Hrvatskazatresla se koalicija...

Voditelj kurikularne reforme bit će bivši HDZ-ov ministar?

Piše JL
8. travanj 2018. - 13:18
rgx time: 8.7976455688477E-5

Matko Glunčić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja zbog kojeg se na trenutak zatresla koalicija HDZ-a i HNS-a jer je trebao biti imenovan na čelo Ekspertne radne skupine za reformu obrazovanja, najvjerojatnije neće biti izabran na tu poziciju, doznaje Jutarnji list nakon što je u petak navečer u Banskim dvorima održan sastanak premijera Andreja Plenkovića i vodstva HNS-a.

HNS i HDZ, govore sugovornici, postigli su kompromis tako da Glunčić zbog protivljenja ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak ipak neće biti izabraan na to mjesto premda je dobio najveći broj bodova na natječaju, ali će, kako sada stvari stoje, vjerojatno biti član ERS-a, gdje je također zadovoljio uvjete.

Dvije strane očito su htjele postići dogovor tako da nema pobjednika ni gubitnika pa je moguće da se kao privremeno rješenje na čelo ERS-a izabere v. d. voditelja. 

Jučer se u kuloarima počelo spominjati ime bivšeg HDZ-ova ministra obrazovanja Radovana Fuchsa, koji je također kritičar dijelova obrazovne reforme, ali je očito prihvatljiv i HNS-u.

Tu informaciju Fuchs za Jutarnji nije ni potvrdio ni demantirao. Osobno je sklon modelu rotirajućeg voditelja ERS-a, i to između njegovih članova. 

Postoji još nekoliko mogućnosti, da se članovima Povjerenstva ponudi drugi kandidat koji zadovoljava uvjete natječaja, da se natječaj poništi i raspiše novi ili da se, umjesto voditelja, među članovima toga tijela bira koordinator. 

U svakom slučaju, ministrica Blaženka Divjak ostaje na svojoj poziciji u Vladi, ali morat će, poručuju izvori iz HDZ-a, biti kooperativnija. 

Naime, kažu neki HDZ-ovci, dosad nije bila baš spremna na dogovore s HDZ-om pa je dojam da je Plenković Glunčića iskoristio kao sredstvo za postizanje višeg cilja - da on i HDZ budu više uključeni u procese reforme.

Obje strane sada smiruju tenzije, ponavljaju da je Vlada stabilna i kako će se ubrzo objaviti rješenje. Svi pozivaju na uključivost, tako da je sigurno da će sastav budućeg ERS-a i stručnih radnih skupina uvažavati koalicijske dogovore, piše Jutarnji.

#KURIKULARNA REFORMA#MATKO GLUNčIć#RADOVAN FUCHS