StoryEditorOCM
HrvatskaKONFERENCIJA

Tko se ne pridržava zelene tranzicije i održivog razvoja, danas je u opasnosti da izgubi poslovne partnere i kupce

Piše Ljubica Vuko
16. svibnja 2024. - 18:16
Konferencija ‘Biram održivost za sigurniju budućnost‘  u organizaciji Slobodne Dalmacije Sudionici panela: Marija Šćulac, Ilija Dorčić, Ivana Filipović, Merica Pletikosić i  Andrija PolićSaša Burić/Cropix

Pozdravnim govorom Vinka Ursića Glavanovića, direktora PJ Slobodna Dalmacija Hanza Medije, u četvrtak je u hotelu Briig u Splitu otvorena konferencija “Biram održivost za sigurniju budućnost”.

Na tu temu održana je i panel rasprava u kojoj su sudjelovali Marija Šćulac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj Hrvatske gospodarske komore (HGK), Ilija Dorčić, stručni suradnik tvrtke Griffon Waste Management, Ivana Filipović, voditeljica poslovnog razvoja Hrvatske pošte, Merica Pletikosić, voditeljica održivog poslovanja Cemex Hrvatska i Andrija Polić, osnivač i direktor tvrtke Stella Croatica - Muzej masline.

image

Vinko Ursić Glavanović

Saša Burić/Cropix

- Teme današnjeg susreta sadržavaju sve one zahtjeve i prioritete koji su pretpostavka za toliko željeni održivi rast – kvalitetan i čist okoliš, zdrav život, optimalan razvoj i naravno poboljšanje kvalitete života. Treba reći da je Dalmacija sa već instaliranim energetskim potencijalom svojih hidro i vjetro elektrana, te mogućnostima koje se pružaju u Sunčevoj energiji samoodrživa, te iz vlastitih izvora može zadovoljiti sve svoje potrebe za čistom energijom. Štoviše, daljnjim ulaganjima u iskorištavanje vodnih potencijala i energije Sunca u bliskoj budućnosti možemo postati i izvoznici – istaknuo je uvodno, između ostaloga, Vinko Ursić Glavanović pozdravljajući paneliste, poslovne partnere i sve okupljene u ime Slobodne Dalmacije i Hanza Medije.

mlađi kupci traže ekološke proizvode

Zelena agenda često se spominje, kako mi tu stojimo u odnosu na druge zemlje, pitao je Saša Ljubičić, moderator panel rasprave Mariju Šćulac.

image

Konferencija ‘Biram održivost za sigurniju budućnost‘  u organizaciji Slobodne Dalmacije

Saša Burić/Cropix

- Zelena agenda, zelena tranzicija, održivi razvoj... puna su usta tih riječi. Unazad nekoliko godina to je bilo više deklarativno, ali kako Europska unija prelazi s riječi na djela, tako i ciljevi postaju obvezujući, uvode se u zakonodavstvo, to sve više postaje poslovna praksa. Hrvatska nije izuzetak u Europskoj uniji. Ako se ne pridržavate regulative, dovodite sebe u opasnost da izgubite tržišnu poziciju, poslovne partnere i kupce. Danas su brojni kupci, a pogotovo mlađe generacije, čak spremne platiti više za ekološke proizvode. Ako ne poštujete ta pravila, nećete moći financirati svoje poslovanje, nećete imati dobar pristup tržištu kapitala, nećete biti prihvatljivi financijskim institucijama na koje smo dosta naslonjeni u Hrvatskoj, a i komercijalne banke sve više imaju plasmane u zelene i održive brojke – istaknula je Marija Šćulac.

Kazala je i kako su u HGK u dva navrata, 2021. i 2023. radili analizu spremnosti hrvatskih poduzeća na zelenu tranziciju za klimatsku neutralnost. U istraživanju prošle godine utvrđeno je da više od 60 posto ispitanika zelenu tranziciju percipira pozitivno ili izrazito pozitivno, dok 2021. niti jedna ispitana tvrtka nije u zelenoj tranziciji vidjela priliku.

