StoryEditorOCM
Svijetmape i dokumenti

Izraelci: ‘Kod poginulih pripadnika Hamasa pronašli smo detaljne upute, sada je jasno koji su im bili glavni ciljevi!‘

Piše Snježana Pavić/JL
13. listopada 2023. - 23:23

Pripadnici Hamasa prilikom subotnjeg napada na jug Izraela nosili su sa sobom detaljne karte gradova i vojnih baza, navodi američki The Wall Street Journal. Mape i dokumente na arapskom otkrili su Izraelci na mjestima napada, ili pretražujući tijela poginulih boraca Hamasa.

Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga Richard Hecht objavio je u četvrtak da ispituju materijale pronađene kod pripadnika elitne Hamasove jedinice Nukhbe. Jedna izraelska dobrovoljačka skupina, koja je bila uključena u zbrinjavanje žrtava i uklanjanje ruševina, objavila je na društvenim mrežama materijale pronađene kod ubijenih pripadnika Hamasa: karte, informacije o jedinicama izraelske vojske i njihovim oznakama, kao i rute kretanja.

Na jednom listu prikazano je osam tipova izraelskih oklopnih transportera, zajedno s kratkim napomenama na arapskom o tome gdje napasti vozila i koju raketu upotrijebiti. Može se zaključiti da su neki od napadača imali malo vojnog iskustva, navodi WSJ: naprimjer, za glavni izraelski borbeni tenk Merkava u jednom od tih letaka piše da na njega treba pucati "s udaljenosti od 50 metara koristeći RPG-7 ili drugo oružje", prenosi Jutarnji.hr.

Promatrani zajedno, pronađeni dokumenti pokazuju da je Hamas od samog početka ciljao ne samo vojne objekte, nego i na civile, tvrdi WSJ. Otkriveni materijali također otkrivaju u kojoj mjeri je Hamas bio u stanju prikupiti obavještajne podatke o Izraelu i u kojoj mjeri su uspjeli unaprijed pripremiti napad. Točno su znali što će im biti mete, ističe za WSJ Michael Milshtein, bivši izraelski vojni obavještajni časnik i voditelj Foruma za palestinske studije na Sveučilištu u Tel Avivu. Hamas u prošlosti, ističe on, nije izveo akciju koja ni približno nije bila tako detaljno planirana.

Među ostalim, izraelske vlasti došle su u posjed dokumenta od 14 stranica na arapskom, datiranog 15. lipnja 2023. i s oznakom "strogo povjerljivo". Tu je razrađen plan za upad u Mefalsim, izraelski kibuc u blizini Gaze. Među ostalim, isplanirano je uzimanje stanovnika kibuca Melfasima za taoce. Dokument razrađuje akciju za dva tima od pet članova, a sastavni dio su mu karte i slike naselja.

Navodi se da u tom kibucu živi 1000 civila, koje čuvaju dobrovoljačke snage, dok su izraelske trupe stacionirane u blizini, pa mogu stići do Mefalsima "u roku od 3-5 minuta". Prema dokumentu na arapskom, određeno je da predvodnica otvara rupe u ogradi koja okružuje kibuc, dok bi drugi dio grupe osiguravao topničku vatru. Nakon što se probiju unutar kibuca, trebali su uzeti zarobljenike i zadržati ih kao taoce "radi pregovora", prenosi WSJ.

U subotu, kad je Hamas napao Izrael, napadnut je i kibuc Melfasim. No, dobrovoljačke snage kibuca uspjele su uzvratiti vatru i nitko od Izraelaca nije ubijen. Dva susjedna kibuca, Be‘eri i Kfar Aza, istodobno su zabilježila mnogo ubijenih, a dio članova ta dva kibuca Hamasovci su odveli kao taoce.

Pripadnici Hamasa ubijeni prilikom napada na grad Ofakim u blizini Gaze također su nosili karte i druge dokumente, rekao je za WSJ Almog Cohen, zastupnik izraaelskog parlamenta koji živi u tom gradu. Na karti pronađenoj u prsluku jednog Hamasovog pripadnika bile su označene sinagoge, vrtići, mjesta gdje je gužva, tvrdi Cohen. "Bilo je dodatnih detalja na kartama koji su pokazivali da su došli spremni - više nego spremni", kaže Cohen. Kartu su predali tajnoj službi Shin Bet. Kod Hamasovog borca na drugoj lokaciji na jugu Izraela pronađena je karta sa označenim lokacijama u gradovima Ein Hashloshi i Kisufimu.

Abu Obaida, glasnogovornik vojnog krila Hamasa, u četvrtak je preko društvene mreže Telegram objavio da su subotnji napad počeli planirati još 2021., i to pomnim proučavanjem izraelske taktike i strategije. Među ostalim, u subotnjem napadu koristili su bespilotne letjelice za bacanje bombi na izraelske promatračke tornjeve oko pojasa Gaze i tamo montirane daljinski upravljane mitraljeze.

Dva sata od početka napada ujutro 7. listopada, Hamas je objavio video snimku drona kako leti iznad tornja duž ograde Gaze i baca bombu na izraelski bespilotni mitraljez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 22:26