stdClass Object ( [id] => 1387806 [title] => Nakon posjeta Europi Xi Jinping nema razloga za zadovoljstvo: EU je pokazao nešto čemu se kineski predsjednik nije nadao [alias] => nakon-posjeta-europi-xi-jinping-nema-razloga-za-zadovoljstvo-eu-je-pokazao-nesto-cemu-se-kineski-predsjednik-nije-nadao [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kineski predsjednik Xi Jinping i srbijanski domaćin Aleksandar Vučić u srijedu su potpisali zajedničku izjavu o izgradnji kinesko-srbijanske zajednice sa zajedničkom budućnosti. Kako prenosi China Daily, "srbijanska je strana spremna raditi s Kinom na implementaciji Globalne razvojne inicijative, Globalne sigurnosne inicijative i Globalne civilizacijske inicijative". Iako se može činiti da je riječ o diplomatskoj inicijativi lijepih riječi bez stvarnog sadržaja, kao što su nekad bili Sporazumi o prijateljstvu i suradnji koji nikoga nisu obvezivali ni na što, riječ je o činu koji je Narodna Republika Kina silno željela i koji ima dugoročne i obuhvatne posljedice.

"Ambicija kineskog predsjednika Xija Jinpinga da preuredi svijet je neporeciva. On želi rastvoriti mrežu savezništva Washingtona i ukloniti ‘zapadne‘ vrijednosti iz međunarodnih institucija. On želi srušiti američki dolar s pijedestala i eliminirati pritisak Washingtona na kritičnu tehnologiju. U njegovu novom multipolarnom poretku globalne institucije i norme bit će poduprte kineskim predodžbama zajedničke sigurnosti i gospodarskog razvoja, kineskim vrijednostima političkih prava koje određuje država i kineskom tehnologijom. Kina se više neće morati boriti za vodstvo. Njezino središnje mjesto bit će zajamčeno."

Globalno vodstvo

Tako je Elizabeth Economy u novom broju časopisa Foreign Affairs sažeto definirala strategiju Beijinga/Pekinga da preuzme globalno vodstvo. Ključno mjesto u toj strategiji imaju tri navedene Xijeve inicijative za koje traži globalni konsenzus.

---

image

Mađarski premijer Viktor Orban i Xi Jinping: susret u Budimpešti

Vivien Cher Benko/Afp
---

Xinhua, kineska državna agencija, prenosi kako je Xi u Beogradu pozvao Kinu i Srbiju da podržavaju pravičnost, pravednost, zajednički se suprotstavljaju hegemonizmu i politici moći. Kad Xi kaže "hegemonizam", on misli "američki hegemonizam", što zvuči bolje i ima jači odjek na prostoru globalnog juga nego stvarni sadržaj te sintagme, a to je, kako kineski stručnjaci navode, želja za rastakanjem liberalne demokracije i međunarodnog poretka koji je uspostavljen nakon Drugog svjetskog rata, posebice nakon pada Berlinskog zida. Kineski stav prema tom poretku, ali primarno na sigurnosnom planu, dijeli Rusija, koja je poduzela najgoru mjeru kako bi ga promijenila, pokrenula je agresiju na Ukrajinu. NR Kina traži saveznike, a među prvima se ponudio mađarski premijer Viktor Orbán, koji je sredinom prošlog desetljeća počeo zagovarati iliberalnu demokraciju: tada je već bio razvio duboke odnose s Beijingom. Neposredno prije dolaska u Budimpeštu, u četvrtak, Xi je tekstom u mađarskim novinama pohvalio "neovisnu vanjsku politiku" Orbánove vlade.

Ivana Stradner, Beograđanka koja živi i radi u SAD-u kao analitičarka, na platformi X, bivšem Twitteru, napisala je: "Xi se u Srbiji susreo s Vučićem i obećao rad na zajedničkoj budućnosti. U međuvremenu, naivni EU i dalje vjeruje da srbijanska vlada želi članstvo."

U potpunosti se slažem s njezinim tumačenjem i smatram da ta teza mora postati jednim od temeljnih pristupa hrvatske politike prema Srbiji. Stavovi poput navedenog u političkom programu Domovinskog pokreta – DP se protivi bezuvjetnoj potpori ulasku Srbije u EU – samo su prazne fraze jer je problem hrvatsko-srbijanskih odnosa sasvim drukčiji, što je potvrđeno Xijevim posjetom. Hrvatska mora shvatiti da naša susjeda, s kojom imamo najviše neriješenih bilateralnih pitanja i dugu povijest sporova, otvoreno odstupa od vrijednosti koje EU čine jedinstvenim u svijetu. Mnogim članicama naše Unije to nije bilo jasno ni kad je Srbija, zemlja koja navodno stremi članstvu u EU-u, odbila prihvatiti bilo koju akciju Bruxellesa usmjerenu protiv Rusije, agresora na Ukrajinu.

Vučić sada Srbiju otvoreno spaja s kineskim strategijskim planom koji, primjerice, odbacuje vladavinu prava kakva odlikuje EU, a temeljno je ljudsko pravo na ekonomski boljitak. Nema u tom svijetu prava na slobodu govora, slobode medija, religije, manjinskih prava, rodnih, etničkih. Moral i ideologiju propisuje Kineska komunistička partija, što u potpunosti odgovara Vučićevoj Srbiji, Srbiji u njezinoj srži, moral propisuje Pravoslavna crkva, ideologiju vladajuća stranka, nekad Pašićevi radikali, pa Miloševićevi socijalisti, sada Vučićevi naprednjaci. Beograd će raširenih ruku prihvatiti kineske planove jer dolaze bez ikakvih ograničenja, dok EU i SAD stalno dolaze i gnjave oko obveza, miješaju se u unutarnja pitanja, što je Beijingu nedopustivo, a i Beograd bi takav poredak rado vidio. Hegemonija Srbije na zapadnom Balkanu kao što Xi želi hegemoniju Kine u Aziji.

---

image

U Srbiji je sve što je Xi rekao i napravio smatrano božanski veličajnim i jedinstvenim. Potpisan je niz sporazuma, a važno je da sporazum o slobodnoj trgovini dviju zemalja stupa na snagu 1. srpnja

Slobodan Miljevic/serbia Governm/Anadolu Via Afp
---

Redukcija putovanja

Xi je u Europu došao nakon pet godina, bio bi došao vjerojatno i ranije da se nije panično bojao virusa koji je krenuo iz njegove zemlje te pokorio cijeli svijet mučnom i smrtonosnom pandemijom. Do danas nije razjašnjeno kako se virus razvio. Pandemijskih je godina kineski direktor svemira – Xi u rukama drži sve poluge vlasti – izbjegavao putovati i unutar Kine pa je podsjetio na ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji se tih godina zatvorio u odaje, nikamo nije išao, ni s kim se nije družio, a posljedica svega toga je odluka da krene u rat. Kad je Xi zaključio da je sigurno putovati, prvo je posjetio Moskvu, što su svi u EU-u zapamtili jer je tako postavio hijerarhiju prema kojoj je EU ispod Rusije. Zbog toga je Pariz, iako je bilo elemenata koji su pokušavali posjet učiniti bliskijim i osobnijim, poput putovanja u pirenejsko naselje gdje je živjela Macronova baka kod koje je često provodio ljeto, bio hladan u prijemu kineskog predsjednika.

