stdClass Object ( [id] => 249669 [title] => Izbori u BiH: Ivanić u prednosti za Predsjedništvo BiH, Čović i Izetbegović osigurali pobjedu [alias] => izbori-u-bih-ivanic-u-prednosti-za-predsjednistvo-bih-covic-i-izetbegovic-osigurali-pobjedu [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
14.35 sati

Kandidat ujedinjene oporbe u Republici Srpskoj Mladen Ivanić vodi u utrci za srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iako je razlika u glasovima između njega i Željke Cvijanović, kandidatkinje Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik vrlo mala, podaci su što ih je u ponedjeljak u 14 sati u Sarajevu objavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP).

Istodobno je objavljeno kako su Dragan Čović i Bakir Izetbegović dobili dodatne glasove kojima je potvrđena njihova pobjeda u utrci za hrvatskog odnosno bošnjačkog člana bosanskohercegovačkog državnog vrha.

Na temelju 90,24 posto obrađenih glasačkih mjesta Ivanić je dobio 279.822 glasa, a Cvijanović 278.845 glasova birača.

Predsjednik SIP-a Stjepan Mikić podsjetio je kako još valja pričekati glasove iz inozemstva te s mobilnih biračkih mjesta, što može utjecati na konačne rezultate.

Na temelju 92 posto glasačkih mjesta iz Federacije BiH, obrađenih do ponedjeljka, otklonjene su dvojbe oko toga tko će biti hrvatski i bošnjački član državnog vrha.

Čović je tako dobio 117.537 glasova, a kandidat HDZ 1990. Martin Raguž 86.306 glasova, trećeplasirani je Živko Budimir, s oko 13 tisuća glasova, dok je Anto Popović dobio oko 6.000 glasova.

Na temelju istog uzroka utvrđeno je kako je Izetbegović dobio 226.860 glasova, a drugoplasirani kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić 187.005 glasova.

Poraz svoje kandidatkinje Željke Cvijanović neizravno je priznao i Milorad Dodik kada je novinarima u Banjoj Luci ranije tijekom dana kazao kako "ne može vjerovati da su Srbi odlučivali na ovaj način znajući tko i na koji način podržava Ivanića". Kazao je kako su u eventualnoj konačnoj pobjedi Ivanića sudjelovali Bošnjaci i međunarodna zajednica, a da je Cvijanović dobila potporu Hrvata.

Dodik je kazao i kako je ipak uvjeren u svoju pobjedu za novi mandat predsjednika RS ustvrdivši kako ima prednost u odnosu na kandidata ujedinjene oporbe Ognjena Tadića od oko 11 tisuća glasova.


6.30 sati

Stranka demokratske akcije (SDA) najveći je dobitnik, a Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) najveći je gubitnik općih izbora održanih u nedjelju u BiH među strankama koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo, dok su istodobno najveće stranke s hrvatskim i srpskim predznakom podijelile utjecaj među hrvatskim i srpskim biračima, proistječe iz prvih objavljenih izbornih rezultata iz stranačkih stožera.

"SDA je nesumnjivo pobjednik ovih izbora", izjavio je u noći između nedjelje i ponedjeljka u Sarajevu predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija izrazivši spremnost svoje stranke da surađuje u prijenosu vlasti. Istodobno je pozvao SDA da što prije priđe uspostavi nove vlasti kako bi država mogla nastaviti funkcionirati bez suviše dugog čekanja na koalicijske dogovore.

Čelnik SDA Bakir Izetbegović pobjedu svoje stranke proglasio je i prije Lagumdžijina priznanja. Kazao je kako očekuje da konačni rezultati učvrste SDA kao najjaču parlamentarnu stranku kako na državnoj tako i na razini Federacije BiH.

No, na udio u budućoj vlasti računaju i u Demokratskoj fronti (DF) Željka Komšića i Savezu za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

Njih dvojica u izbornoj su noći izašli s proturječnim informacijama tvrdeći kako su baš njihove stranke zauzele prvu odnosno drugu poziciju na razini Federacije BiH, a za razjašnjenje će valjati sačekati objavu rezultata izbora za entitetski i državni parlament.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je pak svoju pobjedu nad kandidatom HDZ 1990. Martinom Ragužem u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH opisao kao "dominantnu" ističući kako je to ujedno i "kraj trgovine hrvatskim interesima".

