StoryEditorOCM
Svijetnova provokacija

Rusi se igraju s vatrom: ‘Uzeli‘ su dio teritorija i objavili - mijenjamo granice sa susjednim zemljama!

Piše vijesti sd
22. svibnja 2024. - 07:20

Ruske vlasti odlučile su jednostrano promijeniti morske granice zemlje s Litvom i Finskom u Baltičkom moru, sudeći prema nacrtu vladine uredbe objavljenom na internetskoj stranici s pravnim aktima. Prema ovom nacrtu, proglašavaju se nove unutarnje ruske vode i prilagođavaju zemljopisne koordinate, izvijestio je ruski neovisni medij The Moscow Times na ruskom jeziku, a prenosi Euromaidan Press.

U dokumentu, koji je pripremilo rusko ministarstvo obrane, stoji da Rusija namjerava dio voda u istočnom Finskom zaljevu i područje u blizini gradova Baltijsk i Zelenogradsk u Kalinjingradskoj regiji proglasiti svojim unutarnjim vodama.

Kako bi postigla ovaj cilj, Moskva je promijenila geografske koordinate točaka koje definiraju polazne linije od kojih se mjeri širina ruskog teritorijalnog mora i susjedne zone duž obale i otoka.

Prema privitku vladine uredbe, ruska vlada planira prilagoditi koordinate u području otoka Jagri, Sommers, Hogland, Rodsher, Mali Tjuters, Vigrund te u blizini sjevernog ulaznog rta rijeke Narve kod granice s Finskom.

Na granici s Litvom, područja pod ruskom "revizijom" uključuju Kuršsku prevlaku u Gdanjskom zaljevu, područje oko rta Taran, rt južno od rta Taran i Baltičku prevlaku.

image
Maksim Blinov/Afp

Ministarstvo obrane predlaže djelomično "poništenje" 40 godina stare uredbe Vijeća ministara Sovjetskog Saveza kojom se reguliraju granice na Baltiku, točnije dijelu Baltičkog mora.

Dokument o reviziji granica, o kojem se ministarstva vanjskih poslova Finske i Litve još nisu službeno očitovala, predstavljen je u javnoj raspravi gotovo istodobno s početkom vježbi uporabe taktičkog nuklearnog oružja u ponedjeljak.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da se vježbe odvijaju u ruskom Južnom vojnom okrugu, a prva faza vježbe uključuje projektile Iskander i Kinžal. Cilj vježbi je pripremiti osoblje za uporabu nestrateškog nuklearnog oružja i odgovoriti "na provokativne izjave i prijetnje određenih zapadnih dužnosnika".

Putin je naredio je vježbe ranije ovog mjeseca. Moskva ih je povezala s onim što naziva "militantnim izjavama" zapadnih dužnosnika za koje je rekla da predstavljaju sigurnosnu prijetnju Rusiji.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova citiralo je komentare francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je iznio mogućnost slanja europskih snaga u borbu protiv Rusije u Ukrajini te britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona koji je rekao da Ukrajina ima pravo koristiti oružje koje je osigurao London za napade na ciljeve u Rusiji.

image
Olga Maltseva/Afp

Sigurnosni analitičari kažu da je vježba upozorenje Vladimira Putina Zapadu da se ne uključuje dublje u rat u Ukrajini kojoj je dostavio oružje i obavještajne podatke, ali se suzdržao od slanja vojnika.

Bjelorusija, gdje je Rusija prošle godine rasporedila taktičko nuklearno naoružanje, također će biti uključena u vježbe, priopćile su dvije zemlje.

Taktičko ili nestrateško nuklearno oružje manje je moćno od strateškog oružja dizajniranog za brisanje cijelih neprijateljskih gradova, ali svejedno ima golem razorni potencijal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2024 07:57