StoryEditorOCM
Svijetzelenski na odlasku?

Bio je apsolutno otkriće na početku rata, postao ljubimac Zapada, ali došlo je vrijeme za novog lidera

Piše Željko Trkanjec/JL
14. svibnja 2024. - 18:58

Ne nasjedam ruskoj propagandi koja je prije više od mjesec dana počela masovno širiti tezu da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski gubi legitimitet krajem svibnja jer nisu provedeni izbori, a njegov petogodišnji mandat istječe. Među prvima to je spomenuo ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Ukrajina nije provela izbore jer je u izvanrednom, ratnom stanju. Velik je broj ljudi napustio zemlju, živi u susjednim ili drugim zemljama EU, znatan dio stanovništva je ostao u oblastima koje je Rusija okupirala i anektirala, ne postoji mogućnost da im se omogući glasati. Tako nekako glasi argumentacija Kijeva, piše Jutarnji list.

Domišljata je Rusija, nije slučajno otvorila temu legitimiteta Zelenskog. Priča se o tome u Ukrajini, posljedično na Zapadu, a Moskva prisnažuje moćnim dezinformacijskim sustavom.

image
Gints Ivuskans/Afp

Zelenski je bio apsolutno otkriće na početku ukrajinske obrane, njegova poruka Zapadu “ne trebam avion da me spasite, trebam oružje da se obranim” prvih dana agresije ga je obilježila. Sjajan komunikator uspio je mobilizirati domaću javnosti, djelovati na međunarodnu i često nastupima u drugim državama obratiti mišljenje i onih koji su mislili da je bolje biti na strani moćne Rusije.

Takvog je predsjednika Ukrajina trebala u tom trenutku i tu je ulogu Zelenski odigrao sjajno. Slabosti su počele izbijati na vidjelo već u drugoj godini ruske agresije kad je na summitu NATO u Vilniusu prekoren jer neprestano, nepotrebno, a sve oštrije proziva zapadne zemlje koje mu pomažu. Krah ukrajinske protuofenzive tog ljeta tema je o kojoj ćemo detalje saznavati s vremenom, ali već sada znamo da se Zelenski nepotrebno miješao u vojna pitanja, primjerice kad je riječ o bitki za Bahmut. Neuspjeh su platili smjenom tadašnji ministar obrane Oleksij Reznikov i u javnosti silno popularan zapovjednik vojske Valerij Zalužni. Smjene se nastavljaju, ali se ne vidi napredak.

Zemlja je i dalje inficirana korupcijom, obećanja državnog vodstva, čije je nerealnosti javnost svjesna, ograničavaju prostor političkog djelovanja koje bi vodilo smanjenju patnji civila i vojnika. Sve je više signala da se u predsjedničkom uredu stvorio paralelni sustav vlasti u kojem središnju ulogu igra šef ureda Andrij Jermak.

image
Gints Ivuskans/Afp

Ukrajina je u važnom, osjetljivom trenutku jer mora zaustaviti nastavak ruskog prodora na frontu, ali i osigurati da demokratski procesi ne budu dovedeni u pitanje. Odgovore na ta pitanja mora dati Zelenski, a stječe se dojam da nema dostatne sposobnosti, da izazovi nadilaze njegove moći, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 00:21