"Ovo je jedna dominantna pobjeda i snažna poruka koja istodobno daje veliku obvezu", kazao je Čović, dodajući kako je na hrvatskim područjima pobijedio s uvjerljivom većinom od 75 posto glasova. Najavio je i brze korake kako se ne bi bespotrebno čekalo na uspostavu vlasti, no nije dao nikakve naznake da bi se dva HDZ-a mogla približiti i eventualno koalirati.

Iako je Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) na temelju prebrojane dvije trećine glasova konstatiralo Čovićevu prednost od desetak tisuća glasova Raguž se nakon toga nije predao.

Kazao je kako je uvjeren da će, kada se prebroje svi glasovi, u konačnici ipak on postati hrvatski član državnog vrha, a HDZ 1990. nezaobilazan politički faktor.

Glasovanje na teritoriju Republike Srpske pokazalo je pak kako je tamo glasačko tijelo duboko podijeljeno na dva bloka - jedan kojega vodi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i drugi ujedinjene oporbe predvođene Srpskom demokratskom strankom (SDS).

Tek tisuća glasova razlike dijelila je SNSD-ovu kandidatkinju za člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović i kandidata oporbe Mladena Ivanića nakon što je prebrojano nešto više od polovice glasačkih listića.

Na uzorku od 66 posto prebrojanih glaosva Milorad Dodik bio je u prednosti nad SDS-ovim Ognjenom Tadićem za samo četiri posto.


23.35 sati

Među ključnim kandidatima za srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine te za predsjednika Republike Srpske vodi se "mrtva utrka" a prebrojavanje glasova ukazuje kako će o pobjednicima odlučiti tek mali broj glasova, proistječe iz procjena što su ih u nedjelju navečer objavile političke stranke koje su istaknule kandidate za ove pozicije.

"O pobjednicima će odlučiti foto-finiš", izjavio je u nedjelju navečer u Banjoj Luci predsjednik Narodne demokratske partije (NDP) Dragan Čavić čija stranka čini dio koalicije koja se bori za smjenu s vlasti Milorada Dodika.

Partija demokratskog progresa (PDP) čiji je predsjednik Mladen Ivanić ujedno kandidat za člana Predsjedništva BiH objavila je tijekom večeri kako on vodi sa 116 tisuća glasova u odnosu na kandidatkinju Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Željku Cvijanović koja je prema glasovima prebrojanim do 22 sata dobila potporu 104 tisuće birača.

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić je pak nešto prije 23 sata iznio podatak po kojemu je na temelju uzroka od 58 posto prebrojanih glasova Cvijanović u vodstvu s 54,5 posto osvojenih glasova dok je Ivanić dobio 46,5 posto.

Tijesna razlika od tek nekoliko postotnih bodova vodi se, prema stranačkim informacijama, i između Dodika i Ognjena Tadića, kandidata Srpske demokratske stranke (SDS) za predsjednika RS.

Ranije je izborni stožer HDZ BiH objavio da je Dragan Čović, njihov kandidat za hrvatskoga člana BiH Predsjedništva, dobio potporu dvije trećine glasova Hrvata koji su izašli na nedjeljne opće izbore u toj zemlji.

Dodano je da se za proglašenje Čovićeve pobjede moraju pričekati podatci iz općina s većinskim bošnjačkim biračkim tijelom.

Aktualni predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uvjerljivo vodi u utrci za novi mandat bošnjačkog člana državnog vrha, izjavio je u nedjelju navečer glavni tajnik Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić, iako je istodobno upozorio kako je riječ o razmjerno malom uzorku prebrojanih glasova.

SDA se prva oglasila o preliminarnim izbornim rezultatima a Socijaldemokratska partija BiH je istodobno iznijela niz prigovora na proces glasovanja.

22.01 sati

Dragan Čović, kandidat HDZ-a BiH za hrvatskoga člana BiH Predsjedništva dobio je potporu dvije trećine glasova Hrvata koji su izašli na nedjeljne opće izbore u toj zemlji, izjavio je pročelnik Izvršnog izbornog stožera HDZ-a BiH Nevenko Herceg.

