HrvatskaSIGURNOSNI RIZICI

SOA otkrila najveće potencijalne opasnosti za Hrvatsku, objavili i koliko se naših državljana borilo u redovima ISIS-a

Piše Zoran Šagolj

Središnja-obavještajna agencija (SOA) objavila je svoje izvješće za 2018. godinu i u njemu navela kako "posebno izraženu prijetnju" sigurnosti Europe, pa tako i RH, "predstavlja mogući povratak džihadista iz Sirije nakon poraza ISIL-a".

– Radi se o tisućama džihadista iz Europe koji su bili pripadnici najveće terorističke organizacije na svijetu i koji se trenutno nalaze u kurdskom zarobljeništvu – stoji u izvješću SOA-inih analitičara.

Prvi put se u njemu javnosti daje na uvid podatak o sedmero hrvatskih državljana koji su se pridružili Islamskoj državi. Radi se o dvojici muškaraca koji su, prema raspoloživim podacima naše krovne obavještajne organizacije, a koje tek treba potvrditi, smrtno stradali, te još pet žena koje se nalaze u kurdskim kampovima za civile u Siriji.

– U jugoistočnom susjedstvu postoje brojni problemi s terorizmom i islamističkom radikalizacijom. Oko 1000 osoba iz susjedstva je otišlo u Siriju i Irak te bi se veliki broj tih osoba mogao vrati u matične države, što predstavlja veliki sigurnosni rizik – upozorila je SOA u svom najnovijem izvješću.

Ono se bavi i stanjem u samoj zemlji, gdje se kaže da je "RH sigurna i stabilna demokracija, a sigurnosna situacija dobra i trenutno ne postoje naznake niti vidljivi potencijali njezine značajnije destabilizacije".

– Ekstremizam u Hrvatskoj, po bilo kojoj osnovi (nacionalni, vjerski, lijevi, desni) nema snagu ni pokretački potencijal – zaključuje se.

Izvješće se bavi i kibernetičkom sigurnošću, posebice APT napadima hakerskih skupina Sofacy i Turla, čiji je jedan pokušaj u RH spriječen jer je osoba koja je bila meta prepoznala prijetnju.

Što se situacije u Europi tiče, kažu da je karakterizira sukob između Zapada i Rusije, pa se tako ističe slučaj trovanja Sergeja Skripala i posljedično pogoršanje odnosa s Moskvom. Pojas nestabilnosti oko Europe (Sjeverna Afrika, Bliski istok, Ukrajina) i dalje generira razne izazove: migracije, terorizam, krizna žarišta – upozorava SOA.

Javno izvješće iskoristili su kako bi pozvali sve koje žele raditi za njih, i to kao operativci, analitičari i računalni stručnjaci. Za svaku od kategorija su napisane karakteristike. Mjesto rada je, dodaju, na području cijele RH.

Objede iz BiH: Hrvati su ruski 'agenti'

U javnom se izvješću SOA-e, među ostalim, navodi i da u BiH dio medija tamošnje Hrvate i njihove predstavnike prikazuje kao ruske igrače, čime se Hrvati i njihovi zahtjevi žele kompromitirati pred zapadnim saveznicima.

Medije u BiH, posebice sarajevski "Žurnal", optužili su za plasiranje lažnih informacija. Jedna od njih je da Hrvatska naoružava pripadnike salafitskog pokreta, a druga da je šef ruskih obavještajaca Nikolaj Patrušev boravio lani u Trogiru.

 

#TERORIZAM#SOA#ISIS#SIGURNOSNI RIZICI