Regijakritike iz sarajeva

Hrvatski narodni sabor: Ne veličamo ratne zločince i zločine, to ne piše u deklaraciji!

Piše Hina
27. siječanj 2019. - 20:48
Dragan Čović

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH nazvao je u nedjelju zlonamjernima i izmišljenima tvrdnje bošnjačkih političara i medija da veliča ratne zločince i zločine izrečene u povodu deklaracije koju je usvojio u subotu. vezano uz haške presude šestorici dužnosnika HercegBosne.

Sarajevo na nogama zbog mostarske deklaracije: Čovićev HNS odbacio pravomoćne haške presude

„Nakon usvajanja Deklaracije VIII. zasjedanje hrvatskog narodnog sabora, zanimljivo je, ali i pomalo žalosno gledati i slušati histerične istupe bošnjačkih stranaka, političara i medija kako osuđuju nešto što u deklaraciji ne piše, pogotovo što ne postoji ništa što bi se moglo dovesti u vezu s veličanjem ratnih zločina ili zločinaca“, naveo je HNS BiH.

Deklaracija VIII. zasjedanja HNS-a jučer je jednoglasno prihvaćena od svih izaslanika, navodi se u reakciji.

Ističe se da su najglasnije kritike upravo one bošnjačkih političara koji žele pozornost javnosti skrenuti s drugih političkih tema.

HNS poziva one koji su se dokazali kao "mrzitelji Hrvata" da makar pročitaju što piše u Deklaraciji bez iskrivljivanja i  manipuliranja njezina sadržaja.

HNS BiH navodi daje njihovo stajalište o presudi Haaškog tribunala u slučaju šestorice bivših dužnosnika HercegBosne u nekoliko navrata izneseno i zato navodi u 'Deklaraciji ne predstavljaju ništa novo'.  

„Smatramo kako udruženi zločinački pothvat (UZP) predstavlja ideološki i politički konstrukt koji nema utemeljenje u međunarodnom pravu, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da se teza o UZP želi koristiti od strane velikog broja bošnjačkih političkih i medijskih galamdžija kao implikacija za kolektivnu krivnju naroda“, navodi HNS.

Ponovno citira dio deklaracije prihvaćene u subotu koji se odnosi na haašku presudu šestorici dužnosnika osuđenih za ratne zločine te postojanje plana o pripajanju dijela teritorija BiH Republici Hrvatskoj.

"Odbacujemo kvalifikacije Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o udruženom zločinačkom pothvatu koje se neutemeljeno i nepravedno pripisuju Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj Republici Herceg Bosni i Hrvatskom vijeću obrane. Takva zlonamjerna kvalifikacija, na žalost, koristi se za pokušaj ostvarenja ratnih ciljeva jedne od strana u ratu u Bosni i Hercegovini i eliminiranja hrvatskog naroda kao političkog subjekta u Bosni i Hercegovini", stoji u reakciji HNS-a BiH.

Više bošnjačkih stranaka osudilo je sadržaj deklaracije HNS-a koji se odnosi na presudu haaškoj šestorci tvrdeći da se time negiraju i veličaju ratne zločine i zločince.

Na VIII. zasjedanju HNS-a BiH prihvaćena je deklaracija kojom se poziva na preustroj BiH te na izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona kako bi Hrvati u BiH postali jednakopravni s druga dva naroda.

#HRVATI U BIH#HRVATSKI NARODNI SABOR