Herceg je u izravnome televizijskome javljanju iz stožera HDZ-a BiH rekao da se za proglašenje Čovićeve pobjede moraju pričekati podatci iz općina s većinskim bošnjačkim biračkim tijelom gdje je dio birača, po njegovim tvrdnjama, putem stranačkoga inženjeringa podržao druge hrvatske kandidate.

"Prvi preliminarni rezultati govore da naš kandidat uvjerljivo vodi na većinskim hrvatskim područjima. Ta je potpora dvotrećinska, a negdje kao u Širokom Brijegu ima 80 posto potpore. Pobijedio je i u Rami kao jednoj od utvrda HDZ-a 1990", rekao je Herceg.

Pritom je optužio SDP BiH da je usmjeravao dio bošnjačkih birača da glasuju za druge kandidate, a u medijima se spominjalo da će to biti slučaj s kandidatom HDZ-a 1990. Martinom Ragužem.

"Možemo reći da će Čović biti predsjednik ukoliko ne bude izbornog inženjeringa, odnosno prelijevanja glasova s bošnjačkih područja. Nažalost oni koji su dosad u dva izborna ciklusa sudjelovali i kreirali taj izborni inženjering, sada se pojavljuju kao kreatori pokušaja trećeg izbornog inženjeringa", dodao je Herceg.

Potvrdio je kako se to odnosi na biračko tijelo SDP-a BiH.

Herceg je izrazio i zadovoljstvo s izlaznošću hrvatskih birača u odnosu na izbore 2010., kazavši da je nešto manji odziv nego na bošnjačkim ili srpskim područjima ipak rezultat 'frustracije jer se ne priznaje izborna volja'.

Prema redoslijedu brojanja u izbornim povjerenstvima, prvo će se znati podaci o izboru članova BiH Predsjedništva, a kasnije i parlamenta države BiH i entiteta te skupština deset županija u Federaciji BiH.

20.57 sati


Aktualni predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uvjerljivo vodi u utrci za novi mandat bošnjačkog člana državnog vrha, izjavio je u nedjelju navečer glavni tajnik Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić iako je istodobno upozorio kako je riječ o razmjerno malom uzorku prebrojanih glasova.

"Nakon trideset tisuća prebrojanih glasova naš kandidat Bakir Izetbegović ima natpolovičnu većinu", kazao je Zukić u središnjci SDA u Sarajevu sat vremena nakon zatvaranja glasačkih mjesta.

Zukić je istodobno dodao kako se na temelju glasova prebrojanih do tog trenutka može kazati i da SDA "dobro stoji" u utrci za ostale razine vlasti.

SDA se prva oglasila o preliminarnim izbornim rezultatima a Socijaldemokratska partija BiH je istodobno iznijela niz prigovora na proces glasovanja.

Potpredsjednica stranke Lidija Korać je novinarima u stranačkoj središnjici kazala kako je na više biračkih mjesta opažen nedostatak biračkih listića što ukazuje na izbornu prijevaru u kojoj isti glasački listić ispunjen u nekoj stranci kruži od jednog do drugog birača.

"Zbog svega bi trebalo ponoviti glasovanje na tim biračkim mjestima", izjavila je Korać.

Ustvrdila je kako opažene nepravilnosti ukazuju da je izborni proces u BiH na nižoj razini nego što je bio primjerice 2000. ili 2002.

Iz SDP BiH su najavili svoje procjene izbornih rezultata nakon 22 sata.

19.20 sati

U 19 sati zatvorena je većina biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini u kojoj je nešto manje od 3,3 milijuna registriranih glasača tijekom dana odlučivalo o novom sastavu vlasti koja će tu zemlju voditi u naredne četiri godine.

Glasovanje je produženo samo na manjem broju biračkih mjesta čije je otvaranje jutros kasnilo iz tehničkih razloga.

Na svim biračkim mjestima koja su zatvorena odmah nakon toga općinska su izborna povjerenstva počela prebrojavati glasačke listiće.