Kraj prošlog i početak ovog desetljeća doba je otrežnjenja Zapada kad je riječ o kineskim planovima i mora se priznati da je to jedino područje na kojem je uloga bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa bila pozitivna: bio je među prvima koji su upozorili na nepoštene trgovinske prakse Beijinga, koje uključuju uvjet otvaranja tržišta stranim kompanijama ako kineskim partnerima predaju sve podatke vezane uz poslovne procese. S druge strane osvijestio se i EU. Reuters u svibnju 2016. godine piše: "Kineski proizvođač kućanskih aparata Midea Group dao je ponudu za kupnju njemačkog proizvođača tvorničkih robota Kuka AG, najnoviju ponudu kineskog investitora za preuzimanje kontrole nad vrhunskom njemačkom industrijskom tehnologijom." Midea, a svaka kineska tvrtka ima zakonsku obvezu predati sve poslovne tajne vlastima ako to zatraže, za sitan je novac, 4,5 milijardi eura, dobila više desetljeća razvijano visokosofisticirano znanje. Trump je pokrenuo tarifni rat, a EU je 2019. godine definirao da je Kina, "istovremeno, u različitim političkim područjima, partner suradnje s kojim EU ima blisko usklađene ciljeve, pregovarački partner s kojim EU treba pronaći ravnotežu interesa, ekonomski konkurent u potrazi za tehnološkim vodstvom i sistemski suparnik koji promovira alternativne modele upravljanja. To zahtijeva fleksibilan i pragmatičan pristup za cijeli EU koji omogućava načelnu obranu interesa i vrijednosti". Strateški koncept NATO-a, dogovoren na summitu u Madridu 2022. godine, prvi put spominje NR Kinu, čije "izražene ambicije i politika prisile predstavljaju izazov našim interesima, sigurnosti i vrijednostima. NR Kina koristi širok raspon političkih, ekonomskih i vojnih alata kako bi povećala svoj globalni otisak i projekciju moći, dok ostaje nejasna u pogledu svoje strategije, namjera i vojnog jačanja".

Zvono za uzbunu

Dolazak na vlast američkog predsjednika Joea Bidena i njegova izvanrednog tima trenutak je u kojem su u Beijingu zazvonila zvona na uzbunu. Washington pokreće niz projekata sigurnosnih saveza u Indo-Pacifiku koji obuzdavaju širenje kineske moći: AUKUS, savez Australije, SAD-a i Ujedinjene Kraljevine, među prvima je, a sada mu se priključuju Japan i Republika Koreja (Južna). Fragmentacija globalnog poretka uzela je maha, a velik dio zemalja Azije pokazao je interes da se u sigurnosnom smislu osloni na SAD. Primjerice, Filipini su odbacili politike približavanja Kini i otvorili dodatne baze američkoj vojsci.

---

image

Težak razgovor za Xija u Parizu je bio i unaj u kojemu su mu Macron i Von der Leyen otvoreno rekli da očekuju da iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi okončala agresiju na Ukrajinu, ističući pritom da EU neće posustati u svojoj podršci Kijevu

Ludovic Marin/Afp
---

Stratezi u Beijingu zaključili su da moraju odgovoriti, snažno. Svjesni savezničkog deficita, u ovom su trenutku svedeni na skupinu revizionističkih sila, Iran, Rusiju i Demokratsku Narodnu Republiku Koreju (Sjevernu), te Venezuelu, Kubu, Nikaragvu, Laos, Kambodžu: svi koji više traže od Kine nego što joj mogu dati. To nije dovoljno da se nose sa savezom demokracija koji čine Zapad i azijske stvarne demokracije – Indija još uvijek nastoji na sigurnosnom planu lavirati nadajući se da će ubrzo postati sila koja bi se mogla nositi barem s Kinom. Procjena im je bila očekivana, potrebno je učiniti sve da se EU zaustavi u jačem povezivanju sa SAD-om, ako je ikako moguće privući blok na svoju stranu. Pokazalo se da to nije moguće pa su pokrenuli plan izazivanja raskola unutar EU-a i NATO-a. Mađarska za to nije dostatna, ona je ionako korisni idiot u toj priči. Cilj je bio izazvati raskol među glavnim akterima, Francuskom i Njemačkom, kako bi se, metodom "divide et impera", razbilo EU jedinstvo, čime bi se oslabila kumulirana moć Zapada i otvorio prostor širenju kineskih strategijskih inicijativa. Ali vrag nikad ne spava pa je talijanska premijerka Giorgia Meloni, čelnica jedine članice G7, skupine nekad najrazvijenijih zemalja svijeta, koja je sudjelovala u kineskom strategijskom projektu "Pojas i put", istupila. Razlog je bio politički, pritisak ostalih u G7, SAD-a na prvom mjestu, ali i matematika: pokazalo se da Italija nema koristi od sudjelovanja u "Pojasu i putu".

Pokušalo se odvući Njemačku, čijoj je izvoznoj industriji kinesko tržište vitalno važno, kancelar Olaf Scholz bio je u Beijingu, ali nije pokazao nimalo interesa da pristane na okretanje leđa politikama EU-a – iako je tražio povlastice za svoje proizvođače – a posebno je odbio bilo kakvu ideju transatlantskih tenzija. Francuski predsjednik Emmanuel Macron nekako u to doba govori kako EU ne smije postati američki vazal i sive eminencije u Beijingu zaključuju da je Pariz slaba karika u lancu (to je mislio i Trump kad je Macronu nudio izravnu trgovinu s povlasticama ako okrene leđa EU-u; nije pristao).

