stdClass Object ( [id] => 608132 [title] => U splitskoj okolici potvrđena tri slučaja ospica: ne nasjedajte protivnicima cijepljenja,  istraživanja na 26 milijuna djece pokazala su da cjepiva ne uzrokuju autizam! [alias] => u-splitskoj-okolici-potvrdena-tri-slucaja-ospica-ne-nasjedajte-protivnicima-cijepljenja-nbsp-istrazivanja-na-26-milijuna-djece-pokazala-su-da-cjepiva-ne-uzrokuju-autizam [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ospice su došle na splitsko područje deset dana prije poznatog protivnika cijepljenja Andrewa Wakefielda, posebnoga gosta na "Mirnom okupljanju u povodu obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom!" u Splitu.

Do sada su potvrđena tri slučaja, kod 39-godišnjaka iz Solina, 30-godišnjakinje iz BiH koja je došla raditi na Hvar te 13-godišnje turistkinje iz Ukrajine. Sumnja se na još tri slučaja kod osoba koje su bile u kontaktu sa Solinjaninom. Ako nalazi potvrde da se i kod njih radi o ospicama, službeno će se smatrati da imamo epidemiju.

Tijekom 2018. godine na području Splitsko-dalmatinske županije jedna je osoba oboljela od ospica, a godinu prije evidentirane su tri. U međuvremenu je porastao postotak procijepljenosti djece na splitskom području, ali još uvijek nije iznad 95 posto koliko je potrebno za potpunu zaštitu populacije.

Ovogodišnje izbijanje zarazne bolesti pokrenulo je val cijepljenja djece koju zabrinuti roditelji dovode u ordinacije. Kolebaju se u svojim uvjerenjima i pojedini protivnici, a potvrdi li se epidemija, nesumnjivo će doći do masovnih cijepljenja što se dogodilo i u američkom okrugu Clark u državi Washington, poznatom središtu antivaksera.

Zdravstveni djelatnici su se dugo godina na tom području bojali pojave ospica s obzirom na zaziranje od cjepiva, vođeno dezinformacijama i zastrašivanjem.

Kada su se predviđanja obistinila i okrug Clark postao epicentar širenja ospica, polovinom siječnja ove godine proglašeno je izvanredno stanje za javno zdravlje. U veljači je potražnja za cjepivom porasla na 500 posto što je bilo dijametralno suprotno od ponašanja stanovništva proteklih godina.

Demantirano istraživanje

Jedan od predvodnika pokreta protiv cijepljenja je upravo Andrew Wakefield koji je ostao bez liječničke licencije jer je lažirao nalaze znanstvenog rada objavljenog 1998. godine u poznatom britanskom časopisu. Zajedno s još 12 koautora, tvrdio je da koktel-cjepiva MMR (measles, mumps, rubella, eng. za ospice, zaušnjaci, rubeola) kod djece uzrokuje autizam.

Razotkrio ih je britanski novinar Brian Deer 2004. godine čija istraga je pokazala da su Wakefieldovu studiju potajno financirali odvjetnici koji su namjeravali tužiti proizvođače cjepiva. Deset od 12 Wakefieldovih koautora obratilo se javnosti kako bi demantirali tvrdnje da postoji veza između cjepiva i autizma.

Britansko Opće medicinsko vijeće pokrenulo je istragu protiv Andrewa Wakefielda nakon koje je ostao bez licencije te mu je zabranjeno da se ubuduće bavi medicinom.

Niz činjenica pokazao je kako su tvrdnje iz dramatične studije, koja povezuje pojavu autizma s cjepivom, potpuno znanstveno neutemeljene. Studija je imala četiri osnovna problema: nije se zasnivala na statistici, nije imala kontrolne skupine, oslonila se na sjećanja ljudi i izvedeni su nejasni zaključci koji nisu statistički valjani.

Kako u studiji nije potvrđena poveznica između cjepiva i bolesti, počela su se provoditi istraživanja koja su išla tragom Andrewa Wakefielda ne bi li našli konkretnu vezu. Od 1999. do 2002. godine napravljene su četiri studije na ukupno 1.082.500 djece i ni u jednom nije nađena veza između cjepiva i autizma.