Podaci o izlaznosti birača što ih je tijekom glasovanja objavljivalo Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) ukazali su kako je ona bila na razini od prije četiri godine odnosno slična odazivu u posljednja tri izborna ciklusa koji se kretao između 55 i 56 posto.

Do 15 sati na birališta je izašlo 36,6 posto birača.

Konačne podatke o izlaznosti na ovogodišnjim izborima SIP će objaviti iza 21 sat, dok bi iza ponoći trebali biti poznati preliminarni rezultati glasovanja za članove Predsjedništva BiH.

Izbori u BiH su prema dostupnim procjenama brojnih promatrača protekli u redu i bez izgreda koji bi doveli u pitanje njihovu regularnost.

Bilo je manjih poteškoća s biračkim popisima i biračima koji su željeli glasovati a istekli su im identifikacijski dokumenti.

(H)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-10-12 19:39:17 [created_by] => 32 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-10-13 14:36:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-10-13 14:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9388 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/10/12/111/izbori_bih26-121014.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x533" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8242040 Threads: 3 Questions: 1624198539 Slow queries: 4976990 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113165389 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/regija/izbori-u-bih-ivanic-u-prednosti-za-predsjednistvo-bih-covic-i-izetbegovic-osigurali-pobjedu-249669 [printLink] => /vijesti/regija/izbori-u-bih-ivanic-u-prednosti-za-predsjednistvo-bih-covic-i-izetbegovic-osigurali-pobjedu-249669?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 204892 [name] => izboribih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izboribih [link] => /tag/izboribih ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Izbori u BiH: Ivanić u prednosti za Predsjedništvo BiH, Čović i Izetbegović osigurali pobjedu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-16-42-54-32 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/10/12/111/izbori_bih26-121014.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/10/12/111/izbori_bih26-121014.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
14.35 sati

Kandidat ujedinjene oporbe u Republici Srpskoj Mladen Ivanić vodi u utrci za srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iako je razlika u glasovima između njega i Željke Cvijanović, kandidatkinje Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik vrlo mala, podaci su što ih je u ponedjeljak u 14 sati u Sarajevu objavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP).

Istodobno je objavljeno kako su Dragan Čović i Bakir Izetbegović dobili dodatne glasove kojima je potvrđena njihova pobjeda u utrci za hrvatskog odnosno bošnjačkog člana bosanskohercegovačkog državnog vrha.

Na temelju 90,24 posto obrađenih glasačkih mjesta Ivanić je dobio 279.822 glasa, a Cvijanović 278.845 glasova birača.

Predsjednik SIP-a Stjepan Mikić podsjetio je kako još valja pričekati glasove iz inozemstva te s mobilnih biračkih mjesta, što može utjecati na konačne rezultate.

Na temelju 92 posto glasačkih mjesta iz Federacije BiH, obrađenih do ponedjeljka, otklonjene su dvojbe oko toga tko će biti hrvatski i bošnjački član državnog vrha.

Čović je tako dobio 117.537 glasova, a kandidat HDZ 1990. Martin Raguž 86.306 glasova, trećeplasirani je Živko Budimir, s oko 13 tisuća glasova, dok je Anto Popović dobio oko 6.000 glasova.

Na temelju istog uzroka utvrđeno je kako je Izetbegović dobio 226.860 glasova, a drugoplasirani kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić 187.005 glasova.

Poraz svoje kandidatkinje Željke Cvijanović neizravno je priznao i Milorad Dodik kada je novinarima u Banjoj Luci ranije tijekom dana kazao kako "ne može vjerovati da su Srbi odlučivali na ovaj način znajući tko i na koji način podržava Ivanića". Kazao je kako su u eventualnoj konačnoj pobjedi Ivanića sudjelovali Bošnjaci i međunarodna zajednica, a da je Cvijanović dobila potporu Hrvata.

Dodik je kazao i kako je ipak uvjeren u svoju pobjedu za novi mandat predsjednika RS ustvrdivši kako ima prednost u odnosu na kandidata ujedinjene oporbe Ognjena Tadića od oko 11 tisuća glasova.


