HrvatskaKupujemo domaće

Strah od zaraze učinio svoje: uvoz mlijeka i peradi pao za 30 posto, ali i ostalih proizvoda životinjskog podrijetla...

Piše Linda Perić
19. svibanj 2017. - 19:25
rgx time: 4.1007995605469E-5

Učestale kontrole zdravstvene ispravnosti hrane i pozivanje na kupnju domaćih proizvoda utjecali su na promjenu svijesti kod potrošača, ali i kod trgovaca. Drukčije se ne mogu objasniti podaci prema kojima je uvoz određenih prehrambenih proizvoda drastično smanjen u odnosu na prošlu godinu, a to se ponajprije odnosi na perad koja se, u akcijama veterinarskih inspektora prije sedam mjeseci, pokazala najspornijom.

Naime, prema službenim podacima o vanjskotrgovinskom poslovanju RH za siječanj, mesa peradi uvezeno je 1150 tona, što je 26 posto manje nego u istom razdoblju lani. Smanjenje uvoza još je izraženije kod konzumnog mlijeka - njega je na policama hrvatskih trgovina 31 posto manje nego prošle godine.

Gotovo za petinu nam je manji uvoz smrznute svinjetine, kao i sira - ementalera, edamera i gaude. Nakon afere sa zaraženim poljskim jajima u listopadu prošle godine, smanjio se i uvoz ove prehrambene kategorije, doduše, tek za devet posto.

U Ministarstvu poljoprivrede smatraju kako je ovakvim rezultatima svakako pridonijela i njihova kampanja, odnosno promocija domaćih proizvoda i poticanje potrošnje kroz projekt "Doručak s hrvatskih farmi", koji je u razdoblju siječanj-svibanj održan u svim županijama. U kampanji koja je organizirana u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom sudjelovalo je, inače, oko 500 poljoprivrednih proizvođača iz cijele Hrvatske.

- Pozitivni učinci već su vidljivi: smanjen je uvoz konzumnog mlijeka, mesa peradi, smrznute svinjetine, sira i jaja. To znači da su se trgovci osvijestili i da se mijenjaju trendovi, da se potrošači okreću lokalnim proizvodima i domaćoj hrani. Hrvatska ima veliki potencijal u proizvodnji hrane, a uvozimo goleme količine prehrambenih proizvoda. Okrenimo zajedno taj negativni trend i pretvorimo Hrvatsku u zemlju koja će proizvoditi dovoljno hrane ne samo za svoje stanovništvo već i za izvoz - kaže ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Iz strukovne udruge "Croatiastočar" u nekoliko su navrata izjavljivali kako imaju razloga za brigu budući da zemlje EU-a na hrvatsko tržište plasiraju svoje viškove, bilo u mlijeku, bilo u mesu, tako da bi, kako su sugerirali iz ovog udruženja, posebnu pažnju trebalo posvetiti kontroli uvoznih sireva, mesa peradi te različitih mesnih proizvoda.

- Jasno nam je da uvoz ne možemo zabraniti, ali ga možemo i moramo kontrolirati. U tom smislu mi je drago da je akcija Ministarstva poljoprivrede natjerala svakog proizvođača, trgovca i uvoznika da dodatno pooštri kriterije – naglasio je Branko Bobetić, direktor gospodarskog interesnog udruženja "Croatiastočar".

Prema podacima koje nam je ustupila Hrvatska gospodarska komora, u prva dva mjeseca ove godine smanjen je i uvoz prirodnog meda (244 u odnosu na 288 tona u siječnju i veljači 2016. godine), kao i maslaca, te proizvoda od prirodnih sastojaka mlijeka.

Za razliku od svinjetine i peradi, govedine, te kozjeg i ovčjeg mesa, kao i onog zasoljenog, sušenog i dimljenog nam očito manjka budući da je u tim kategorijama uvoz bio izraženiji početkom ove godine negoli u prva dva mjeseca 2016. godine.

Uvoz u tonama za siječanj 2016 i siječanj 2017

Konzumno mlijeko 2083 1437
Meso peradi 1553 1150
Jaja 390 354
Smrznuta svinjetina 2535 2052
Sir (ementaler, edamer,gauda) 942 774

                              
                                           
                                                             
                                     
                        

 

#MESO#UVOZ#MILJEKO#PERAD