Britanski časopis 2004. godine koji je objavio Wakefieldovu studiju, demantira nalaze iz nje i između ostalog navode kako su autori falsificirali činjenice: "Oni su provodili invazivne istrage o djeci bez dobivanja potrebnih etičkih dopuštenja… odabrali su i odabirali podatke koji su odgovarali njihovu slučaju... "

Sljedeće godine napravljen je pregled 31 studije koja pokriva više od 10.000.000 djece te također nije nađena nikakva poveznica između cjepiva i autizma. Sedam godina kasnije, 2012. godine napravljen je pregled 27 kohortnih studija, 17 studija kontrolnih slučajeva, 6 studija samokontroliranih serija slučajeva, 5 pokusa u vremenskim serijama, 2 ekološke studije te 1 pokus preklapanja slučaja koji obuhvaća više od 14.700.000 djece. Nije pronađen niti jedan slučaj koji bi povezivao pojavu bolesti s cijepljenjem. Također ne postoji ni jedna vjerodostojna studija koja bi ih povezala.

Čvrsti dokazi

Unatoč čvrstim dokazima, opiranje cijepljenju i dalje opstaje što pokazuju i američka istraživanja. Jedna četvrtina roditelja u SAD-u vjeruju da neka cjepiva uzrokuju autizam kod zdrave djece. Jedna osmina roditelja odbacuje cjepiva iz religijskih ili filozofskih razloga te je tako došlo do izbijanja bolesti u jednoj vjerskoj zajednici.

U isto vrijeme, kako opstaje opiranje cjepivu, opstaju i ospice, iako su 2000. godine proglašene iskorijenjenima. Francuska je izvijestila o masovnoj epidemiji s gotovo 15.000 slučajeva 2011. godine, a Velika Britanija o više od 2000 slučajeva u 2012. godini.

S porastom procijepljenosti smanjuje se broj žrtava te zarazne bolesti. Prije rasprostranjenog cijepljenja beba u 1980. godini zabilježeno je 2,6 milijuna smrtnih slučajeva. U 2000. godini kada je cijepljeno 72% beba bilo je 562.400 smrtnih slučajeva od ospica, a u 2012. godini s 84 posto cijepljenih beba zabilježeno je 122.000 smrtnih slučajeva.

Imunizacija štiti djecu od bolesti i spašava živote te mnoge smrtonosne bolesti zahvaljujući cijepljenju opadaju globalno, a može pomoći u iskorjenjivanju mnogih opasnih bolesti djeteta. Baš kao što se dogodilo s velikim boginjama i te se bolesti mogu zbrisati s lica zemlje.

Odbijanje cjepiva vodi u drugom smjeru, tako su u SAD u 80-ima gotovo pobijedili hripavac. Istraživanja su pokazala kako su odbijanja cjepiva u velikoj mjeri kriva za izbijanje epidemije hripavca u Kaliforniji u 2010. godini. Nakon što je tijekom 60-ih zabilježeno 150.000 slučajeva hripavca uvelo se široko rasprostranjeno cijepljenje.

Broj oboljelih 70-ih opada na 5000 slučajeva, 80-ih na 2900 slučajeva. Tada je 1998. godine objavljen rad Andrewa Wakefielda te je šest godina kasnije evidentitrano 26.000 slučajeva hripavca, 2010. izbija epidemija u Kaliforniji, a 2012. godine pojavilo se 50.000 slučajeva.

Pozitivni učinci cjepiva

- Pomoglo je u iskorjenjivanju velikih boginja;

- Spase oko 8 milijuna života svake godine;

- Znatno smanjuje bolesti u svijetu

- Nova i nedovoljno iskorištena cjepiva mogla bi spriječiti skoro milijune smrti djece mlađe od 5 godina.

Mitovi o cjepivima

- Cjepiva sadrže otrovne kemikalije koje mogu naškoditi djeci:

Thimersol, kemikalija na koju se referiraju sadrži živu, ali on je uklonjen iz planiranih cjepiva i nalazi se samo u cjepivu protiv sezonske gripe.

- Odluka da se moje dijete ne cijepi utječe samo na moje dijete:

Nevakcinirana djeca koja obole od bolesti mogu zaraziti novorođenčad koja se tek treba inokulirati, mali postotak osoba koje nisu primile cjepivo te osobe s kompromitiranim imunološkim sustavom.

- Primanje previše cjepiva odjednom može nadjačati imunološki sustav djeteta:

Imunološki sustav djeteta dovoljno je jak da svakodnevno brani viruse i bakterije s kojima dolaze u kontakt te se također mogu nositi s cjepivima. Cjepiva koriste deaktivirane viruse u svojim sastojcima.