Posjet Parizu loše je počeo jer je Elizejska palača bila otvoreno nezadovoljna odlukom Xija da iz Francuske ode u Srbiju pa u Mađarsku, simbolika je bila nepoželjna. Protokol u nijansama šalje političke poruke. Kad je Xi sletio u Pariz, u zračnoj luci dočekao ga je premijer Gabriel Attal. Kad je sletio u Beograd, dočekao ga je Vučić. U Parizu formalno, prema diplomatskim pravilima, u Beogradu predsjednik ruši sve formalne ograde želeći pokazati koliko je gost važan (Vučić će se otvoreno hvaliti da je osobno posluživao vinom Xija na svečanoj večeri, što već narušava ideju ozbiljnog državnika). Macron je pokazao da nema prostora da poklekne pred Xijevim pritiskom; par dana prije njegova dolaska bio je na večeri sa Scholzom kako bi uskladili stavove, a na prvom sastanku s Xijem bila je i Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, koja je prošle godine krajem ožujka u govoru dodala još jedan element definiranom stavu EU-a prema Kini: de-risking, smanjenje rizika. U četvrtak je Reuters objavio da Kina više nije prvi trgovinski partner Njemačke, pretekao ju je SAD, što je potvrda da de-risking djeluje. Predsjednica Von der Leyen bila je oštra prema kineskim trgovinskim praksama, nakon sastanka je odbrusila da je odnos povrijeđen nejednakim pristupom tržištu i kineskim državnim subvencijama. "EU ne može apsorbirati golemu prekomjernu proizvodnju kineskih industrijskih proizvoda koji preplavljuju naše tržište, Europa neće odustati od donošenja teških odluka potrebnih za zaštitu svog tržišta", rekla je. Izričaj u velikoj mjeri zrcali stavove američke ministrice financija Janet Yellen, koja je Beijingu prošlog mjeseca rekla da moraju prestati preplavljivati tržišta proizvodima. Macron tomu nije ni na koji način proturječio, ali je dao do znanja da bi Kina mogla ublažiti tarifni pritisak na konjak, koji partijski lideri obožavaju piti i primati kao poklon.

---

image

 Xi Jinping i Emmanuel Macron u Visokim Pirinejima

Jacques Witt/Afp
---

‘Zelena‘ nuklearna energija

Našli su ipak točku na kojoj su postigli konsenzus, a to je korištenje nuklearne energije u zelenoj tranziciji.

Sive eminencije Beijinga predvidjele su takav scenarij, pa je Xi zbog toga otišao u Srbiju, gdje je sve što je rekao i napravio smatrano božanski veličajnim i jedinstvenim. Potpisan je niz sporazuma, a važno je da sporazum o slobodnoj trgovini dviju zemalja stupa na snagu 1. srpnja. Vučić govori kako će otvoriti prostor srbijanskom izvozu, zaboravljajući da je kineska ekonomija primarno izvozna. Sporazumi će se sklapati i u Mađarskoj (ovaj je tekst završen kad je službeni dio posjeta počeo), ali većina njih, kao i u Srbiji, neće biti poznati javnosti. Sporazum o obnovi pruge Beograd – Budimpešta bio je finaliziran početkom pandemije, kad je u zemlji proglasio izvanredno stanje te ga je proglasio tajnim. Nitko ga nije vidio. Tako je i s nizom sporazuma o projektima koje je Kina odradila u Srbiji. Afrika je bila točka na kojoj se kineski model financiranja razotkrio kad su zemlje počele tonuti u dugove. Kina dogovori infrastrukturni projekt, prugu ili cestu, budući da vlada nema novca financirati posao, Beijing joj odobri zajam s počekom, a sav posao obavljaju kineske tvrtke s kineskim radnicima, uz davanje mrvica lokalcima. Od vlade traže zauzvrat koncesiju, u pravilu na resurse, sirovine koje zatim eksploatiraju ne obazirući se na ekološke standarde, istodobno trubeći svuda o zapadnom kolonijalizmu. Više se puta dogodila pobuna radnika u afričkim zemljama, bilo je i slučajeva kad se kineskim šefovima prijetilo smrću. Vlade su u međuvremenu morale početi vraćati zajam, da bi se pokazalo da izgrađeni projekt ne donosi dovoljnu dobit da bi pokrio troškove zajma. Razumljivo je da su cijene porasle tijekom izgradnje pa je stvorena teza o "dužničkoj zamci", u koju je zamalo upala Crna Gora zbog autoceste od mora do granice sa Srbijom koju je dogovorio Milo Đukanović. Kako bi se izbjegao pretjerani pritisak Beijinga na državnu blagajnu Podgorice, priskočile su zapadne banke, koje su tadašnjem ministru, sada premijeru Milojku Spajiću, odobrile povoljan zajam kojim vraća kineski dug.

Xi je u Parizu doživio još jedan težak razgovor, Macron i Von der Leyen su mu otvoreno rekli da očekuju da iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi okončala agresiju na Ukrajinu, ističući pritom da Europska unija neće posustati u svojoj podršci Kijevu. Opet iste poruke koje je na stol prije koji tjedan, tijekom posjeta Kini, izrekao američki državni tajnik Antony Blinken. Mađarska i Srbija dvije su zemlje koje podržavaju Rusiju.

Dobro je, EU je ostao jedinstven i pokazao da može razgovarati s Kinom na ravnopravnoj razini, ne popuštajući pred pritiskom, svjestan svoje snage. Samo da još shvati u kojoj je mjeri Srbija razotkrila svoje dugoročne strategijske imperative.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => EU je ostao jedinstven i pokazao da može razgovarati s Kinom na ravnopravnoj razini, ne popuštajući pred pritiskom, svjestan svoje snage. Samo da još shvati u kojoj je mjeri Srbija razotkrila svoje dugoročne strategijske imperative [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Gost iz Kine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => EU je ostao jedinstven i pokazao da može razgovarati s Kinom na ravnopravnoj razini, ne popuštajući pred pritiskom, svjestan svoje snage. Samo da još shvati u kojoj je mjeri Srbija razotkrila svoje dugoročne strategijske imperative Gost iz Kine 2 0 14885 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-09 11:17:52 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Željko Trkanjec [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-11 10:36:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-11 10:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => EU je ostao jedinstven i pokazao da može razgovarati s Kinom na ravnopravnoj razini, ne popuštajući pred pritiskom, svjestan svoje snage. Samo da još shvati u kojoj je mjeri Srbija razotkrila svoje dugoročne strategijske imperative [metadata] => robots= author= title=Nakon posjeta Europi Xi Jinping nema razloga za zadovoljstvo: EU je pokazao nešto čemu se kineski predsjednik nije nadao page_title=Nakon posjeta Europi Xi Jinping nema razloga za zadovoljstvo: EU je pokazao nešto čemu se kineski predsjednik nije nadao [metakey] => Xi Jinping, Emmanuel Macron, Aleksandar Vučić, viktor urban, Ursula von der Leyen [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27048462.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27048457.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27048458.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27048459.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/24665135.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27052404.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27052415.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Aurelien Morissard\/Afp","Vivien Cher Benko\/Afp","Ed Jones\/Afp","Slobodan Miljevic\/serbia Governm\/Anadolu Via Afp","Jacques Witt\/Afp","Ludovic Marin\/Afp","Thibault Camus\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Xi je u Europu do\u0161ao nakon pet godina. Do\u0161ao bi vjerojatno i ranije da se nije pani\u010dno bojao virusa koji je krenuo iz njegove zemlje. Prvo je posjetio Moskvu, \u0161to su svi u EU-u zapamtili: tako je postavio hijerarhiju prema kojoj je EU ispod Rusije<\/p>","