6.30 sati

Stranka demokratske akcije (SDA) najveći je dobitnik, a Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) najveći je gubitnik općih izbora održanih u nedjelju u BiH među strankama koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo, dok su istodobno najveće stranke s hrvatskim i srpskim predznakom podijelile utjecaj među hrvatskim i srpskim biračima, proistječe iz prvih objavljenih izbornih rezultata iz stranačkih stožera.

"SDA je nesumnjivo pobjednik ovih izbora", izjavio je u noći između nedjelje i ponedjeljka u Sarajevu predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija izrazivši spremnost svoje stranke da surađuje u prijenosu vlasti. Istodobno je pozvao SDA da što prije priđe uspostavi nove vlasti kako bi država mogla nastaviti funkcionirati bez suviše dugog čekanja na koalicijske dogovore.

Čelnik SDA Bakir Izetbegović pobjedu svoje stranke proglasio je i prije Lagumdžijina priznanja. Kazao je kako očekuje da konačni rezultati učvrste SDA kao najjaču parlamentarnu stranku kako na državnoj tako i na razini Federacije BiH.

No, na udio u budućoj vlasti računaju i u Demokratskoj fronti (DF) Željka Komšića i Savezu za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

Njih dvojica u izbornoj su noći izašli s proturječnim informacijama tvrdeći kako su baš njihove stranke zauzele prvu odnosno drugu poziciju na razini Federacije BiH, a za razjašnjenje će valjati sačekati objavu rezultata izbora za entitetski i državni parlament.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je pak svoju pobjedu nad kandidatom HDZ 1990. Martinom Ragužem u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH opisao kao "dominantnu" ističući kako je to ujedno i "kraj trgovine hrvatskim interesima".

"Ovo je jedna dominantna pobjeda i snažna poruka koja istodobno daje veliku obvezu", kazao je Čović, dodajući kako je na hrvatskim područjima pobijedio s uvjerljivom većinom od 75 posto glasova. Najavio je i brze korake kako se ne bi bespotrebno čekalo na uspostavu vlasti, no nije dao nikakve naznake da bi se dva HDZ-a mogla približiti i eventualno koalirati.

Iako je Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) na temelju prebrojane dvije trećine glasova konstatiralo Čovićevu prednost od desetak tisuća glasova Raguž se nakon toga nije predao.

Kazao je kako je uvjeren da će, kada se prebroje svi glasovi, u konačnici ipak on postati hrvatski član državnog vrha, a HDZ 1990. nezaobilazan politički faktor.

Glasovanje na teritoriju Republike Srpske pokazalo je pak kako je tamo glasačko tijelo duboko podijeljeno na dva bloka - jedan kojega vodi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i drugi ujedinjene oporbe predvođene Srpskom demokratskom strankom (SDS).

Tek tisuća glasova razlike dijelila je SNSD-ovu kandidatkinju za člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović i kandidata oporbe Mladena Ivanića nakon što je prebrojano nešto više od polovice glasačkih listića.

Na uzorku od 66 posto prebrojanih glaosva Milorad Dodik bio je u prednosti nad SDS-ovim Ognjenom Tadićem za samo četiri posto.


23.35 sati

Među ključnim kandidatima za srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine te za predsjednika Republike Srpske vodi se "mrtva utrka" a prebrojavanje glasova ukazuje kako će o pobjednicima odlučiti tek mali broj glasova, proistječe iz procjena što su ih u nedjelju navečer objavile političke stranke koje su istaknule kandidate za ove pozicije.

"O pobjednicima će odlučiti foto-finiš", izjavio je u nedjelju navečer u Banjoj Luci predsjednik Narodne demokratske partije (NDP) Dragan Čavić čija stranka čini dio koalicije koja se bori za smjenu s vlasti Milorada Dodika.

Partija demokratskog progresa (PDP) čiji je predsjednik Mladen Ivanić ujedno kandidat za člana Predsjedništva BiH objavila je tijekom večeri kako on vodi sa 116 tisuća glasova u odnosu na kandidatkinju Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Željku Cvijanović koja je prema glasovima prebrojanim do 22 sata dobila potporu 104 tisuće birača.

