SvijetŽELE SANKCIJE

'Krenemo li oružjem na Sjevernu Koreju, bit će to vrlo tužan dan za njih': Trump poručio kako bi radije izbjegao vojni sukob s Kim Jung-unom

Piše Hina
8. rujan 2017. - 00:03

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da bi radije izbjegao vojnu opciju kao odgovor na nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje, no da prijašnji diplomatski napori nisu uspjeli spriječili Pjongjang da razvija projektile. 

"Vojna akcija zasigurno je jedna od opcija. Je li neizbježna? Ništa nije neizbježno", rekao je Trump na konferenciji za novinare.
"Radije ne bih koristio vojnu opciju", kazao je Trump. "Krenemo li vojnom opcijom na Sjevernu Koreju, bit će to vrlo tužan dan za Sjevernu Koreju".

Pritisak Washingtona ojačao je otkad je Sjeverna Koreja u nedjelju izvela šesti i najveći nuklearni test.
Taj pokus, zajedno sa serijom raketnih lansiranja, pokazao je da je Pjongjang blizu ispunjavanju cilja o razvoju moćnog nuklearnog oružja koje bi moglo dosegnuti SAD.

SAD želi da Vijeće sigurnosti Un-a nametne naftni embargo Sjevernoj Koreji, zabrani izvoz tekstila i zapošljavanje radnika iz Sjeverne Koreje u inozemstvu, zamrzne imovinu sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-Unu te mu zabrani putovanja u inozemstvo.

S novim sankcijama slaže se Kina, glavni saveznik Pjongjanga, ali smatra da treba i nastaviti podupirati dijalog kako bi se riješila kriza na Korejskom poluotoku.

#SJEVERNA KOREJA#DONALD TRUMP#NUKLEARNI NAPAD#VOJNA AKCIJA