Ma\u0111arski premijer Viktor Orban i Xi Jinping: susret u Budimpe\u0161ti<\/p>","","

U Srbiji je sve \u0161to je Xi rekao i napravio smatrano bo\u017eanski veli\u010dajnim i jedinstvenim. Potpisan je niz sporazuma, a va\u017eno je da sporazum o slobodnoj trgovini dviju zemalja stupa na snagu 1. srpnja<\/p>","

\u00a0Xi Jinping i Emmanuel Macron u Visokim Pirinejima<\/p>","

Te\u017eak razgovor za Xija u Parizu je bio i unaj u kojemu su mu Macron i Von der Leyen otvoreno rekli da o\u010dekuju da iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi okon\u010dala agresiju na Ukrajinu, isti\u010du\u0107i pritom da EU ne\u0107e posustati u svojoj podr\u0161ci Kijevu<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_27048462_1920.jpg":"1920x1080","k_27048462_1280.jpg":"1280x1280","k_27048462_1024.jpg":"1024x1024","k_27048462_640.jpg":"640x640","k_27048462_480.jpg":"480x480","k_27048462_340.jpg":"340x340","k_27048462_220.jpg":"220x220","o_27048462_1280.jpg":"1280x853","o_27048462_1024.jpg":"1024x682","o_27048462_640.jpg":"640x426","o_27048462_480.jpg":"480x320","o_27048462_340.jpg":"340x226","o_27048462_220.jpg":"220x146","h_27048462_1280.jpg":"1280x854","h_27048462_1024.jpg":"1024x683","h_27048462_640.jpg":"640x427","h_27048462_480.jpg":"480x320","h_27048462_340.jpg":"340x227","h_27048462_220.jpg":"220x147","pp_27048462_1280.jpg":"1280x1628","pp_27048462_1024.jpg":"1024x1303","pp_27048462_640.jpg":"640x814","pp_27048462_480.jpg":"480x611","pp_27048462_340.jpg":"340x432","pp_27048462_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27048457_1920.jpg":"1920x1080","k_27048457_1280.jpg":"1280x1280","k_27048457_1024.jpg":"1024x1024","k_27048457_640.jpg":"640x640","k_27048457_480.jpg":"480x480","k_27048457_340.jpg":"340x340","k_27048457_220.jpg":"220x220","o_27048457_1280.jpg":"1280x853","o_27048457_1024.jpg":"1024x682","o_27048457_640.jpg":"640x426","o_27048457_480.jpg":"480x320","o_27048457_340.jpg":"340x226","o_27048457_220.jpg":"220x146","h_27048457_1280.jpg":"1280x854","h_27048457_1024.jpg":"1024x683","h_27048457_640.jpg":"640x427","h_27048457_480.jpg":"480x320","h_27048457_340.jpg":"340x227","h_27048457_220.jpg":"220x147","pp_27048457_1280.jpg":"1280x1628","pp_27048457_1024.jpg":"1024x1303","pp_27048457_640.jpg":"640x814","pp_27048457_480.jpg":"480x611","pp_27048457_340.jpg":"340x432","pp_27048457_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_27048458_1920.jpg":"1920x1080","k_27048458_1280.jpg":"1280x1280","k_27048458_1024.jpg":"1024x1024","k_27048458_640.jpg":"640x640","k_27048458_480.jpg":"480x480","k_27048458_340.jpg":"340x340","k_27048458_220.jpg":"220x220","o_27048458_1280.jpg":"1280x1920","o_27048458_1024.jpg":"1024x1536","o_27048458_640.jpg":"640x960","o_27048458_480.jpg":"480x720","o_27048458_340.jpg":"340x510","o_27048458_220.jpg":"220x330","h_27048458_1280.jpg":"1280x854","h_27048458_1024.jpg":"1024x683","h_27048458_640.jpg":"640x427","h_27048458_480.jpg":"480x320","h_27048458_340.jpg":"340x227","h_27048458_220.jpg":"220x147","pp_27048458_1280.jpg":"1280x1628","pp_27048458_1024.jpg":"1024x1303","pp_27048458_640.jpg":"640x814","pp_27048458_480.jpg":"480x611","pp_27048458_340.jpg":"340x432","pp_27048458_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27048459_1920.jpg":"1920x1080","k_27048459_1280.jpg":"1280x1280","k_27048459_1024.jpg":"1024x1024","k_27048459_640.jpg":"640x640","k_27048459_480.jpg":"480x480","k_27048459_340.jpg":"340x340","k_27048459_220.jpg":"220x220","o_27048459_1280.jpg":"1280x853","o_27048459_1024.jpg":"1024x682","o_27048459_640.jpg":"640x426","o_27048459_480.jpg":"480x320","o_27048459_340.jpg":"340x226","o_27048459_220.jpg":"220x146","h_27048459_1280.jpg":"1280x854","h_27048459_1024.jpg":"1024x683","h_27048459_640.jpg":"640x427","h_27048459_480.jpg":"480x320","h_27048459_340.jpg":"340x227","h_27048459_220.jpg":"220x147","pp_27048459_1280.jpg":"1280x1628","pp_27048459_1024.jpg":"1024x1303","pp_27048459_640.jpg":"640x814","pp_27048459_480.jpg":"480x611","pp_27048459_340.jpg":"340x432","pp_27048459_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24665135_1920.jpg":"1920x1080","k_24665135_1280.jpg":"1280x1280","k_24665135_1024.jpg":"1024x1024","k_24665135_640.jpg":"640x640","k_24665135_480.jpg":"480x480","k_24665135_340.jpg":"340x340","k_24665135_220.jpg":"220x220","o_24665135_1280.jpg":"1280x853","o_24665135_1024.jpg":"1024x682","o_24665135_640.jpg":"640x426","o_24665135_480.jpg":"480x320","o_24665135_340.jpg":"340x226","o_24665135_220.jpg":"220x146","h_24665135_1280.jpg":"1280x854","h_24665135_1024.jpg":"1024x683","h_24665135_640.jpg":"640x427","h_24665135_480.jpg":"480x320","h_24665135_340.jpg":"340x227","h_24665135_220.jpg":"220x147","pp_24665135_1280.jpg":"1280x1628","pp_24665135_1024.jpg":"1024x1303","pp_24665135_640.jpg":"640x814","pp_24665135_480.jpg":"480x611","pp_24665135_340.jpg":"340x432","pp_24665135_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x881","hd_27052404_1920.jpg":"1920x1080","k_27052404_1280.jpg":"1280x1280","k_27052404_1024.jpg":"1024x1024","k_27052404_640.jpg":"640x640","k_27052404_480.jpg":"480x480","k_27052404_340.jpg":"340x340","k_27052404_220.jpg":"220x220","o_27052404_1280.jpg":"1280x587","o_27052404_1024.jpg":"1024x469","o_27052404_640.jpg":"640x293","o_27052404_480.jpg":"480x220","o_27052404_340.jpg":"340x156","o_27052404_220.jpg":"220x100","h_27052404_1280.jpg":"1280x854","h_27052404_1024.jpg":"1024x683","h_27052404_640.jpg":"640x427","h_27052404_480.jpg":"480x320","h_27052404_340.jpg":"340x227","h_27052404_220.jpg":"220x147","pp_27052404_1280.jpg":"1280x1628","pp_27052404_1024.jpg":"1024x1303","pp_27052404_640.jpg":"640x814","pp_27052404_480.jpg":"480x611","pp_27052404_340.jpg":"340x432","pp_27052404_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27052415_1920.jpg":"1920x1080","k_27052415_1280.jpg":"1280x1280","k_27052415_1024.jpg":"1024x1024","k_27052415_640.jpg":"640x640","k_27052415_480.jpg":"480x480","k_27052415_340.jpg":"340x340","k_27052415_220.jpg":"220x220","o_27052415_1280.jpg":"1280x853","o_27052415_1024.jpg":"1024x682","o_27052415_640.jpg":"640x426","o_27052415_480.jpg":"480x320","o_27052415_340.jpg":"340x226","o_27052415_220.jpg":"220x146","h_27052415_1280.jpg":"1280x854","h_27052415_1024.jpg":"1024x683","h_27052415_640.jpg":"640x427","h_27052415_480.jpg":"480x320","h_27052415_340.jpg":"340x227","h_27052415_220.jpg":"220x147","pp_27052415_1280.jpg":"1280x1628","pp_27052415_1024.jpg":"1024x1303","pp_27052415_640.jpg":"640x814","pp_27052415_480.jpg":"480x611","pp_27052415_340.jpg":"340x432","pp_27052415_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8273148 Threads: 2 Questions: 1627348336 Slow queries: 4988385 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113255724 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/nakon-posjeta-europi-xi-jinping-nema-razloga-za-zadovoljstvo-eu-je-pokazao-nesto-cemu-se-kineski-predsjednik-nije-nadao-1387806 [printLink] => /vijesti/svijet/nakon-posjeta-europi-xi-jinping-nema-razloga-za-zadovoljstvo-eu-je-pokazao-nesto-cemu-se-kineski-predsjednik-nije-nadao-1387806?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 610709 [name] => Xi Jinping [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-17 22:50:20 [main_article_id] => 0 [alias] => xi-jinping [link] => /tag/xi-jinping ) [1] => stdClass Object ( [id] => 310785 [name] => Emmanuel Macron [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => emmanuel-macron [link] => /tag/emmanuel-macron ) [2] => stdClass Object ( [id] => 369827 [name] => Aleksandar Vučić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandar-vucic [link] => /tag/aleksandar-vucic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 671091 [name] => viktor urban [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-19 17:33:24 [main_article_id] => 0 [alias] => viktor-urban [link] => /tag/viktor-urban ) [4] => stdClass Object ( [id] => 479303 [name] => Ursula von der Leyen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ursula-von-der-leyen [link] => /tag/ursula-von-der-leyen ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => EU je ostao jedinstven i pokazao da može razgovarati s Kinom na ravnopravnoj razini, ne popuštajući pred pritiskom, svjestan svoje snage. Samo da još shvati u kojoj je mjeri Srbija razotkrila svoje dugoročne strategijske imperative [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Gost iz Kine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nakon posjeta Europi Xi Jinping nema razloga za zadovoljstvo: EU je pokazao nešto čemu se kineski predsjednik nije nadao [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27048462.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Aurelien Morissard/Afp [mainImageDesc] =>