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić je pak nešto prije 23 sata iznio podatak po kojemu je na temelju uzroka od 58 posto prebrojanih glasova Cvijanović u vodstvu s 54,5 posto osvojenih glasova dok je Ivanić dobio 46,5 posto.

Tijesna razlika od tek nekoliko postotnih bodova vodi se, prema stranačkim informacijama, i između Dodika i Ognjena Tadića, kandidata Srpske demokratske stranke (SDS) za predsjednika RS.

Ranije je izborni stožer HDZ BiH objavio da je Dragan Čović, njihov kandidat za hrvatskoga člana BiH Predsjedništva, dobio potporu dvije trećine glasova Hrvata koji su izašli na nedjeljne opće izbore u toj zemlji.

Dodano je da se za proglašenje Čovićeve pobjede moraju pričekati podatci iz općina s većinskim bošnjačkim biračkim tijelom.

Aktualni predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uvjerljivo vodi u utrci za novi mandat bošnjačkog člana državnog vrha, izjavio je u nedjelju navečer glavni tajnik Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić, iako je istodobno upozorio kako je riječ o razmjerno malom uzorku prebrojanih glasova.

SDA se prva oglasila o preliminarnim izbornim rezultatima a Socijaldemokratska partija BiH je istodobno iznijela niz prigovora na proces glasovanja.

22.01 sati

Dragan Čović, kandidat HDZ-a BiH za hrvatskoga člana BiH Predsjedništva dobio je potporu dvije trećine glasova Hrvata koji su izašli na nedjeljne opće izbore u toj zemlji, izjavio je pročelnik Izvršnog izbornog stožera HDZ-a BiH Nevenko Herceg.

Herceg je u izravnome televizijskome javljanju iz stožera HDZ-a BiH rekao da se za proglašenje Čovićeve pobjede moraju pričekati podatci iz općina s većinskim bošnjačkim biračkim tijelom gdje je dio birača, po njegovim tvrdnjama, putem stranačkoga inženjeringa podržao druge hrvatske kandidate.

"Prvi preliminarni rezultati govore da naš kandidat uvjerljivo vodi na većinskim hrvatskim područjima. Ta je potpora dvotrećinska, a negdje kao u Širokom Brijegu ima 80 posto potpore. Pobijedio je i u Rami kao jednoj od utvrda HDZ-a 1990", rekao je Herceg.

Pritom je optužio SDP BiH da je usmjeravao dio bošnjačkih birača da glasuju za druge kandidate, a u medijima se spominjalo da će to biti slučaj s kandidatom HDZ-a 1990. Martinom Ragužem.

"Možemo reći da će Čović biti predsjednik ukoliko ne bude izbornog inženjeringa, odnosno prelijevanja glasova s bošnjačkih područja. Nažalost oni koji su dosad u dva izborna ciklusa sudjelovali i kreirali taj izborni inženjering, sada se pojavljuju kao kreatori pokušaja trećeg izbornog inženjeringa", dodao je Herceg.

Potvrdio je kako se to odnosi na biračko tijelo SDP-a BiH.

Herceg je izrazio i zadovoljstvo s izlaznošću hrvatskih birača u odnosu na izbore 2010., kazavši da je nešto manji odziv nego na bošnjačkim ili srpskim područjima ipak rezultat 'frustracije jer se ne priznaje izborna volja'.

Prema redoslijedu brojanja u izbornim povjerenstvima, prvo će se znati podaci o izboru članova BiH Predsjedništva, a kasnije i parlamenta države BiH i entiteta te skupština deset županija u Federaciji BiH.

20.57 sati


Aktualni predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uvjerljivo vodi u utrci za novi mandat bošnjačkog člana državnog vrha, izjavio je u nedjelju navečer glavni tajnik Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić iako je istodobno upozorio kako je riječ o razmjerno malom uzorku prebrojanih glasova.

"Nakon trideset tisuća prebrojanih glasova naš kandidat Bakir Izetbegović ima natpolovičnu većinu", kazao je Zukić u središnjci SDA u Sarajevu sat vremena nakon zatvaranja glasačkih mjesta.

Zukić je istodobno dodao kako se na temelju glasova prebrojanih do tog trenutka može kazati i da SDA "dobro stoji" u utrci za ostale razine vlasti.