- Proizvođači lijekova to rade kako bi ostvarili dobit:

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji procjenjuje se da su globalni prihodi svih cjepiva za 2013. godinu oko 24 milijarde dolara, što čini samo oko 2 do 3 posto ukupnog farmaceutskog tržišta.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => poznati antivakcinist u Splitu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-06-11 13:24:12 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-06-11 13:37:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-06-09 13:24:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5680 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2019/06/09/Novosti/9951060.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1293" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4963274 Threads: 2 Questions: 178397012 Slow queries: 76949 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 5195062 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/u-splitskoj-okolici-potvrdena-tri-slucaja-ospica-ne-nasjedajte-protivnicima-cijepljenja-nbsp-istrazivanja-na-26-milijuna-djece-pokazala-su-da-cjepiva-ne-uzrokuju-autizam-608132 [printLink] => /vijesti/hrvatska/u-splitskoj-okolici-potvrdena-tri-slucaja-ospica-ne-nasjedajte-protivnicima-cijepljenja-nbsp-istrazivanja-na-26-milijuna-djece-pokazala-su-da-cjepiva-ne-uzrokuju-autizam-608132?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 494924 [name] => autizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => autizam [link] => /tag/autizam ) [1] => stdClass Object ( [id] => 522109 [name] => cjepivo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cjepivo [link] => /tag/cjepivo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 362100 [name] => ospice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ospice [link] => /tag/ospice ) [3] => stdClass Object ( [id] => 468963 [name] => protivnici cijepljenja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => protivnici-cijepljenja [link] => /tag/protivnici-cijepljenja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => poznati antivakcinist u Splitu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U splitskoj okolici potvrđena tri slučaja ospica: ne nasjedajte protivnicima cijepljenja,  istraživanja na 26 milijuna djece pokazala su da cjepiva ne uzrokuju autizam! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/09/Novosti/9951060.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/09/Novosti/9951060.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ospice su došle na splitsko područje deset dana prije poznatog protivnika cijepljenja Andrewa Wakefielda, posebnoga gosta na "Mirnom okupljanju u povodu obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom!" u Splitu.

Do sada su potvrđena tri slučaja, kod 39-godišnjaka iz Solina, 30-godišnjakinje iz BiH koja je došla raditi na Hvar te 13-godišnje turistkinje iz Ukrajine. Sumnja se na još tri slučaja kod osoba koje su bile u kontaktu sa Solinjaninom. Ako nalazi potvrde da se i kod njih radi o ospicama, službeno će se smatrati da imamo epidemiju.

Tijekom 2018. godine na području Splitsko-dalmatinske županije jedna je osoba oboljela od ospica, a godinu prije evidentirane su tri. U međuvremenu je porastao postotak procijepljenosti djece na splitskom području, ali još uvijek nije iznad 95 posto koliko je potrebno za potpunu zaštitu populacije.

Ovogodišnje izbijanje zarazne bolesti pokrenulo je val cijepljenja djece koju zabrinuti roditelji dovode u ordinacije. Kolebaju se u svojim uvjerenjima i pojedini protivnici, a potvrdi li se epidemija, nesumnjivo će doći do masovnih cijepljenja što se dogodilo i u američkom okrugu Clark u državi Washington, poznatom središtu antivaksera.

Zdravstveni djelatnici su se dugo godina na tom području bojali pojave ospica s obzirom na zaziranje od cjepiva, vođeno dezinformacijama i zastrašivanjem.

Kada su se predviđanja obistinila i okrug Clark postao epicentar širenja ospica, polovinom siječnja ove godine proglašeno je izvanredno stanje za javno zdravlje. U veljači je potražnja za cjepivom porasla na 500 posto što je bilo dijametralno suprotno od ponašanja stanovništva proteklih godina.

Demantirano istraživanje

Jedan od predvodnika pokreta protiv cijepljenja je upravo Andrew Wakefield koji je ostao bez liječničke licencije jer je lažirao nalaze znanstvenog rada objavljenog 1998. godine u poznatom britanskom časopisu. Zajedno s još 12 koautora, tvrdio je da koktel-cjepiva MMR (measles, mumps, rubella, eng. za ospice, zaušnjaci, rubeola) kod djece uzrokuje autizam.

