Svijet'bilateralni problem'

Jean-Claude Juncker o sporu Hrvatske i Slovenije: Ta tema malo koga u Europi zanima, ali presuda se mora implementirati

Piše Hina, PSD
8. siječanj 2018. - 20:38
rgx time: 3.2901763916016E-5

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u ponedjeljak da granični spor između Hrvatske i Slovenije nije samo bilateralno pitanje, te da se odluka mora implementirati, da je Komisija spremna u tome posredovati te da ta tema malo koga izvan Slovenije i Hrvatske zanima.
"To nije samo bilateralni problem, nego i problem koji utječe na cijelu EU-u i u tom duhu je Komisija predložila da posreduje među dvjema stranama. To je puno važnije pitanje nego što puno ljudi i Sloveniji i Hrvatskoj misle", rekao je Juncker prije razgovora sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom.
Juncker je istaknuo da ponuda o posredavanju "nije dobro prihvaćena". Rekao je da neriješeno granično pitanje između Hrvatske i Slovenije utječe na perspektivu zemalja zapadnog Balkana da postanu članicama EU-a.
Juncker je dodao kako Komisija "ne želi incidente" između dviju država.
Slovenski predsjednik Pahor je ustvrdio da nije točno hrvatsko stajalište o neriješenom graničnom sporu. "Granično pitanje je riješeno arbitražnom presudom. Ovdje je riječ o provedbi  potpisanog sporazuma, koji je dio sporazuma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji", kazao je.

#SLOVENIJA#ARBITRAžA#JEAN-CLAUDE JUNCKER#SAVUDRIJSKA VALA