22535518
bonton za početnike

Ovo morate znati o degustaciji vina: ispitali smo kada je u redu odbiti butelju i trebate li pomirisati pluteni čep

Piše Anamaria Mikulić
Foto Josko Ponos/Cropix
4. travnja 2024. - 12:52

Sigurno ste se barem jednom zatekli u situaciji da ste u restoranu preuzeli inicijativu oko izbora vina. Istu ste vjerojatno požalili čim ste uočili kako vam se približava konobar koji očekuje da degustirate odabranu butelju. Pretpostavljamo da je vaše lice u tom trenutku počelo poprimati žarku crvenu boju, nije lako ostati ravnodušan dok svi za stolom zure u vas i čekaju da donesete odluku.

Situacija je još gora ako ne znate što radite i pokušavate se ne osramotiti dok vam kroz glavu prolaze pitanja: ‘Trebam li pomirisati čep?‘, ‘Vrtim li čašu previše drugo, trebam li je uopće vrtjeti?‘, ‘Je li konobar skužio da nemam pojma što radim?‘ ili ‘U kojem slučaju je uopće u redu odbiti vino?‘ 

Pogađamo kako ste nakon neslavnog događaja odlučili da ćete odmah sutra obavezno proučiti vinski bonton. Međutim, to sutra nikad nije došlo pa ste se nastavili crvenjeti ili izbjegavate predlaganje vina na večeri. Ne bojte se, niste jedini - ovu priču smo čuli bezbroj puta. 

image
Luka Gerlanc/Cropix

Upravo zato, odlučili smo za vas sastaviti detaljan vodič za početnike uz koje degustacija vina neće biti noćna mora. Ne možemo obećati da ćete nakon naših savjeta parirati iskusnim vinoljupcima, ali garantiramo da ćete uz njih na večeri s prijateljima ispasti prava faca. 

1. Odaberite pravu bocu

Ako nipošto ne želite pogriješiti s odabirom vina, nemojte se ustručavati pitati konobara za preporuku. Budite sigurni da će kroz svega nekoliko pitanja dobro procijeniti vaš ukus i predložiti vam opciju u kojoj ćete uživati.  Ako ovu odluku želite donijeti sami, imamo par savjeta koji će vas odvesti na pravi trag.

Razmislite o jačini okusa u jelu koje birate, a zatim ih spojite sa sličnim vinom. Nježniju i laganiju hranu poput piletine ili ribe spojite s bijelim vinom, a za mesnu večeru odaberite crno vino punog okusa. Ako ste u nedoumici, u obzir uzmite i podrijetlo jela - vina iz te regije sigurno će se savršeno sljubiti s tradicionalnom kuhinjom. Budite otvoreni i za isprobavanje novih vina, dajte šansu lokalnim proizvođačima ili vinu kuće. 

2. Provjerite butelju

Nakon što se konobar vrati s vašim odabirom na vama je da provjerite je li vam donio ispravnu butelju. Zbog ovog dijela je važno da zapamtite naziv i godinu berbe vina kojeg ste naručili. Tako ćete brzo i jednostavno savladati ovaj korak i izbjeći neugodan trenutak u kojem te podatke morate ponovo provjeravati na vinskoj karti 

3. Inspekcija plutenog čepa

Sada dolazimo do jednog, za mnoge, zbunjujućeg trenutka. Nakon što konobar uz pomoć vadičepa otvori bocu, ispred vas će se naći pluteni čep. Suprotno mišljenju mnogih, nitko od vas ne očekuje da ga pomirišete. Ono što trebate provjeriti je izgleda li pluto pljesnivo ili oštećeno. 

Istina, veliki ljubitelji vina možda će inzistirati i na njuškanju pluta. Drugim riječima, u ovom koraku ne postoji ispravan ili neispravan pristup - jedni vole pomirisati čep da se uvjere da nema nedostataka, a za druge je mirisanje nepotrebno. Sam miris vina reći će vam sve što trebate znati, tako da slobodno možete preskočiti njuškanje. 

4. Testiranje okusa

Konačno dolazimo i do najvažnijeg koraka - degustacije okusa. Prije samog kušanja bacite pogled na vino, boja i prozirnost dat će vam odgovore o starosti, vrsti grožđa, razini alkohola i šećera, količine kiselosti i drugim detaljima. Starija vina tamnijih su žutih ili smeđih nijansi koje se miješaju s osnovnom bojom, dok crvena vina obično postaju prozirnija.

image
Mirko Ferlin/Cropix/Cropix

Ako čašu blago nagnete u stranu i zatim vratite u prvotni položaj, dobit ćete dojam o količini alkohola u vinu. ‘Suze‘ koje se slijevaju niz stijenku čaše mogu biti duže, što znači kako vino ima nešto veću razinu alkohola, odnosno kraće, što upućuje na niži postotak alkohola.

Zatim približite čašu nosu i pomirišite vino, ne trebate gurati cijeli nos u čašu. Pokušajte prepoznati arome, postoje čak tri skupine. Primarne arome dolaze od grožđa i mogu biti voćne, biljne ili cvjetne, sekundarne dolaze od fermentacije i kvasca, a tercijarne nastaju prilikom starenja, oksidacije i odležavanja u drvenim bačvama. Kako bi što lakše osjetili mirise zavrtite čašu, tako će postati intenzivniji. Vinsku čašu uvijek držite za nožicu, odnosno vrat. Zavrtjeti je možete u ruci ili na površini stola, ako vas je strah prolijevanja.  

Napokon dolazimo i do kušanja, otpijte gutljaj i fokusirajte se na ukus i strukturu. Da razjasnimo, vino ne kušate kako bi provjerili je li ono pravi izbor za tu večer i vaš odabir menija. Kušate ga kako bi provjerili ima li vino nedostataka i to je ujedno i jedini prihvatljiv razlog za odbijanje vina. 

5. "Živjeli" 

Čestitamo, preživjeli ste sve korake degustacije vina. Nazdravite s društvom i uživajte u večeri. 

 

Više informacija o programu festivala pronađite na linku.

Više informacija o ulaznicama pronađite na linku.

Više informacija o izlagačima pronađite na linku.

 

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 08:28