Xi je u Europu došao nakon pet godina. Došao bi vjerojatno i ranije da se nije panično bojao virusa koji je krenuo iz njegove zemlje. Prvo je posjetio Moskvu, što su svi u EU-u zapamtili: tako je postavio hijerarhiju prema kojoj je EU ispod Rusije

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27048462.jpg [title] =>

Xi je u Europu došao nakon pet godina. Došao bi vjerojatno i ranije da se nije panično bojao virusa koji je krenuo iz njegove zemlje. Prvo je posjetio Moskvu, što su svi u EU-u zapamtili: tako je postavio hijerarhiju prema kojoj je EU ispod Rusije

Aurelien Morissard/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27048457.jpg [title] =>

Mađarski premijer Viktor Orban i Xi Jinping: susret u Budimpešti

Vivien Cher Benko/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27048458.jpg [title] => Ed Jones/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27048459.jpg [title] =>

U Srbiji je sve što je Xi rekao i napravio smatrano božanski veličajnim i jedinstvenim. Potpisan je niz sporazuma, a važno je da sporazum o slobodnoj trgovini dviju zemalja stupa na snagu 1. srpnja

Slobodan Miljevic/serbia Governm/Anadolu Via Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/24665135.jpg [title] =>

 Xi Jinping i Emmanuel Macron u Visokim Pirinejima

Jacques Witt/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27052404.jpg [title] =>

Težak razgovor za Xija u Parizu je bio i unaj u kojemu su mu Macron i Von der Leyen otvoreno rekli da očekuju da iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi okončala agresiju na Ukrajinu, ističući pritom da EU neće posustati u svojoj podršci Kijevu

Ludovic Marin/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27052415.jpg [title] => Thibault Camus/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kineski predsjednik Xi Jinping i srbijanski domaćin Aleksandar Vučić u srijedu su potpisali zajedničku izjavu o izgradnji kinesko-srbijanske zajednice sa zajedničkom budućnosti. Kako prenosi China Daily, "srbijanska je strana spremna raditi s Kinom na implementaciji Globalne razvojne inicijative, Globalne sigurnosne inicijative i Globalne civilizacijske inicijative". Iako se može činiti da je riječ o diplomatskoj inicijativi lijepih riječi bez stvarnog sadržaja, kao što su nekad bili Sporazumi o prijateljstvu i suradnji koji nikoga nisu obvezivali ni na što, riječ je o činu koji je Narodna Republika Kina silno željela i koji ima dugoročne i obuhvatne posljedice.

"Ambicija kineskog predsjednika Xija Jinpinga da preuredi svijet je neporeciva. On želi rastvoriti mrežu savezništva Washingtona i ukloniti ‘zapadne‘ vrijednosti iz međunarodnih institucija. On želi srušiti američki dolar s pijedestala i eliminirati pritisak Washingtona na kritičnu tehnologiju. U njegovu novom multipolarnom poretku globalne institucije i norme bit će poduprte kineskim predodžbama zajedničke sigurnosti i gospodarskog razvoja, kineskim vrijednostima političkih prava koje određuje država i kineskom tehnologijom. Kina se više neće morati boriti za vodstvo. Njezino središnje mjesto bit će zajamčeno."