- Situacija se brzo promijenila. Izradili su u vrlo kratkom roku strategije i akcijske planove – naglasila je Šćulac.

image

Konferencija ‘Biram održivost za sigurniju budućnost‘  u organizaciji Slobodne Dalmacije

Saša Burić/Cropix

Govoreći o zbrinjavanju otpada od hrane, Ilija Dorčić je ukazao na probleme koji nastaju kad se odlažu ostaci hrane te govorio o mogućnostima u rješavanju tog problema koje pruža tehnološko rješenje tvrtke Griffon Waste Management.

 Hrvatska pošta brine se o planetu

- Važno je voditi se principom smanjenja količine otpada. To radi naš uređaj. U kuhinji se ostaci hrane umjesto u kante za odvoz ubacuju u ovaj uređaj i svi se razgrađuju uz pomoć mikroorganizama i enzima. Pretvaraju se u otpadnu vodu i ispuštaju kroz postojeću infrastrukturu. Nema skladištenja ni odvoza kamionima, što donosi značajne uštede i smanjuje štetne emisije CO2, kazao je Dorčić.

Naveo je i primjere na mjestima gdje se koristi Griffon uređaj, ima ih u Hrvatskoj, nekoliko i na splitskom području, nekoliko u inozemstvu.

image

Ivana Filipović, Merica Pletikosić i Andrija Polić

Saša Burić/Cropix

Hrvatska pošta se, kako je kazala Ivana Filipović, već tri godine ozbiljno bavi pitanjima održivosti poslovanja, počevši od korporativne strategije i politike održivosti.

- Hrvatska pošta je sustav koji ima 1016 nekretnina, preko 2000 voznih jedinica, 9000 zaposlenika, obavimo 20 milijuna usluga godišnje. Mi proizvodimo neopasni i miješani komunalni otpad od preko dvije tisuće tona godišnje. Smanjuje se broj pisama, ali raste broj paketa koji se dostavljaju. To su nove količine goriva, novi kilometri i emisije CO2. Moramo sačuvati naš planet i smanjiti zagrijavanje atmosfere. Želimo smanjiti emisije CO2, pa redovito obnavljamo vozni park s električnim vozilima. Razvijamo i svoju mrežu punionica – kazala je Ivana Filipović.

image

Merica Pletikosić i Andrija Polić

Saša Burić/Cropix

EU je olakšala zelenu tranziciju

Merica Pletikosić govorila je o dugogodišnjim nastojanjima Cemexa u prilagodbi klimatskim ciljevima usklađenoj sa zahtjevima Europske unije.

- Cementna industrija je specifična, prepoznata je na razini Europske unije kao bitan emiter ugljičnog dioksida i mi smo još 2009. ušli u taj sustav dekarbonizacije. Znali smo što treba ispuniti do 2013. i redovito nakon toga znali smo kakvi su nam ciljevi do 2020. Taj period tzv. 3. trgovinskog razdoblja označila je svjetska ekonomska kriza, što se odrazilo na cijelo gospodarstvo koje je palo pa su iz tog razloga i ciljevi smanjenja emisije ugljičnog dioksida bili ostvareni. Sada smo u 4. trgovinskom razdoblju, do 2030. su postavljeni stroži ciljevi. Europska unija je napravila cijeli niz prilagodbi u zamjeni fosilnih goriva. EU nam je omogućila pristup fondovima i olakšala zelenu tranziciju – kazala je Merica Pletikosić. Cemex koji posluje na svim kontinentima ima i svoju strategiju "Budućnost na djelu".

image

Konferencija ‘Biram održivost za sigurniju budućnost‘  u organizaciji Slobodne Dalmacije

Saša Burić/Cropix

Andrija Polić istaknuo je kako su djelatnosti kojima se bavi sufinancirane u postavljanju održivog poslovanja na noge, no sam je morao istraživati što je zelena agenda.

- Mi dosta ulažemo u održivo. U realizaciji naših projekata koristili smo najbolje materijale u izolaciji, u sastavu, u dizalicama topline, plaćali smo skuplje naše zgrade i objekte, uređaje koje koristimo, a kako vrijeme više prolazi sve smo svjesniji zelenih politika. Ali ja sam kao vlasnik poduzeća morao sve sam istraživati i učiti što je bolje. Velike firme imaju svoje timove, ali kod nas velika većina poduzeća su mala i srednja. Mi nemamo mogućnosti zapošljavati ljude za to – kazao je Andrija Polić, čija tvrtka 90 posto svojih energetskih potreba u proizvodnji pokriva iz obnovljivih izvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 13:11