SDA se prva oglasila o preliminarnim izbornim rezultatima a Socijaldemokratska partija BiH je istodobno iznijela niz prigovora na proces glasovanja.

Potpredsjednica stranke Lidija Korać je novinarima u stranačkoj središnjici kazala kako je na više biračkih mjesta opažen nedostatak biračkih listića što ukazuje na izbornu prijevaru u kojoj isti glasački listić ispunjen u nekoj stranci kruži od jednog do drugog birača.

"Zbog svega bi trebalo ponoviti glasovanje na tim biračkim mjestima", izjavila je Korać.

Ustvrdila je kako opažene nepravilnosti ukazuju da je izborni proces u BiH na nižoj razini nego što je bio primjerice 2000. ili 2002.

Iz SDP BiH su najavili svoje procjene izbornih rezultata nakon 22 sata.

19.20 sati

U 19 sati zatvorena je većina biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini u kojoj je nešto manje od 3,3 milijuna registriranih glasača tijekom dana odlučivalo o novom sastavu vlasti koja će tu zemlju voditi u naredne četiri godine.

Glasovanje je produženo samo na manjem broju biračkih mjesta čije je otvaranje jutros kasnilo iz tehničkih razloga.

Na svim biračkim mjestima koja su zatvorena odmah nakon toga općinska su izborna povjerenstva počela prebrojavati glasačke listiće.

Podaci o izlaznosti birača što ih je tijekom glasovanja objavljivalo Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) ukazali su kako je ona bila na razini od prije četiri godine odnosno slična odazivu u posljednja tri izborna ciklusa koji se kretao između 55 i 56 posto.

Do 15 sati na birališta je izašlo 36,6 posto birača.

Konačne podatke o izlaznosti na ovogodišnjim izborima SIP će objaviti iza 21 sat, dok bi iza ponoći trebali biti poznati preliminarni rezultati glasovanja za članove Predsjedništva BiH.

Izbori u BiH su prema dostupnim procjenama brojnih promatrača protekli u redu i bez izgreda koji bi doveli u pitanje njihovu regularnost.

Bilo je manjih poteškoća s biračkim popisima i biračima koji su željeli glasovati a istekli su im identifikacijski dokumenti.

(H)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/izbori-u-bih-ivanic-u-prednosti-za-predsjednistvo-bih-covic-i-izetbegovic-osigurali-pobjedu-249669 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=15d3356d7b050e9a5508bc1596263f7c0d0b6b78 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izbori+u+BiH%3A+Ivani%C4%87+u+prednosti+za+Predsjedni%C5%A1tvo+BiH%2C+%C4%8Covi%C4%87+i+Izetbegovi%C4%87+osigurali+pobjedu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fizbori-u-bih-ivanic-u-prednosti-za-predsjednistvo-bih-covic-i-izetbegovic-osigurali-pobjedu-249669 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fizbori-u-bih-ivanic-u-prednosti-za-predsjednistvo-bih-covic-i-izetbegovic-osigurali-pobjedu-249669 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Izbori u BiH: Ivanić u prednosti za Predsjedništvo BiH, Čović i Izetbegović osigurali pobjedu

Piše PSD.
13. listopada 2014. - 16:35
23.35 sati

Među ključnim kandidatima za srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine te za predsjednika Republike Srpske vodi se "mrtva utrka" a prebrojavanje glasova ukazuje kako će o pobjednicima odlučiti tek mali broj glasova, proistječe iz procjena što su ih u nedjelju navečer objavile političke stranke koje su istaknule kandidate za ove pozicije.

"O pobjednicima će odlučiti foto-finiš", izjavio je u nedjelju navečer u Banjoj Luci predsjednik Narodne demokratske partije (NDP) Dragan Čavić čija stranka čini dio koalicije koja se bori za smjenu s vlasti Milorada Dodika.

Partija demokratskog progresa (PDP) čiji je predsjednik Mladen Ivanić ujedno kandidat za člana Predsjedništva BiH objavila je tijekom večeri kako on vodi sa 116 tisuća glasova u odnosu na kandidatkin...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 18:42