Hrvatskarasplet skandala

Prevarantu optužnica,Talijanki vraćena zemlja na Mejama, a kupac ostao bez 100.000 eura

Piše Joomla\CMS\User\User
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv 61-godišnjeg Mladena Vladovića zvanog Radojica, iz Splita, zbog kaznenog djela prijevare. Vladović, koji je već osuđen u Hrvatskoj na četiri godine zatvora zbog prodaje tuđeg zemljišta na zagrebačkoj Trešnjevci, krenuo je nakon izdržavanja kazne u iste pothvate.

Tuđe zemljište na splitskim Mejama površine 1775 četvornih metara, vrijedno milijun i pol eura, prodao je 53-godišnjem kupcu sa splitske Visoke za 100.000 eura.

Imali su pola Splita...

Zemljište nasuprot Meštrovićevoj galeriji, do vile Ferić, u vlasništvu je 69-godišnje talijanske državljanke Alessandre Simete koja živi u švicarskom Luganu i čiji su otac i djed, navodno, imali “pola Splita i okolice”.

Vladović je s tog ograđenog Simetina zemljišta nasilno uklonio lokot i postavio novu ploču na kojoj je ostavio svoj broj mobitela i obavijest da se prodaje.

Da bi bio uvjerljiviji, Vladović je potencijalnim kupcima pokazivao specijalnu punomoć vlasnice zemljišta koja je bila lažna i koju je Radojica na do sada nepoznat način izradio u svojoj “manufakturi”.

Ne vjerujući da se radi o prijevari, 53-godišnji kupac, inače građevinski poduzetnik, zajedno sa svojom 56-godišnjom suprugom Marijom stupa u kontakt s Vladovićem te u jednom odvjetničkom uredu zaključuju ugovor o kupoprodaji zemljišta na ime Marije.

Ponovno uknjižena

Nakon što je Zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda u Splitu uknjižio pravo vlasništva na ime oštećene gospođe, muž i žena su Vladoviću isplatili kupoprodajnu cijenu od sto tisuća eura.

Kako stoji u optužnici, Vladović je za taj iznos oštetio taj bračni par, a stvarnu vlasnicu zemljišta Alessandru Simetu za iznos od najmanje milijun i po eura. Oštećenu Talijanku zastupa splitska odvjetnica Mirjana Katunarić-Matković koja nam je rekla da je njezinoj klijentici to zemljište vraćeno u vlasništvo i da je ona ponovno uknjižena na njega.

-To je pravomoćno i dogodilo se u petak kad je podignuta i ova optužnica. Stoga klijentica Simeta ne zna ovu vijest koja će je obradovati. Naime, ja sam tri dana od spoznaje da je zemljište prodano morala tužiti novu vlasnicu zemljišta koja je lakomisleno i bez dovoljno provjere kupila zemljište.

Ona i njezin muž, koji je zapravo vodio cijelu akciju kupnje zemljišta, nakon vrlo kratkog vremena poslije moje tužbe priznali su moj tužbeni zahtjev te su se odrekli vlasništva nad ovim zemljištem.

Na neki način platili su svoju lakomislenost, ali su, moram priznati, bili jako korektni! Da su se htjeli suditi, mogla je parnica trajati godinama, ali su shvatili u koji posao su se upustili. I zemljišnik Općinskog suda je bio ekspeditivan, kako je nakon toga brzo uknjižio staru vlasnicu, gotovo jednako brz kao i kada je u roku od 24 sata bio uknjižio gospođu iz Splita - kaže nam odvjetnica Katunarić-Matković.

Iako u optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Splitu suda stoji da je Talijanka Simeta oštećena za iznos veći od 1,5 milijuna eura, njoj je zemljište vraćeno te je ponovno uknjižena kao vlasnik i više se ne tretira kao oštećena.

U cijeloj ovoj priči gubi “poduzetni” građevinar, koji je za male novce htio doći do 15 puta skupljeg zemljišta koje još nije građevinsko, ali ima “sve šanse da to postane”, kako nam je rekla odvjetnica Katunarić-Matković.

marko didić