Globalno vodstvo

Tako je Elizabeth Economy u novom broju časopisa Foreign Affairs sažeto definirala strategiju Beijinga/Pekinga da preuzme globalno vodstvo. Ključno mjesto u toj strategiji imaju tri navedene Xijeve inicijative za koje traži globalni konsenzus.

---

image

Mađarski premijer Viktor Orban i Xi Jinping: susret u Budimpešti

Vivien Cher Benko/Afp
---

Xinhua, kineska državna agencija, prenosi kako je Xi u Beogradu pozvao Kinu i Srbiju da podržavaju pravičnost, pravednost, zajednički se suprotstavljaju hegemonizmu i politici moći. Kad Xi kaže "hegemonizam", on misli "američki hegemonizam", što zvuči bolje i ima jači odjek na prostoru globalnog juga nego stvarni sadržaj te sintagme, a to je, kako kineski stručnjaci navode, želja za rastakanjem liberalne demokracije i međunarodnog poretka koji je uspostavljen nakon Drugog svjetskog rata, posebice nakon pada Berlinskog zida. Kineski stav prema tom poretku, ali primarno na sigurnosnom planu, dijeli Rusija, koja je poduzela najgoru mjeru kako bi ga promijenila, pokrenula je agresiju na Ukrajinu. NR Kina traži saveznike, a među prvima se ponudio mađarski premijer Viktor Orbán, koji je sredinom prošlog desetljeća počeo zagovarati iliberalnu demokraciju: tada je već bio razvio duboke odnose s Beijingom. Neposredno prije dolaska u Budimpeštu, u četvrtak, Xi je tekstom u mađarskim novinama pohvalio "neovisnu vanjsku politiku" Orbánove vlade.

Ivana Stradner, Beograđanka koja živi i radi u SAD-u kao analitičarka, na platformi X, bivšem Twitteru, napisala je: "Xi se u Srbiji susreo s Vučićem i obećao rad na zajedničkoj budućnosti. U međuvremenu, naivni EU i dalje vjeruje da srbijanska vlada želi članstvo."

U potpunosti se slažem s njezinim tumačenjem i smatram da ta teza mora postati jednim od temeljnih pristupa hrvatske politike prema Srbiji. Stavovi poput navedenog u političkom programu Domovinskog pokreta – DP se protivi bezuvjetnoj potpori ulasku Srbije u EU – samo su prazne fraze jer je problem hrvatsko-srbijanskih odnosa sasvim drukčiji, što je potvrđeno Xijevim posjetom. Hrvatska mora shvatiti da naša susjeda, s kojom imamo najviše neriješenih bilateralnih pitanja i dugu povijest sporova, otvoreno odstupa od vrijednosti koje EU čine jedinstvenim u svijetu. Mnogim članicama naše Unije to nije bilo jasno ni kad je Srbija, zemlja koja navodno stremi članstvu u EU-u, odbila prihvatiti bilo koju akciju Bruxellesa usmjerenu protiv Rusije, agresora na Ukrajinu.

Vučić sada Srbiju otvoreno spaja s kineskim strategijskim planom koji, primjerice, odbacuje vladavinu prava kakva odlikuje EU, a temeljno je ljudsko pravo na ekonomski boljitak. Nema u tom svijetu prava na slobodu govora, slobode medija, religije, manjinskih prava, rodnih, etničkih. Moral i ideologiju propisuje Kineska komunistička partija, što u potpunosti odgovara Vučićevoj Srbiji, Srbiji u njezinoj srži, moral propisuje Pravoslavna crkva, ideologiju vladajuća stranka, nekad Pašićevi radikali, pa Miloševićevi socijalisti, sada Vučićevi naprednjaci. Beograd će raširenih ruku prihvatiti kineske planove jer dolaze bez ikakvih ograničenja, dok EU i SAD stalno dolaze i gnjave oko obveza, miješaju se u unutarnja pitanja, što je Beijingu nedopustivo, a i Beograd bi takav poredak rado vidio. Hegemonija Srbije na zapadnom Balkanu kao što Xi želi hegemoniju Kine u Aziji.

---

image

U Srbiji je sve što je Xi rekao i napravio smatrano božanski veličajnim i jedinstvenim. Potpisan je niz sporazuma, a važno je da sporazum o slobodnoj trgovini dviju zemalja stupa na snagu 1. srpnja

Slobodan Miljevic/serbia Governm/Anadolu Via Afp
---

Redukcija putovanja

Xi je u Europu došao nakon pet godina, bio bi došao vjerojatno i ranije da se nije panično bojao virusa koji je krenuo iz njegove zemlje te pokorio cijeli svijet mučnom i smrtonosnom pandemijom. Do danas nije razjašnjeno kako se virus razvio. Pandemijskih je godina kineski direktor svemira – Xi u rukama drži sve poluge vlasti – izbjegavao putovati i unutar Kine pa je podsjetio na ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji se tih godina zatvorio u odaje, nikamo nije išao, ni s kim se nije družio, a posljedica svega toga je odluka da krene u rat. Kad je Xi zaključio da je sigurno putovati, prvo je posjetio Moskvu, što su svi u EU-u zapamtili jer je tako postavio hijerarhiju prema kojoj je EU ispod Rusije. Zbog toga je Pariz, iako je bilo elemenata koji su pokušavali posjet učiniti bliskijim i osobnijim, poput putovanja u pirenejsko naselje gdje je živjela Macronova baka kod koje je često provodio ljeto, bio hladan u prijemu kineskog predsjednika.

Kraj prošlog i početak ovog desetljeća doba je otrežnjenja Zapada kad je riječ o kineskim planovima i mora se priznati da je to jedino područje na kojem je uloga bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa bila pozitivna: bio je među prvima koji su upozorili na nepoštene trgovinske prakse Beijinga, koje uključuju uvjet otvaranja tržišta stranim kompanijama ako kineskim partnerima predaju sve podatke vezane uz poslovne procese. S druge strane osvijestio se i EU. Reuters u svibnju 2016. godine piše: "Kineski proizvođač kućanskih aparata Midea Group dao je ponudu za kupnju njemačkog proizvođača tvorničkih robota Kuka AG, najnoviju ponudu kineskog investitora za preuzimanje kontrole nad vrhunskom njemačkom industrijskom tehnologijom." Midea, a svaka kineska tvrtka ima zakonsku obvezu predati sve poslovne tajne vlastima ako to zatraže, za sitan je novac, 4,5 milijardi eura, dobila više desetljeća razvijano visokosofisticirano znanje. Trump je pokrenuo tarifni rat, a EU je 2019. godine definirao da je Kina, "istovremeno, u različitim političkim područjima, partner suradnje s kojim EU ima blisko usklađene ciljeve, pregovarački partner s kojim EU treba pronaći ravnotežu interesa, ekonomski konkurent u potrazi za tehnološkim vodstvom i sistemski suparnik koji promovira alternativne modele upravljanja. To zahtijeva fleksibilan i pragmatičan pristup za cijeli EU koji omogućava načelnu obranu interesa i vrijednosti". Strateški koncept NATO-a, dogovoren na summitu u Madridu 2022. godine, prvi put spominje NR Kinu, čije "izražene ambicije i politika prisile predstavljaju izazov našim interesima, sigurnosti i vrijednostima. NR Kina koristi širok raspon političkih, ekonomskih i vojnih alata kako bi povećala svoj globalni otisak i projekciju moći, dok ostaje nejasna u pogledu svoje strategije, namjera i vojnog jačanja".

