SvijetPROTIV NJEGA 108 optužnica

Bivši kosovski premijer i zapovjednik OVK uhićen u Francuskoj temeljem srpske tjeralice koja je na snazi od 2004. godine

Piše PSD
Ramuš Haradinaj

Bivši haški optuženik i predsjednik Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, uhićen je u srijedu u Francuskoj, potvrdila je njegova obitelj za kosovske medije. Albanski mediji javljaju da je jedan od zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i bivši premijer Kosova Haradinaj uhićen na temelju međunarodne tjeralice koju je izdala Srbija i da se nalazi u pritvoru u Francuskoj.

- Sve što za sada znamo je da je zaustavljen u Baselu na francuskoj strani na osnovi tjeralice Srbije iz 2004. godine - rekao je Avni Arifi iz Haradinajeve stranke za portal Koha, a prenosi N1.

Francuske vlasti obavijestile su kosovske institucije o uhićenju Haradinaja, piše list Insajderi i dodaje da nema službenu potvrdu ministarstva pravde.

Ramuš Haradinaj je u lipnju 2015. godine uhićen u Sloveniji, također na temelju srpske tjeralice koja je osvanula na Interpolu. Nakon dva dana vraćena mu je putovnica te mu je dopušteno da napusti Sloveniju.

Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 kaznenih prijava zbog sumnje da je počinio kaznena djela terorizma, udruživanja radi neprijateljske djelatnosti i ubijanja civila. Haradinaju se za ratne zločine sudilo i pred Haškim sudom koji ga je 2012. godine oslobodio po svim točkama optužnice.

#KOSOVO#RATNI ZLOčIN#OPTUžNICA#RAMUš HARADINAJ