Vijestiprvi dan u vladi

Novi ministri stigli u Banske dvore, prvi put stali pred novinare; Jedan je priznao: Učlanio sam se u HDZ sa 16 godina

Piše Damjan Raknić, Goran Penić / JL
ministri1

13:30 Gordan Grlić Radman novinarima je rekao kako mu je čast što mu je ponuđena ministarska uloga, javlja HRT.

Najprije će s bivšom ministricom Pejčinović Burić razgovarati i vidjeti što se sve postiglo u ministarstvu.

- Nastavit ćemo tamo gdje smo stali. Nama je najveći izazov predsjedavanje europskim vijećem. Veliki sam optimist, volim izazove, a pogotovo kad nešto radite za domovinu, diplomacija je jedna plemenita disciplina, a naši su ciljevi plemeniti - rekao je.

Na pitanje kako ga je Plenković uvjerio da treba prihvatiti ministarsku funkciju, rekao je da su kolege iz vanjskih poslova, da se znaju i radili su zajedno.

- Velika mi je čast ako je premijer uvjeren da ja to mogu, da imam radni kapacitet, intelektualni potencijal i iskustvo, naglasio je.

Upitan je li ga prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman zvao da se vrati u Hrvatsku, odgovorio je pozitivno.

- Ja sam bio predsjednik hrvatske kulturne zajednice do 1989. godine i tada sam predsjedniku Tuđmanu zajedno sa svojim prijateljima 21. travnja 1989. organizirao predavanje. Nama je on bio čovjek s vizijom, u njemu smo vidjeli čovjeka koji može napraviti, dosanjati taj san, o kojim uvijek govorimo jer mi smo uvijek čeznuli za slobodnom državom, ja nikada nisam radio u bivšem sustavu - ispričao je.

12:20 Budući ministri počeli su pristizati u Vladu gdje im u podne treba početi sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Među prvima stigao je nasljednik Lovre Kuščevića - Ivan Malenica, javlja televizija  N1.

 

Zagreb, 180719.
Trg svetog Marka.
Novi ministri dolaze u Banske dvore.
Na fotografiji: Ivan Malenica, Mario Banozic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Kaže da je prihvatio ovu poziciju jer mu je to izazov u karijeri i jer želi nešto napraviti na području javne uprave. Kaže da želi demistificirati javnu upravu i vratiti povjerenje građana.

"Želim da javna uprava bude servis građana i da mi svi budemo zadovoljni", kaže Malenica, kojemu je teško govoriti o tome hoće li biti otpuštanja u upravi.

Govoreći o smanjivanju ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kaže: "Vidjet ćemo."

Nakon Malenice u Vladu je stigao i nasljednik Gorana MarićaMario Banožić.

Zagreb, 180719.
Trg svetog Marka.
Novi ministri dolaze u Banske dvore.
Na fotografiji: Mario Banozic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

"S obzirom na donesene strateške planove, vjerujem da je dosadašnji odnos po pitanju državne imovine, koja je zapuštena, nije bio adekvatan prema njoj, nije na ponos", rekao je Banožić, novi kandidat za ministra državne imovine.

Banožić nije želio komentirati treba li država privatizirati tvrtke poput Croatia Airlinesa ili ACI-ja, jer još, kako je rekao, nije vidio analizu niti podatke.

Upitan što treba biti u državnom vlasništvu, Banožić je odgovorio: "Ono što zemlju čini konkurentnijom. Postoji popis tvrtki koje su u strateškom interesu."

U Vladu je došao i Josip Aladrović, kandidat za ministra rada i mirovinskog sustava.

Zagreb, 180719.
Trg svetog Marka.
Novi ministri dolaze u Banske dvore.
Na fotografiji: Josip Aladrovic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

"Nadam se da ću opravdati povjerenje, da ću odgovorno obavljati svoj posao i da će se rezultati ministarstva vidjeti u kratkom roku", rekao je Aladrović.

Istaknuo je da je u ministarstvu velika većina stvari rađena dobro. "Pozvat ćemo socijalne partnere na dijalog, na obnovu Gospodarsko-socijalno vijeće i da socijalnim dijalogom rješavamo probleme koji su nam se u nekom trenutku pojavili", rekao je Aladrović.

Upitan što će učiniti povodom referenduma o mirovinskoj reformi, za koji su sindikati prikupljali potpise, Aladrović je rekao da se na to ne bi očitovao. "S obzirom na broj potpisa koji se dogodio i prethodne radnje, ja se na to ne bih očitovao i rekao bih da je to demokratska volja naroda. Ono što će se događati ubuduće, nastojat ćemo anticipirati", rekao je.

"Pustimo da Vlada i Ministarstvo uprave obave svoj posao, vidjet ćemo kako će ti glasovi biti brojeni, je li ih dovoljno i pustimo da se dogodi ono što će u budućim trenucima biti bitno za mirovinsku reformu", rekao je.

Aladrović se zahvalio dosadašnjem ministru rada Marku Paviću, na suradnji za koju je rekao da je bila kvalitetna.

Upitan s koliko se godina učlanio u HDZ, budući ministar rada rekao je da je to bilo jako davno. "Sa svojih 16 ili 17 godina", kazao je.

Istaknuo je da je svoj posao kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje obavljao korektno i kvalitetno.

Što se tiče postupka pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, Aladrović je rekao da se radi o manjem previdu, da Povjerenstvo odlučuje o tom predmetu te da će poštovati odluku Povjerenstva, kakva god ona bila.

Radi se o tome da nije naveo osobni automobil u imovinskog kartici, javlja Hina.

Kandidatkinja za ministricu poljoprivrede Marija Vučković rekla je pri dolasku da je zahvalna na časti i odgovornosti te da će u svom budućem resoru nastaviti raditi ono što je započeto.

Zagreb, 180719.
Trg svetog Marka.
Novi ministri dolaze u Banske dvore.
Na fotografiji: Marija Vuckovic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

"Nastavljamo kako smo radili dosad, a vjerujemo da ćemo je uspjeti i nadograditi", rekla je Vučković.

Suradnju s dosadašnjim ministrom Tomislavom Tolušićem ocijenila je odličnom.

"Radimo novu razvojnu strategiju koja nije napravljena godinama, provest ćemo digitalizaciju, izgradnju izvještajno-upravljačke platforme koja je nedostajala, uvest ćemo poljoprivredinike u digitalizaciju, raditi s ribarima na korištenju fondova, raditi na poboljšanju njihovog položaja, izraditi strateški plan za novo programsko razdoblje", kazala je.

Upitana hoće li joj godina dana biti dovoljna za provođenje plana, kazala je: "Nekad nekome nisu dovoljne četiri godine, a nekad se u šest mjeseci može puno učiniti." Vučković je potvrdila da nastavlja dosadašnju politiku ministarstva koju će, kaže, nastojati nadograditi.