StoryEditorOCM
Svijet‘ja sam Rus‘

Putinov kritičar Navalni zavapio: ‘Koja ironija ljudi moji, svako jutro u pet ujutro u zatvoru mi puštaju ovu pjesmu‘

Piše A.B.K.
23. siječnja 2024. - 13:00

Najpoznatiji ruski Putinov kritičar, oporbeni političar Aleksej Navalni tvrdi da je, nakon što je otrovan, napadnut pa zatvoren bez odgovarajuće medicinske skrbi, sad suočen s novim mukom. Prisiljen je naime, svako jutro u 5 slušati proputinovskog pop pjevača.

Navalni (47), bivši odvjetnik koji se probio u politici prije više od deset godina kritizirajući Putinovu elitu i raširenu korupciju, nalazi se u zatvoru oko 60 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga. Osuđen je na zatvor do svoje 74. godine, a kaže da svako jutro poslije buđenja mora slušati rusku himnu, nakon koje s razglasa svira "Ja ruskij" (Ja sam Rus), domoljubna pjesma koju izvodi pjevač Shaman.

image
Alexander Nemenov/Afp

Pjevač čije je pravo ime Jaroslav Dronov, zajahao je val patriotizma potaknutog ratom i postao glavna tema na državnim TV kanalima, piše britanski Guardian. Jedan je od slavnih osoba koje su službeno predložile Vladimira Putina za novi predsjednički mandat.

U popularnoj pjesmi, koju ponekad izvodi u crnoj kožnoj odjeći sa trakom na ruci u bojama ruske zastave, govori o tome kako su Rusi nepobjedivi i da idu do kraja, te o tome kao je "Rus, u inat cijelom svijetu".

Putinov ljubimac je na koncertu u studenome, a koji je prenosila državna TV simulirao aktiviranje nuklearne bombe. Pritisnuo je crveno dugme u lažnom nuklearnom kovčegu, nakon čega se aktivirao vatromet.

U poruci koju su na mreži X objavili saveznici i prijatelji utamničenog oporbenog ruskog političara opisao jutarnju rutinu:

"Pjevač Shaman postao je poznat kad sam već bio u zatvoru pa ga nisam mogao vidjeti ni slušati njegovu glazbu. Ali znao sam da je postao Putinov glavni pjevač. I da mu je glavna pjesma bila ‘Ja sam Rus‘. Naravno da me zanimalo kako zvuči, ali gdje bih to mogao slušati u zatvoru. A onda su me doveli u Jamal. I ovdje svaki dan u 5 sati ujutro čujemo naredbu: ‘Ustaj!‘, nakon koje slijedi ruska himna, a odmah poslije toga svira druga najvažnija pjesma u zemlji - ‘Ja ruskij‘ od Shamana", poručio je.

Ironija je, požalio se zatvorenik, što je državna propaganda jednom istaknula da je marširao s ruskim nacionalistima, a sada mu, godinama kasnije, puštaju ultranacionalističku pop pjesmu u ‘obrazovne svrhe‘.

"Iskreno govoreći, još uvijek nisam siguran da dobro razumijem što su postironija i metaironija. Ali ako ovo nije to, što jest?" – na koncu se zapitao Navalni čiji je pokret zabranjen, a većina glavnih pristaša pobjegla je u inozemstvo.

image
Tatyana Makeyeva/Afp
image
Maksim Blinov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 07:46