StoryEditorOCM
SvijetRick Slayman

Umro pacijent kojemu je prvi put u svijetu presađen svinjski bubreg. Bolnica: Smrt nije povezana s transplatacijom

Piše HINA
12. svibnja 2024. - 10:38

Prvi pacijent u svijetu kojemu je transplantiran modificirani svinjski bubreg umro je gotovo dva mjeseca nakon operacije.

Kirurzi u Općoj bolnici u Massachusettsu u ožujku transplantirali su genetski modificirani svinjski bubreg Ricku Slaymanu, 62-godišnjem pacijentu u terminalnoj fazi bolesti bubrega.

Operacija je prekretnica u ksenotransplantaciji - transplantaciji organa ili tkiva s jedne vrste na drugu - kao potencijalno rješenje za nestašicu organa širom svijeta, rekla je u to vrijeme bolnica.

Slaymanova smrt nije povezana s transplantacijom, priopćila je bolnica u subotu.

"Naša obitelj duboko je pogođena iznenadnom smrću našeg voljenog Ricka, no velika nam je utjeha što je inspirirao toliko mnogo ljudi", rekla je njegova obitelj.

Slaymanova obitelj odala je počast medicinskom timu koji se o njemu brinuo.

"Njihovi iznimni napori u vođenju ksenotransplantacije dali su nam još sedam tjedana s Rickom i uspomene tijekom tog vremena ostat će u našim srcima", rekli su.

Svinjski bubreg bio je genetski modificiran da se uklone štetni svinjski geni i dodaju određeni ljudski i poboljša kompatibilnost s ljudima.

Znanstvenici su također deaktivirali svinjske endogene retroviruse u svinjskom donoru kako bi uklonili svaki rizik od infekcije kod ljudi.

Bolnica je objavila da je "duboko ožalošćena" Slaymanovom smrću.

"Nemamo naznaka da je to rezultat nedavne transplantacije", rekli su.

"Gospodin Slayman zauvijek će ostati svjetionik nade za bezbrojne pacijente širom svijeta i duboko smo zahvalni na njegovom povjerenju i spremnosti za napredak na polju ksenotransplantacije", poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 01:30