StoryEditorOCM
Svijetcure novi detalji

Progovorio sin napadača na slovačkog premijera: ‘Je li moj tata mrzio Fica? Samo ću jednu stvar reći...‘

Piše JL
15. svibnja 2024. - 19:33

Osumnjičenik za napad na premijera Slovačke Republike Roberta Fica je 71-godišnji ljevičar Juraj Cintula koji je vjerojatno legalno posjedovao oružje iz kojeg je ispalio nekoliko hitaca u premijera, piše slovački portal Aktuality, prenosi Jutarnji list.

Na internetu su se pojavile tvrdnje svjedoka da je prvo vikao na Roberta Fica, koji mu je zatim prišao da se s njim rukuje. No ovaj je tada zapucao. Muškarca je odmah nakon napada svladala policija i pritvorila.

Aktuality.sk kontaktirao je sina osumnjičenog napadača. Šokiran je situacijom. Potvrdio je da otac ima oružje u legalnom posjedu.

‘Nemam pojma što je otac namjeravao, što je planirao, zašto se to dogodilo‘, rekao je. Na pitanje je li gajio mržnju prema Ficu, odgovorio je: ‘Reći ću vam ovo - nije glasao za njega. To je sve što mogu reći o tome.‘

Muškarac je zanijekao da je njegov otac ikada otvoreno spomenuo napad ili ubojstvo političara. Također je demantirao da je 71-godišnji muškarac psihijatrijski bolesnik. ‘Možda je bio neki kratki spoj, ne znam. On je naglije naravi, ali nikad nije trebao pomoć psihijatra ili tako nešto."

Osumnjičeni Cintua je književnik i objavio je nekoliko zbirki poezije. Godine 2016. radio je za privatnu zaštitarsku službu. Tada je i sam postao žrtvom napada u trgovačkom centru u Levicama. U predvečernjim satima u trgovinu je ušao mlađi muškarac, očito pod utjecajem opojnih sredstava, i napao ga.

Osumnjičeni se borio protiv nasilja

Aktuality.sk je kontaktirao i atentatorovog dugogodišnjeg poznanika s kojim su zajedno osnovali pokret Protiv nasilja.

‘Bila je to stranka koju smo osnovali kako bi se borili protiv svakog nasilja, mislim nakon incidenta u kojem je jedan Filipinac pretučen na smrt‘, kaže muškarac, koji je također i promovirao književna djela Juraja Cintule.

‘Da, imao je pištolj u legalnom posjedu jer je prije radio kao zaštitar. Prije nekoliko godina pretukli su ga u službi. Ali mislim da današnji incident nije povezan s tim slučajem‘, dodao je poznanik osumnjičenog.

‘Uopće nisam htio vjerovati, čak ni kad su objavljene fotografije. Bio sam šokiran ovim što se danas dogodilo. Ali ne želim ga osuđivati. Nikada nije bio agresivan. Ponekad bi znao komentirati kakvu vlast ne voli, ali ovo je šok.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 14:50