Razotkrio ih je britanski novinar Brian Deer 2004. godine čija istraga je pokazala da su Wakefieldovu studiju potajno financirali odvjetnici koji su namjeravali tužiti proizvođače cjepiva. Deset od 12 Wakefieldovih koautora obratilo se javnosti kako bi demantirali tvrdnje da postoji veza između cjepiva i autizma.

Britansko Opće medicinsko vijeće pokrenulo je istragu protiv Andrewa Wakefielda nakon koje je ostao bez licencije te mu je zabranjeno da se ubuduće bavi medicinom.

Niz činjenica pokazao je kako su tvrdnje iz dramatične studije, koja povezuje pojavu autizma s cjepivom, potpuno znanstveno neutemeljene. Studija je imala četiri osnovna problema: nije se zasnivala na statistici, nije imala kontrolne skupine, oslonila se na sjećanja ljudi i izvedeni su nejasni zaključci koji nisu statistički valjani.

Kako u studiji nije potvrđena poveznica između cjepiva i bolesti, počela su se provoditi istraživanja koja su išla tragom Andrewa Wakefielda ne bi li našli konkretnu vezu. Od 1999. do 2002. godine napravljene su četiri studije na ukupno 1.082.500 djece i ni u jednom nije nađena veza između cjepiva i autizma.

Britanski časopis 2004. godine koji je objavio Wakefieldovu studiju, demantira nalaze iz nje i između ostalog navode kako su autori falsificirali činjenice: "Oni su provodili invazivne istrage o djeci bez dobivanja potrebnih etičkih dopuštenja… odabrali su i odabirali podatke koji su odgovarali njihovu slučaju... "

Sljedeće godine napravljen je pregled 31 studije koja pokriva više od 10.000.000 djece te također nije nađena nikakva poveznica između cjepiva i autizma. Sedam godina kasnije, 2012. godine napravljen je pregled 27 kohortnih studija, 17 studija kontrolnih slučajeva, 6 studija samokontroliranih serija slučajeva, 5 pokusa u vremenskim serijama, 2 ekološke studije te 1 pokus preklapanja slučaja koji obuhvaća više od 14.700.000 djece. Nije pronađen niti jedan slučaj koji bi povezivao pojavu bolesti s cijepljenjem. Također ne postoji ni jedna vjerodostojna studija koja bi ih povezala.

Čvrsti dokazi

Unatoč čvrstim dokazima, opiranje cijepljenju i dalje opstaje što pokazuju i američka istraživanja. Jedna četvrtina roditelja u SAD-u vjeruju da neka cjepiva uzrokuju autizam kod zdrave djece. Jedna osmina roditelja odbacuje cjepiva iz religijskih ili filozofskih razloga te je tako došlo do izbijanja bolesti u jednoj vjerskoj zajednici.

U isto vrijeme, kako opstaje opiranje cjepivu, opstaju i ospice, iako su 2000. godine proglašene iskorijenjenima. Francuska je izvijestila o masovnoj epidemiji s gotovo 15.000 slučajeva 2011. godine, a Velika Britanija o više od 2000 slučajeva u 2012. godini.

S porastom procijepljenosti smanjuje se broj žrtava te zarazne bolesti. Prije rasprostranjenog cijepljenja beba u 1980. godini zabilježeno je 2,6 milijuna smrtnih slučajeva. U 2000. godini kada je cijepljeno 72% beba bilo je 562.400 smrtnih slučajeva od ospica, a u 2012. godini s 84 posto cijepljenih beba zabilježeno je 122.000 smrtnih slučajeva.

Imunizacija štiti djecu od bolesti i spašava živote te mnoge smrtonosne bolesti zahvaljujući cijepljenju opadaju globalno, a može pomoći u iskorjenjivanju mnogih opasnih bolesti djeteta. Baš kao što se dogodilo s velikim boginjama i te se bolesti mogu zbrisati s lica zemlje.

Odbijanje cjepiva vodi u drugom smjeru, tako su u SAD u 80-ima gotovo pobijedili hripavac. Istraživanja su pokazala kako su odbijanja cjepiva u velikoj mjeri kriva za izbijanje epidemije hripavca u Kaliforniji u 2010. godini. Nakon što je tijekom 60-ih zabilježeno 150.000 slučajeva hripavca uvelo se široko rasprostranjeno cijepljenje.

