HrvatskaBOGU NIJE MILO

Svećenik s Hvara izbrisao gnjusnu poruku o Goldsteinu, a mi ga ovdje podsjećamo o koje se sve smrtne grijehe ogriješio svojim morbidnim pisanjem

Piše Andrea Topić

Milog Plenkovića obradovala je smrt dr. Slavka Goldsteina. Čim je do grada Hvara, gdje don Mili igra ulogu župnika stigla vijest da se život proslavljenog publicista ugasio, on se bacio na koljena, nasmijao, pomolio dragom Bogu i napisao ovaj status:

"Obradovala me je vijest da je umro dr. Slavko Goldstein. Drago mi je da je jedan mrzitelj Hrvatske nestao s pozornice ovog svijeta. Ipak mu od srca želim pokoj vječni i da mu Jahve bude milosrdan sudac. Njegovo će mu milosrđe biti jako potrebno s obzirom na more laži što ih je (svjesno i namjerno) širio pod krinkom znanstvenog autoriteta. Tim je lažima planski sramotio Hrvatsku i hrvatski narod. Iz Biblije znamo da Jahve mrzi laž (Jahve mrzi lažljivi jezik Izr 6, 16)."

'Obradovala me vijest da je umro Goldstein. Drago mi je da je jedan mrzitelj Hrvatske nestao...': pročitajte morbidnu poruku hvarskog svećenika, vjernici u šoku!

Sad kad ste pročitali ovu, bez zadrške ćemo reći, gnusnu poslanicu nekoga tko krsti djecu i drži propovijedi s oltara o tome što je moral i kome župljani dolaze po mudre savjete, dopustite da skupa analiziramo o koje se sve smrtne grijehe i Božje zapovijedi don Mili ovdje gore ogriješio.

Oholost je prvi smrtni grijeh. Ne trebate ići u crkvu da biste znali kako je likovanje nad tuđom smrti – oholo.

Idući je srditost. Ta pogledajte taj izbor riječi, taj agresivni ton prožet kroz pismo jednog svećenika. Zatim zavist, koju iščitavamo jer on nije zadužio Hrvatsku svojim djelima, činjenjima, političkim zalaganjima, društvenim uspjesima, kao što je to za života učinio Slavko Goldstein. Glupo ih je i stavljati u isti koš. Njihova imena i prezimena u istu rečenicu.

Lijenost – propovjednik je bio toliko demotiviran da mu se nije dalo istražiti kako je pokojnik o kojem piše bio demokrat, liberal, čovjek koji je širio prostor slobode i usput u kulturi ostavljao dubok i bitan trag.

Priznajemo, neumjerenost u jelu i piću te bludnost nismo u njegovu tekstu pronašli.

Što se tiče Božjih zapovijedi, prva o koju se ogriješio je "Ne izusti imena Gospodina, Boga svoga, uzalud!". To je učinio u trećoj rečenici.

A evo Božje izjave o tome što je don Mili status odabrao objaviti baš u subotu:

"Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi."

Kad bismo htjeli biti bezobrazni, mogli bismo reći da se ogriješio i o "Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji", jer što bi njegovi roditelji, podrijetlom iz Svirča, odakle je i premijer Plenković, rekli da vide kako im sina svećenika vijest o smrti čovjeka baca u euforiju.

Pa i peta zapovijed, "Ne ubij", može mu se prišiti samo čitanjem komentara na Facebooku gdje mu župljani pišu kako im ubija vjeru u svećenike.

"Pitaju me zašto sve manje idem u crkvu. Slušam pojedine svećenike i ne mogu vjerovati. Gdje je Božja ljubav, oprost? Tu je mržnja prema svakom Božjem stvorenju koje drugačije misli", napisao je Vicko.

Eto nas i na sedmoj Božjoj zapovijedi: "Ne ukradi."

Opet, da sad baš želimo biti zli, kao neki ljudi s Hvara, kazali bismo da don Mili, Goldsteinu krade miran pokoj vječni. Krade mu i čast, stavlja mu ljagu na ime. Onaj tko nije upućen u lik i djelo, lako će povjerovati svećeniku. To se veže i na osmu zapovijed: "Ne reci lažna svjedočanstva."

"Mrzitelj svega hrvatskog" definitivno je laž, jer ne vjerujemo da je Goldstein dolazio na Hvar ispovijedati se don Plenkoviću u vezi skrivenih afiniteta. Otkud on zna da je pokojni ikoga mrzio?

Svećeniku smo ovo sve htjeli poručiti i preko slušalice, no s druge strane bismo začuli: "Korisnik trenutno ne može odgovoriti na vaš poziv." Htjeli smo ga pitati, između ostalog, tko ispovijeda svećenike?

#FACEBOOK#SLAVKO GOLDSTEIN#MILI PLENKOVIć#SMRTNI GRIJESI