Umro dr. Juraj Njavro

Piše Joomla\CMS\User\User

Juraj Njavro / Arhiv CROPIX

U Bivši ministar hrvatskih branitelja i saborski zastupnik HDZ-a te legendarni vukovarski kirurg dr. Juraj Njavro preminuo je u ponedjeljak ujutro u Zagrebu, potvrđeno je danas iz Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca Domovinskog rata 1990-1991. kojoj je bio predsjednik.

Juraj Njavro, rođen je 2. srpnja 1938. godine u Cerovnici, a Medicinski fakultet završio je u Zagrebu dok je javnosti poznat je kao legendarni kirurg u vukovarskoj bolnici kada je tijekom opsade tog grada 1991. godine do kraja ostao u vukovarskoj bolnici.

Nakon što je bio oslobođen iz srpskog zatočeništva, u tri je mandata bio saborski zastupnik, a nalazio se na čelu tri ministarska resora.

Bio je ministar zdravstva (1993.), potom ministar za humanitarna pitanja (1994.), a od 1998 do 2000.godine obnašao je dužnost ministra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Umirovljen je u prosincu 2003., a, nakon umirovljenja izabran je za predsjednika Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca. Njavro je bio i član Programskog vijeća HRT-a, a nositelj je mnogobrojnih odličja, priznanja i zahvalnica.

Knjiga žalosti u povodu smrti dr. Jurja Njavre otvorena u Vladi od ponedjeljka 15. rujna od 10 do 16 sati.

Komemoracija dr. Njavri u utorak će se održati u Ministarstvu branitelja, a u srijedu će se od stranačkog kolege u muzeju Mimara oprostiti HDZ. Bit će sahranjen u četvrtak, 18. rujna na zagrebačkom Mirogoju.

sd, (h)

Dr. Vesna Bosanac: dr. Njavro izvanredan liječnik, čovjek i humanist

Vijest o smrti dr. Jurja Njavre s velikom je tugom primila ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske Opće bolnice dr. Vesna Bosanac, koja je dugo godina, poglavito tijekom Domovinskog rata, s njim blisko surađivala.

"Teško mi je i toliko sam žalosna da bih išta mogla reći. Dr. Jurja Njavru pamtim kao izvanredna liječnika, čovjeka i humanista. Bio je oličenje svega dobroga i prije, i u Domovinskog ratu i nakon njega", izjavila je dr. Vesna Bosanac.

Također se prisjetila kako je dr. Njavru upoznala 1974. kad je došla raditi u vukovarsku bolnicu u kojoj je dr. Njavro u to vrijeme bio specijalizant.

"Od tada je trajalo naše prijateljstvo koje se posebice produbilo tijekom Domovinskog rata i agresije na Vukovar, u kojem je vukovarska bolnica bila izložena svakodnevnim napadima, dok su medicinsko osoblje i liječnici, među kojima je bio i dr. Njavro, radili u gotovo nemogućim uvjetima", rekla je dr. Bosanac. 

- Uistinu nam je svima užasno teško. Otišao mi je veliki prijatelj, veliki čovjek, jedan od simbola Vukovara. Bio je doista veliki humanitarac i stručnjak te iznimno blag i topao čovjek, s velikim smislom za humor. Dok smo dijeli saborske klupe nitko me nije mogao raspoložiti kao moj dragi prijetelj Jure. – kazala nam je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Iako je imao srčanih problema i preživio dva infarkta, nije uspio dobiti bitku s karcinomom koji mu je otkriven ovo ljeto.

 - Bolest se naglo razbuktala i svi smo zatečeni ovom tužnom viješću. – tužno je rekla Kosor.

sd, (H)

Premijer Sanader uputio sućut

U brzojavu sućuti zpućenom obitelji dr. Juraja Njavre premijer Ivo Sanader podsjetio je na Njavrin nemjerljiv doprinos u obrani Vukovara te njegovo predano zalaganje za dignitet hrvatskih branitelja.

“Svojim je dugogodišnjim stručnim medicinskim radom, a kasnije i aktivnim političkim djelovanjem u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti pridonio očuvanju i prenošenju iskustava liječnika dragovoljaca, stečenih u Domovinskom ratu. Nemjerljiv je njegov prinos u obrani hrvatskog grada heroja - Vukovara, a nakon rata predano se zalagao za dignitet hrvatskih branitelja. Smrću dr. Njavre izgubili smo prijatelja, suradnika - istaknutog člana HDZ-a. U povijesti naše mlade države bit će zabilježen kao veliki humanist. Neka mu je laka hrvatska zemlja" – stoji u brzojavu sućuti premijera Sanadera obitelji Njavro.

UBIUDR: Vukovarskoj bolnici dati ime Jurja Njavre

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata "Podravke" (UBIUDR) predlaže da se Opća bolnica u Vukovaru nazove po danas preminulu dr. Jurju Njavri, priopćeno je danas iz te udruge.

Na kojoj god je dužnosti bio, uvijek je pomagao hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, naglašava UBIUDR i dodaje da je bivši ministar imao "zlatno srce" i da je "bio čovjek kojeg ćemo pamtiti po dobru". UBIUDR u priopćenju ističe da je "dr. Njavro u Općoj bolnici u Vukovaru zajedno s dr. Vesnom Bosanac proveo svoje najljepše i najteže dane te da je u toj ustanovi zbog svog rada zarobljen i protjeran u srpske koncentracijske logore".

"Njegov doprinos kao junaka Domovinskog rata ne smije ostati zaboravljen, a vukovarska bolnica s pravom i ponosom treba nositi njegovo ime", navodi se u priopćenju UBIUDR-a.

(h)

Branitelj o Njavri:  Nas ranjenike uvijek je ohrabrivao

Vukovarski branitelj Damir Franjković bio je 17. listopada 1991. godine teško ranjen na Mitnici. U vukovarskoj bolnici dospio je u ruke dr. Njavre.

– Teško sam ranjen u noge, ležali smo u podrumu bolnice, cijeli dan odjekivale su granate, a dr. Njavro dolazio je do nas ranjenika i hrabrio nas da će sve biti dobro. Znao nam je i stisnuti ruku, ispričati pokoji vic kako bi nam bilo lakše sve podnositi. U tim strašnim prilikama bio je izniman, poseban za nas ranjenike – kaže Franjković, dodajući kako ga je pogodila vijest o smrti liječnika koji je u ratnom paklu Vukovara brinuo o njemu.

 – Bio je s nama i u logoru u Sremskoj Mitrovici, sjećam se kako mi je previjao ozljede i bodrio me, govoreći kako ćemo brzo biti na slobodi. Uvijek je imao kakvu ohrabrujuću riječ za nas ranjenike – kaže danas Franjković koji je, iako teški ranjenik, u logoru ostao 130 dana.

S.Butigan / EPEHA

#JURAJNJAVRO