Broj oboljelih 70-ih opada na 5000 slučajeva, 80-ih na 2900 slučajeva. Tada je 1998. godine objavljen rad Andrewa Wakefielda te je šest godina kasnije evidentitrano 26.000 slučajeva hripavca, 2010. izbija epidemija u Kaliforniji, a 2012. godine pojavilo se 50.000 slučajeva.

Pozitivni učinci cjepiva

- Pomoglo je u iskorjenjivanju velikih boginja;

- Spase oko 8 milijuna života svake godine;

- Znatno smanjuje bolesti u svijetu

- Nova i nedovoljno iskorištena cjepiva mogla bi spriječiti skoro milijune smrti djece mlađe od 5 godina.

Mitovi o cjepivima

- Cjepiva sadrže otrovne kemikalije koje mogu naškoditi djeci:

Thimersol, kemikalija na koju se referiraju sadrži živu, ali on je uklonjen iz planiranih cjepiva i nalazi se samo u cjepivu protiv sezonske gripe.

- Odluka da se moje dijete ne cijepi utječe samo na moje dijete:

Nevakcinirana djeca koja obole od bolesti mogu zaraziti novorođenčad koja se tek treba inokulirati, mali postotak osoba koje nisu primile cjepivo te osobe s kompromitiranim imunološkim sustavom.

- Primanje previše cjepiva odjednom može nadjačati imunološki sustav djeteta:

Imunološki sustav djeteta dovoljno je jak da svakodnevno brani viruse i bakterije s kojima dolaze u kontakt te se također mogu nositi s cjepivima. Cjepiva koriste deaktivirane viruse u svojim sastojcima.

- Proizvođači lijekova to rade kako bi ostvarili dobit:

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji procjenjuje se da su globalni prihodi svih cjepiva za 2013. godinu oko 24 milijarde dolara, što čini samo oko 2 do 3 posto ukupnog farmaceutskog tržišta.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/u-splitskoj-okolici-potvrdena-tri-slucaja-ospica-ne-nasjedajte-protivnicima-cijepljenja-nbsp-istrazivanja-na-26-milijuna-djece-pokazala-su-da-cjepiva-ne-uzrokuju-autizam-608132 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=11e2961510e477d429b25283841de37f48b367eb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+splitskoj+okolici+potvr%C4%91ena+tri+slu%C4%8Daja+ospica%3A+ne+nasjedajte+protivnicima+cijepljenja%2C%C2%A0+istra%C5%BEivanja+na+26+milijuna+djece+pokazala+su+da+cjepiva+ne+uzrokuju+autizam%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fu-splitskoj-okolici-potvrdena-tri-slucaja-ospica-ne-nasjedajte-protivnicima-cijepljenja-nbsp-istrazivanja-na-26-milijuna-djece-pokazala-su-da-cjepiva-ne-uzrokuju-autizam-608132 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fu-splitskoj-okolici-potvrdena-tri-slucaja-ospica-ne-nasjedajte-protivnicima-cijepljenja-nbsp-istrazivanja-na-26-milijuna-djece-pokazala-su-da-cjepiva-ne-uzrokuju-autizam-608132 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => poznati antivakcinist u Splitu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskapoznati antivakcinist u Splitu

U splitskoj okolici potvrđena tri slučaja ospica: ne nasjedajte protivnicima cijepljenja,  istraživanja na 26 milijuna djece pokazala su da cjepiva ne uzrokuju autizam!

9. lipnja 2019. - 15:24

Ospice su došle na splitsko područje deset dana prije poznatog protivnika cijepljenja Andrewa Wakefielda, posebnoga gosta na "Mirnom okupljanju u povodu obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom!" u Splitu.

Do sada su potvrđena tri slučaja, kod 39-godišnjaka iz Solina, 30-godišnjakinje iz BiH koja je došla raditi na Hvar te 13-godišnje turistkinje iz Ukrajine. Sumnja se na još tri slučaja kod osoba koje su bile u kontaktu sa Solinjaninom. Ako nalazi potvrde da se i kod njih radi o ospicama, službeno će se smatrati da imamo epidemiju.

Tijekom 2018. godine na području Splitsko-dalmatinske županije jedna je osoba oboljela od ospica, a godinu prije evidentirane su tri. U međuvremenu je porastao postotak procijepljenosti djece na splitskom područj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 15:09