Svijetmilijuni na ulicama

'Sve je skupo, institucije nisu u redu, pravosuđe ne štima...': libanonska novinarka za Slobodnu progovorila o 'revoluciji' u zemlji koja bi vas mogla podsjetiti na Hrvatsku, ali s jednom ogromnom razlikom

Piše Lola Wright

Prosvjedi u Libanonu prelijevaju se u četvrti tjedan iako je tamošnji premijer Saad al-Hariri podnio ostavku jer je zemlja, kako je priznao, u “slijepoj ulici”.

Nezadovoljni načinom na koji se rješava gospodarska kriza, prosvjednici su isprva marširali ulicama gradova, blokirali ceste, palili gume i sukobljavali se s policijom koja je koristila suzavac i gumene metke, a sada se okupljaju oko važnih institucija.

U zemlji koju je petnaest godina tresao građanski rat pobuna je izbila nakon najavljenog uvođenja poreza na WhatsApp pozive, no vlada je u međuvremenu hitro odustala od tog nauma. WhatsApp je, čini se, bio jedan od okidača za ovu, kažu Libanonci, “revoluciju” jer je siromašni sloj najviše umrežen tom aplikacijom. Ipak, to je tek jedan u nizu problema jer prosvjednike muče raširena korupcija, ekonomska kriza i loše javne usluge.

Jedna od najzaduženijih zemalja na svijetu

Od oko 4,5 milijuna stanovnika procjenjuje se da je njih oko 1,5 milijun izašlo na prosvjede, a u jednom trenutku oni su, držeći se za ruke, formirali ljudski lanac dugačak 171 kilometar koji se protezao od juga do sjevera zemlje. France Press piše kako je iskazano jedinstvo u viševjerskom i višeetničkom Libanonu označeno kao simbol mobilizacije bez presedana kako po opsegu, tako i po skladu u povijesti zemlje.

 

 

Odlazak Haririja, sina milijardera i bivšeg premijera Rafica Haririja ubijenog 2005. godine, nije umirilo gnjev prosvjednika u jednoj od najzaduženijih zemalja na svijetu, gdje se nezaposlenost mladih popela na 37 posto.

Lara Hojaiban, novinarka libanonskog časopisa Al Bayan, ističe kako je glavni razlog prosvjeda životni standard ili točnije financijsko-ekonomski problemi.

- Ljudi se okupljaju s namjerom da blokiraju ovaj tobogan prema financijskom ponoru. Da bi to postigli, pokazali su spremnost na zajedničko djelovanje, pa su se ujedinili pripadnici svih vjera, među kojima su muslimani, kršćani i drugi, kao i sve stranke i sekte. To je kao kap vode koja je prelila čašu i sada prosvjednici pokazuju spremnost da ukažu na važnost revolucije. Nekoliko dana prije početka prosvjeda harali su veliki požari po cijelom Libanonu. Gorjelo je na jugu i sjeveru, na brdima i nizinama, a država je imala helikoptere, koji nisu održavani već 30 godina. Libanonci su bili šokirani. I to je bio nekakav početak. Mogu reći da je ovaj prosvjed uspješan u svojoj prvoj fazi svrgavanja vlade kako bi se formirala nova. Bivša vlada nije mogla spasiti državu. Sada prelazimo na drugu fazu u kojoj bi se trebala formirati nova vlada s ljudima koji bi mogli donijeti promjene. Postoji zadovoljstvo među prosvjednicima jer je uspješno postignut prvi željeni cilj i premijer Hariri nije u vladi. Ide se na drugi cilj i sada smo ušli u razdoblje političke nestabilnosti, što neće biti lako za nas - procijenila je libanonska novinarka.

’Pravosuđe ne štima’

Ona tvrdi da su Libanonce najviše mučile političke snage koje se ne brinu za ljude te “ne daju prednost stvarnosti”, odnosno onome što ih muči u svakodnevnom životu.

 

 

- Problem je političko i ekonomsko stanje u državi. Ovdje institucije nisu u redu, pravosuđe ne štima, a okoliš je sve zagađeniji. Infrastruktura nije onakva kakva bi trebala biti. Imamo problem s nestašicom vode. Struje nema po 24 sata nego, na primjer samo 8 ili 10 sati i poslije imamo generator. Tako se struja plaća dva puta - jednom državi, a drugi put za privatni generator, što nije u redu. Mladi ne mogu osigurati kredite za kupnju stanova. Nema nikakvih fondova. Sve je skupo kod nas - školovanje, stanovanje i ostalo. Situacija je vrlo loša. Stvari nisu riješene i mogu krenuti u još gorem smijeru. I guverner Centralne banke Libanona za CNN je kazao kako će se raspasti državna ekonomija ako se hitno ne pronađe neko rješenje. Nova vlada zato treba osigurati faktor povjerenja. Spašavanje je moguće ako se formira vlada spasitelja koja će vratiti povjerenje. To je moguće, ali treba pričekati i vidjeti kako će se stvari razvijati - rekla je novinarka časopisa Al Bayan.

Hezbollah tvrdi kako prosvjede organizira Zapad u cilju destabilizacije Libanona, a naša sugovornica kaže kako to ulazi u filozofiju zavjere.

- Prebacuje se sve ne druge kako bi se prebacio i uzrok. Nije točno što kažu predstavnici Hezbollaha i zapravo je to daleko od stvarnosti. Na ulicama je golemi broj nezadovoljnih Libanonaca i ovo nije zavjera. Hezbollah odbacuje stvarnost, a pri tome je na vlasti. Hezbollah sponzorira tu stvarnost koja pokriva korupciju kako bi vladajuće sile mogle pokriti njihovo oružje. Ovo nije revolucija političke zavjere nego je to revolucija dostojanstva - naglasila je Lara Hojaiban.

#PROSVJED#LIBANON