Zvono za uzbunu

Dolazak na vlast američkog predsjednika Joea Bidena i njegova izvanrednog tima trenutak je u kojem su u Beijingu zazvonila zvona na uzbunu. Washington pokreće niz projekata sigurnosnih saveza u Indo-Pacifiku koji obuzdavaju širenje kineske moći: AUKUS, savez Australije, SAD-a i Ujedinjene Kraljevine, među prvima je, a sada mu se priključuju Japan i Republika Koreja (Južna). Fragmentacija globalnog poretka uzela je maha, a velik dio zemalja Azije pokazao je interes da se u sigurnosnom smislu osloni na SAD. Primjerice, Filipini su odbacili politike približavanja Kini i otvorili dodatne baze američkoj vojsci.

---

image

Težak razgovor za Xija u Parizu je bio i unaj u kojemu su mu Macron i Von der Leyen otvoreno rekli da očekuju da iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi okončala agresiju na Ukrajinu, ističući pritom da EU neće posustati u svojoj podršci Kijevu

Ludovic Marin/Afp
---

Stratezi u Beijingu zaključili su da moraju odgovoriti, snažno. Svjesni savezničkog deficita, u ovom su trenutku svedeni na skupinu revizionističkih sila, Iran, Rusiju i Demokratsku Narodnu Republiku Koreju (Sjevernu), te Venezuelu, Kubu, Nikaragvu, Laos, Kambodžu: svi koji više traže od Kine nego što joj mogu dati. To nije dovoljno da se nose sa savezom demokracija koji čine Zapad i azijske stvarne demokracije – Indija još uvijek nastoji na sigurnosnom planu lavirati nadajući se da će ubrzo postati sila koja bi se mogla nositi barem s Kinom. Procjena im je bila očekivana, potrebno je učiniti sve da se EU zaustavi u jačem povezivanju sa SAD-om, ako je ikako moguće privući blok na svoju stranu. Pokazalo se da to nije moguće pa su pokrenuli plan izazivanja raskola unutar EU-a i NATO-a. Mađarska za to nije dostatna, ona je ionako korisni idiot u toj priči. Cilj je bio izazvati raskol među glavnim akterima, Francuskom i Njemačkom, kako bi se, metodom "divide et impera", razbilo EU jedinstvo, čime bi se oslabila kumulirana moć Zapada i otvorio prostor širenju kineskih strategijskih inicijativa. Ali vrag nikad ne spava pa je talijanska premijerka Giorgia Meloni, čelnica jedine članice G7, skupine nekad najrazvijenijih zemalja svijeta, koja je sudjelovala u kineskom strategijskom projektu "Pojas i put", istupila. Razlog je bio politički, pritisak ostalih u G7, SAD-a na prvom mjestu, ali i matematika: pokazalo se da Italija nema koristi od sudjelovanja u "Pojasu i putu".

Pokušalo se odvući Njemačku, čijoj je izvoznoj industriji kinesko tržište vitalno važno, kancelar Olaf Scholz bio je u Beijingu, ali nije pokazao nimalo interesa da pristane na okretanje leđa politikama EU-a – iako je tražio povlastice za svoje proizvođače – a posebno je odbio bilo kakvu ideju transatlantskih tenzija. Francuski predsjednik Emmanuel Macron nekako u to doba govori kako EU ne smije postati američki vazal i sive eminencije u Beijingu zaključuju da je Pariz slaba karika u lancu (to je mislio i Trump kad je Macronu nudio izravnu trgovinu s povlasticama ako okrene leđa EU-u; nije pristao).

Posjet Parizu loše je počeo jer je Elizejska palača bila otvoreno nezadovoljna odlukom Xija da iz Francuske ode u Srbiju pa u Mađarsku, simbolika je bila nepoželjna. Protokol u nijansama šalje političke poruke. Kad je Xi sletio u Pariz, u zračnoj luci dočekao ga je premijer Gabriel Attal. Kad je sletio u Beograd, dočekao ga je Vučić. U Parizu formalno, prema diplomatskim pravilima, u Beogradu predsjednik ruši sve formalne ograde želeći pokazati koliko je gost važan (Vučić će se otvoreno hvaliti da je osobno posluživao vinom Xija na svečanoj večeri, što već narušava ideju ozbiljnog državnika). Macron je pokazao da nema prostora da poklekne pred Xijevim pritiskom; par dana prije njegova dolaska bio je na večeri sa Scholzom kako bi uskladili stavove, a na prvom sastanku s Xijem bila je i Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, koja je prošle godine krajem ožujka u govoru dodala još jedan element definiranom stavu EU-a prema Kini: de-risking, smanjenje rizika. U četvrtak je Reuters objavio da Kina više nije prvi trgovinski partner Njemačke, pretekao ju je SAD, što je potvrda da de-risking djeluje. Predsjednica Von der Leyen bila je oštra prema kineskim trgovinskim praksama, nakon sastanka je odbrusila da je odnos povrijeđen nejednakim pristupom tržištu i kineskim državnim subvencijama. "EU ne može apsorbirati golemu prekomjernu proizvodnju kineskih industrijskih proizvoda koji preplavljuju naše tržište, Europa neće odustati od donošenja teških odluka potrebnih za zaštitu svog tržišta", rekla je. Izričaj u velikoj mjeri zrcali stavove američke ministrice financija Janet Yellen, koja je Beijingu prošlog mjeseca rekla da moraju prestati preplavljivati tržišta proizvodima. Macron tomu nije ni na koji način proturječio, ali je dao do znanja da bi Kina mogla ublažiti tarifni pritisak na konjak, koji partijski lideri obožavaju piti i primati kao poklon.

---

image

 Xi Jinping i Emmanuel Macron u Visokim Pirinejima

Jacques Witt/Afp
---

‘Zelena‘ nuklearna energija

Našli su ipak točku na kojoj su postigli konsenzus, a to je korištenje nuklearne energije u zelenoj tranziciji.

