StoryEditorOCM
Svijetpodmornice

Ove morske grdosije su budućnost ratovanja, Amerika i Australija konkuriraju Kini: ‘Napraviti ovo unutar roka je čudo‘

Piše Vijesti SD
14. svibnja 2024. - 14:05

Ghost Shark i Manta Ray štite podvodni svijet. Zvuči kao zaplet budućeg Marvel filma, ali zapravo bi to mogla biti budućnost pacifičke pomorske obrane. Ghost Shark i Manta Ray nazivi su prototipnih podvodnih vozila bez posade - UUV-a ili bespilotnih letjelica - nedavno predstavljenih od strane Australije odnosno Sjedinjenih Američkih Država, piše CNN

Stručnjaci kažu da bi ova podvodna vozila mogla predstavljati budućnost podvodnog ratovanja, pokazujući sposobnost izvršavanja moći dok istovremeno minimiziraju opasnost po ljudske živote. Upotreba bespilotnih letjelica u zračnom ratovanju postala je uobičajena. SAD ih je intenzivno koristio tijekom sukoba u Iraku i Afganistanu počevši od 1990-ih, a noviji, jeftiniji dronovi postali su ključni dijelovi vojne opreme za obje strane u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Kijev je također izgradio površinske morske bespilotne letjelice koje su nanijele teške gubitke mnogo većim i skupljim brodovima Crnomorske flote Rusije. Zračne i površinske morske bespilotne letjelice mogu se kontrolirati korištenjem satelita, svjetlosti i radio valova. Ali ti ne funkcioniraju na isti način u dubinama. Studija objavljena 2023. u švicarskom časopisu Sensors ističe da su podvodne komunikacije zahtjevnije u smislu energije, ali i dalje pate od značajnog gubitka podataka zbog varijabli poput temperature vode, slanosti i dubine. Proizvođači nove generacije vojnih UUV-a ne otkrivaju kako bi riješili probleme komunikacije. Ali kada je Australija prošlog mjeseca predstavila Ghost Shark, nazvala je prototipove "najnaprednijim autonomnim podvodnim vozilima na svijetu."

image

Ghost Shark

Profimedia

U samo dvije godine

"Ghost Shark će omogućiti mornarici prikrivenu autonomnu podmorničku sposobnost na dugi rok koja može provoditi stalnu obavještajnu, nadzornu, izviđačku (ISR) i udarnu aktivnost", navodi se u priopćenju australskog Ministarstva obrane, dodajući da se očekuje da će prvi proizvodni modeli biti isporučeni do kraja iduće godine.  Australski dužnosnici i predstavnici proizvođača Anduril Australia izjavili su da ne mogu dijeliti specifikacije Ghost Sharka jer su one tajne. Međutim, istaknuli su brzinu kojom je ovaj podvodni brod prešao s ideje na testiranje, s programom koji je započeo prije samo dvije godine.

"Biti ispred roka, unutar budžeta, prilično je nečuveno", rekao je novinarima Shane Arnott, viši potpredsjednik za inženjering u Andurilu.

"Isporuka prvog prototipa Ghost Sharka ispred rasporeda postavlja novi standard za razvoj sposobnosti prema potrebama", izjavila je glavna obrambena znanstvenica Australije, Tanya Monro, u priopćenju.

Emma Salisbury, suradnica u britanskom think tanku Council on Geostrategy, rekla je da Ghost Shark izgleda vrlo slično Orca XL UUV-u koji se razvija u SAD-u.

image

Intenzivno se radilo na njima

Profimedia

Snaga je u modularnosti

U međuvremenu, Orca nije jedini UUV koji se razvija u SAD-u.

Najnoviji ulazak SAD-a u područje UUV-a je Manta Ray tvrtke Northrop Grumman, čiji je prototip testiran na jugu Kalifornije u veljači i ožujku.

Agencija za napredna istraživanja obrambenih proizvoda (DARPA) i Pentagonov odjel za razvoj novih tehnologija, kažu da je snaga Manta Raya u njegovoj modularnosti, sposobnosti zamjene tereta ovisno o misiji.

Prema Northrop Grummanu, može se rastaviti i smjestiti u pet standardnih kontejnera za prijevoz, premjestiti na mjesto gdje će biti raspoređen, i ponovno sastaviti na terenu.

Prototip je izgrađen u Marylandu, a zatim ponovno sastavljen na obali Kalifornije.

"Kombinacija modularnog prijevoza preko zemlje, sastavljanja na terenu i kasnijeg raspoređivanja predstavlja sposobnost koja je prva takve vrste za extra-large UUV", rekao je Kyle Woerner, koji vodi program Manta Ray u DARPA-i, u agencijskim vijestima.

image

Manta Ray

Profimedia

Također je napomenuo da modularna metoda prijevoza znači da Manta Ray može štedjeti unutarnju energiju za svoju misiju, umjesto da je troši na putovanje do mjesta raspoređivanja.

Poput Orce, Manta Ray se nije tako brzo razvio kao Ghost Shark. Njegov program započeo je 2020. godine, a DARPA nije postavila cilj da se Manta Ray - ili neka njegova varijanta - pridruži floti SAD-a. "DARPA surađuje s Američkom mornaricom oko sljedećih koraka testiranja i prijenosa ove tehnologije", tvrdi DARPA-ino priopćenje.

U međuvremenu, Kina, koju je američka vojska nazvala svojom "glavnom prijetnjom" na Pacifiku, također napreduje u području UUV-a, rekla je Salisbury.

"Iako su detalji oskudni, kao i kod većine kineskih sposobnosti, oni ih razvijaju već barem 15 godina i vjerojatno sada imaju nešto slično Orca (ali s torpedima) u fazi testiranja", rekla je.

Stručnjak za podmornice H I Sutton kaže na svojoj web stranici Covert Shores da se prema analizi obavještajnih izvora otvorenog pristupa vjeruje da Peking razvija barem šest extra-large UUV-a.

Osim Australije, SAD-a i Kine, druge zemlje koje rade na UUV-ima uključuju Kanadu, Francusku, Indiju, Iran, Izrael, Sjevernu Koreju, Norvešku, Rusiju, Južnu Koreju, Ukrajinu i Ujedinjeno Kraljevstvo, prema Suttonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 05:05