Vijestivojska na terenu

Izvanredno stanje na rijekama: vodostaji Save oborio rekord, odsječene stotine ljudi u Kosinjskoj dolini

Piše PSD
19. ožujak 2018. - 09:05
Poplava u Kosinju

Hrvatska se i dalje bori s poplavama. Vodostaj Save u Jasenovcu je rastao i tijekom noći, a u Kosinjskoj dolini proglašeno je izvanredno stanje. Vrhunac vodnog vala tek se očekuje.

Vojska, vatrogasci i HGSS pomažu i u Jasenovcu, Trebežu i Letovaniću.

Vodostaj Save je u 7 sati u ponedjeljak iznosio 915 centimetara. Za područje Jasenovca i dalje je zato na snazi izvanredno stanje, a već u nedjelju kada je vodostaj rijeke bio 909 centimetara oboren je rekord iz 1970. godine, kada je zabilježen vodostaj od 907 centimetara, piše Dnevnik.hr.

Krizni stožer je zaključio kako su u obrani od Save i Une poduzete sve potrebne mjere. Također i kako sustav može izdržati još 30-ak centimetara porasta vodostaja. U obrani od poplava u Jasenovcu, Trebežu i Letovaniću sudjeluje 180 vojnika, 20 motornih vozila, pet čamaca, tri pumpe i jedna amfibija, priopćeno je iz MORH-a.

Izvanredno stanje je i u Kosinjskoj dolini gdje je posao spasiteljima tijekom jučerašnjeg dana otežavao gust snijeg. Mještani su u strahu da bi se mogla ponoviti 2010. godina kada je poplavljeno 150 objekata, piše Dnevnik.hr.

Poplavljene su kuće, gospodarski objekti, a mještani u Kosinjskom dolini požalili su se da su im s poplavom u kuće ušle i zmije i glodavci. Od ostatka zemlje u Kosinjskoj dolini je odsječeno 500-tinjak ljudi, a u kuće im osim zmija s poplavom ulaze i miševi, pa vode borbu i s glodavcima.

#POPLAVE#SAVA