Sive eminencije Beijinga predvidjele su takav scenarij, pa je Xi zbog toga otišao u Srbiju, gdje je sve što je rekao i napravio smatrano božanski veličajnim i jedinstvenim. Potpisan je niz sporazuma, a važno je da sporazum o slobodnoj trgovini dviju zemalja stupa na snagu 1. srpnja. Vučić govori kako će otvoriti prostor srbijanskom izvozu, zaboravljajući da je kineska ekonomija primarno izvozna. Sporazumi će se sklapati i u Mađarskoj (ovaj je tekst završen kad je službeni dio posjeta počeo), ali većina njih, kao i u Srbiji, neće biti poznati javnosti. Sporazum o obnovi pruge Beograd – Budimpešta bio je finaliziran početkom pandemije, kad je u zemlji proglasio izvanredno stanje te ga je proglasio tajnim. Nitko ga nije vidio. Tako je i s nizom sporazuma o projektima koje je Kina odradila u Srbiji. Afrika je bila točka na kojoj se kineski model financiranja razotkrio kad su zemlje počele tonuti u dugove. Kina dogovori infrastrukturni projekt, prugu ili cestu, budući da vlada nema novca financirati posao, Beijing joj odobri zajam s počekom, a sav posao obavljaju kineske tvrtke s kineskim radnicima, uz davanje mrvica lokalcima. Od vlade traže zauzvrat koncesiju, u pravilu na resurse, sirovine koje zatim eksploatiraju ne obazirući se na ekološke standarde, istodobno trubeći svuda o zapadnom kolonijalizmu. Više se puta dogodila pobuna radnika u afričkim zemljama, bilo je i slučajeva kad se kineskim šefovima prijetilo smrću. Vlade su u međuvremenu morale početi vraćati zajam, da bi se pokazalo da izgrađeni projekt ne donosi dovoljnu dobit da bi pokrio troškove zajma. Razumljivo je da su cijene porasle tijekom izgradnje pa je stvorena teza o "dužničkoj zamci", u koju je zamalo upala Crna Gora zbog autoceste od mora do granice sa Srbijom koju je dogovorio Milo Đukanović. Kako bi se izbjegao pretjerani pritisak Beijinga na državnu blagajnu Podgorice, priskočile su zapadne banke, koje su tadašnjem ministru, sada premijeru Milojku Spajiću, odobrile povoljan zajam kojim vraća kineski dug.

Xi je u Parizu doživio još jedan težak razgovor, Macron i Von der Leyen su mu otvoreno rekli da očekuju da iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi okončala agresiju na Ukrajinu, ističući pritom da Europska unija neće posustati u svojoj podršci Kijevu. Opet iste poruke koje je na stol prije koji tjedan, tijekom posjeta Kini, izrekao američki državni tajnik Antony Blinken. Mađarska i Srbija dvije su zemlje koje podržavaju Rusiju.

Dobro je, EU je ostao jedinstven i pokazao da može razgovarati s Kinom na ravnopravnoj razini, ne popuštajući pred pritiskom, svjestan svoje snage. Samo da još shvati u kojoj je mjeri Srbija razotkrila svoje dugoročne strategijske imperative.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Aurelien Morissard/Afp Vivien Cher Benko/Afp Ed Jones/Afp Slobodan Miljevic/serbia Governm/Anadolu Via Afp Jacques Witt/Afp Ludovic Marin/Afp Thibault Camus/Afp
Aurelien Morissard/Afp

Xi je u Europu došao nakon pet godina. Došao bi vjerojatno i ranije da se nije panično bojao virusa koji je krenuo iz njegove zemlje. Prvo je posjetio Moskvu, što su svi u EU-u zapamtili: tako je postavio hijerarhiju prema kojoj je EU ispod Rusije

Vivien Cher Benko/Afp

Mađarski premijer Viktor Orban i Xi Jinping: susret u Budimpešti

Slobodan Miljevic/serbia Governm/Anadolu Via Afp

U Srbiji je sve što je Xi rekao i napravio smatrano božanski veličajnim i jedinstvenim. Potpisan je niz sporazuma, a važno je da sporazum o slobodnoj trgovini dviju zemalja stupa na snagu 1. srpnja

Jacques Witt/Afp

 Xi Jinping i Emmanuel Macron u Visokim Pirinejima

Ludovic Marin/Afp

Težak razgovor za Xija u Parizu je bio i unaj u kojemu su mu Macron i Von der Leyen otvoreno rekli da očekuju da iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi okončala agresiju na Ukrajinu, ističući pritom da EU neće posustati u svojoj podršci Kijevu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/nakon-posjeta-europi-xi-jinping-nema-razloga-za-zadovoljstvo-eu-je-pokazao-nesto-cemu-se-kineski-predsjednik-nije-nadao-1387806 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3023f0f408a839dad9080d8c281ff7c08b1e58f2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nakon+posjeta+Europi+Xi+Jinping+nema+razloga+za+zadovoljstvo%3A+EU+je+pokazao+ne%C5%A1to+%C4%8Demu+se+kineski+predsjednik+nije+nadao&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fnakon-posjeta-europi-xi-jinping-nema-razloga-za-zadovoljstvo-eu-je-pokazao-nesto-cemu-se-kineski-predsjednik-nije-nadao-1387806 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fnakon-posjeta-europi-xi-jinping-nema-razloga-za-zadovoljstvo-eu-je-pokazao-nesto-cemu-se-kineski-predsjednik-nije-nadao-1387806 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => EU je ostao jedinstven i pokazao da može razgovarati s Kinom na ravnopravnoj razini, ne popuštajući pred pritiskom, svjestan svoje snage. Samo da još shvati u kojoj je mjeri Srbija razotkrila svoje dugoročne strategijske imperative [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Gost iz Kine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetGost iz Kine

Nakon posjeta Europi Xi Jinping nema razloga za zadovoljstvo: EU je pokazao nešto čemu se kineski predsjednik nije nadao

Piše Željko Trkanjec
11. svibnja 2024. - 12:35
Xi je u Europu došao nakon pet godina. Došao bi vjerojatno i ranije da se nije panično bojao virusa koji je krenuo iz njegove zemlje. Prvo je posjetio Moskvu, što su svi u EU-u zapamtili: tako je postavio hijerarhiju prema kojoj je EU ispod RusijeAurelien Morissard/Afp

Kineski predsjednik Xi Jinping i srbijanski domaćin Aleksandar Vučić u srijedu su potpisali zajedničku izjavu o izgradnji kinesko-srbijanske zajednice sa zajedničkom budućnosti. Kako prenosi China Daily, "srbijanska je strana spremna raditi s Kinom na implementaciji Globalne razvojne inicijative, Globalne sigurnosne inicijative i Globalne civilizacijske inicijative". Iako se može činiti da je riječ o diplomatskoj inicijativi lijepih riječi bez stvarnog sadržaja, kao što su nekad bili Sporazumi o prijateljstvu i suradnji koji nikoga nisu obvezivali ni na što, riječ je o činu koji je Narodna Republika Kina silno željela i koji ima dugoročne i obuhvatne posljedice.

"Ambicija kineskog predsjednika Xija Jinpinga da preuredi svijet je neporeciva. On želi rastvoriti mrežu savez...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 03:21