StoryEditorOCM
Svijetode Šojgu

Zašto je Putin smijenio ministra obrane, svog dugogodišnjeg prijatelja s kojim je išao u ribolov i šetnje po Sibiru?

Piše Vijesti sd
13. svibnja 2024. - 07:37

Ruski predsjednik Vladimir Putin iznenada je jučer odlučio smijeniti svog dugogodišnjeg saveznika i prijatelja Sergeja Šojgua s mjesta ministra obrane. On je na toj funkciji još od 2012. godine i trebao bi biti imenovan tajnikom ruskog Vijeća sigurnosti umjesto Nikolaja Patruševa. Na njegovo mjesto dolazi sadašnji zamjenik premijera Andrej Belousov.

Šojgu i Putin godinama su vrlo bliski, zajedno su dane provodili u stepama Sibira, išli u ribolov i duge šetnje. Lani je Šojgu ušao u javnu svađu s vođom Wagnerovih plaćenika Jevgenijem Prigožinom oko načina na koji Rusija vodi rat, podsjeća BBC.  

image
Dmitry Astakhov/Afp

Prigožin, koji je predvodio kratkotrajnu pobunu protiv Moskve, optužio je Šojgua da je "smećar" i "klaun" u audio porukama koje su postale viralne. Šef plaćenika poginuo je u zrakoplovnoj nesreći dok je letio iz Sankt Peterburga za Moskvu u kolovozu 2023. Kremlj je zanijekao ikakvu umiješanost, no jasno je kako je ubijen.

Šojguova zamjena, Belousov, ekonomist je s malo vojnog iskustva i za neke će biti iznenađenje. Ali prema mišljenju nekih analitičara, ovaj potez ukazuje na to da predsjednik Putin nastoji bolje uskladiti rusko gospodarstvo s ratnim akcijama.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da predloženo imenovanje civila pokazuje da uloga ministra obrane zahtijeva "inovaciju". Rekao je da Rusija postaje sve sličnija Sovjetskom Savezu sredinom 1980-ih, kada je veliki udio BDP-a odlazio na vojne izdatke. Kao rezultat toga, bilo je potrebno osigurati da vojni izdaci budu bolje integrirani u cjelokupno rusko gospodarstvo, naveo je.

"Tko je otvoreniji za inovacije, taj će pobijediti na bojnom polju", kazao je.

Urednik ruskog BBC-ja Steve Rosenberg rekao je da smjena Šojgua nije iznenađenje jer je njegova pozicija oslabila i već se neko vrijeme pričalo da bi mogao ostati bez nje. Ruska kampanja u Ukrajini bila je obilježena vojnim neuspjesima i velikim gubicima u ljudstvu i materijalu.

image
Olga Maltseva/Afp
image
Dmitry Astakhov/Afp

Imati ekonomista na mjestu ministra obrane odražava promjenu prioritete Kremlja, kaže Rosenberg. Ruska ekonomija sada je na ratnoj nozi, tako da je ključno da ministarstvo obrane ima dovoljno novca za financiranje rata.

Tko je novi ministar obrane?

Prema riječima neimenovanih vladinih dužnosnika koje je citirala nezavisna ruska internetska stranica The Bell, Belousov se smatra "tvrdokornim braniteljem države koji vjeruje da je Rusija okružena neprijateljima".

Kao i predsjednik Putin, blizak je Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Kaže se da je zaljubljenik u borilačke vještine - kao i predsjednik Putin - koji je u mladosti trenirao karate i ruski borilački sport sambo.

Prije nego što je postao potpredsjednik vlade, nekoliko je godina radio kao Putinov pomoćnik. Prije toga bio je ministar gospodarskog razvoja. On je navodno bio jedini član predsjednikove gospodarske svite koji je podržao aneksiju Krima 2014. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 13:35