanje troškova kaznenog postupka, pa tako i trošak zastupanja oštećenice po punomoćniku u visini od 12.000 kuna koje je dužan platiti u roku od tridese dana od pravomoćnosti ovog rješenja i pod prijetnjom ovrhe - navodi se u rješenju sutkinje Meštrović.

Kovačević je proglašen krivim zbog kaznenog djela protiv života i tijela – teške tjelesne ozljede te osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.

Osuđen je jer je 2018. žrtvi s kojom je bio u povremenoj intimnoj vezi najprije zaprijetio da će usmrtiti nju i njenu obitelj. Nakon dva tjedna u caffe baru bez povoda je udario, a potom je u wc-u caffe bara tukao šakama po glavi, a zatim je uhvatio za glavu i dva tri puta udario s njom o umivaonik.

Žrtva je pobjegla u unutrašnjost caffe bara, a Kovačević ju je u prisutnosti drugih gostiju hvatao za kosu i bacao na pod te udarao šakama i nogama u tijelo i glavu. Uslijed udaranja zadobila je teške tjelesne ozljede.

Vrhovni je sud RH u svibnju je odbio njegov zahtjev za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude kojeg je podnio tvrdeći da je presudom povrijeđen zakon na njegovu štetu, da je uskraćen u svojim pravima, da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje, te pravo na privatnost, što je sve utjecalo na pravomoćnu osudu.

Zahtjev mu je odbijen pod obbrazloženjem da u kaznenom postupku nije bilo kršenja njegovih temeljnih prava niti povrede prava na obranu.

Iako je utvrđeno da su javni istupi pojedinih državnih dužnosnika, pored intenziviranog publiciteta koje je suđenje imalo u javnosti, doista bili neprimjereni i u suprotnosti s pretpostavkom nedužnosti, sud je naveo kako to nije utjecalo na tijek kaznenog postupka u kojem je utvrđena Kovačevićeva krivnja, niti na njegovo pravo na pravično suđenje.

09. svibanj 2024 15:16