StoryEditorOCM
Svijetbell 212

Iranski predsjednik stradao je u helikopteru kakve koristi i hrvatski MUP: ‘Moguće da je Teheran imao tehnički problem‘

Piše vijesti sd
20. svibnja 2024. - 07:35

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi na kobni se let zaputio helikopterom Bell 212 koji je pušten u opticaj kasnih 1960-ih, tvrdi vojni analitičar CNN-a Cedric Leighton.

Leighton je za CNN-ovu Paulu Newton rekla da su poteškoće u nabavi rezervnih dijelova mogle biti važan čimbenik u nesreći.

Helikopter je prvo proizvođen u Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim u Kanadi, rekao je Leighton, umirovljeni pukovnik američkog zrakoplovstva.

image

Naizgled rutinski let završio je tragedijom

Ali Hamed Haghdoust/Afp

"Prvi put je uveden tijekom kasnijeg razdoblja vladavine Šaha 1976. u komercijalnom obliku i imao je život prije toga u američkoj vojsci, tako da je stvarni početak ove posebne vrste helikoptera mogao biti već u kasnim 1960-ima", rekao je Leighton.

On je kazao da bi nabava rezervnih dijelova za ovaj helikopter mogla definitivno biti problem za Irance.

"U ovom konkretnom slučaju, mislim da je ovo gomilanje rezervnih dijelova, zbog sankcija, plus vrijeme koje je bilo jako loše u posljednjih nekoliko dana u ovom dijelu sjeverozapadnog Irana. Sve je to, mislim, pridonijelo nizu incidenata i nizu odluka koje je pilot, a možda čak i sam predsjednik donio kada je trebalo upravljati ovom letjelicom… I nažalost po njih, rezultat je ova nesreća", kazao je Leighton.

image
Handout/Afp

Devet osoba bilo je u helikopteru koji se u nedjelju srušio u sjeverozapadnom Iranu, uključujući tri dužnosnika, imama i članove letačkog i sigurnosnog tima, izvijestile su iranske vijesti Tasnim.

Medijska kuća koju vodi IRGC, Sepah, izvijestila je da su među njih devet: iranski predsjednik Ebrahim Raisi, ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian; Guverner pokrajine Istočni Azerbejdžan Malek Rahmati, imam za molitvu petkom u Tabrizu Mohammad Ali Alehashem kao i pilot, kopilot, šef posade, šef osiguranja i još jedan tjelohranitelj. 

Inače, kao što piše Jutarnji list, helikopterom Bell 212 leti i zrakoplovna jedinica Ministarstva unutranjih poslova RH.

Kao pomoćni helikopter Bell 212 je namijenjen da bude prilagodljiv svim vrstama situacija, uključujući prijevoz ljudi, postavljanje opreme za gašenje požara iz zraka, prijevoz tereta i oružja.

Iranski model koji se srušio u nedjelju bio je namijenjen za prijevoz državnih putnika.

Prema dokumentima o certifikaciji tipa kod Agencije Europske unije za sigurnost zračnog prometa, može prevoziti 15 osoba, uključujući posadu.

Osim hrvatske policije, Bell 212 koristi i japanska obalna straža, agencije za provođenje zakona i vatrogasne službe u SAD-u, Tajlandska nacionalna policija i mnogi drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 05:47