Hrvatskaistekao rok

Potpise predalo 12 potencijalnih kandidata: Grabar-Kitarović ih ima gotovo kao svi ostali zajedno, Ava Karabatić nije uspjela

Piše Hina

Dvanaest potencijalnih predsjedničkih kandidata predalo je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) svoje kandidature za predsjednika države, u ponoć je, naime, istekao rok do kojega su one morale prispjeti u DIP. 

Povjerenstvo sada ima rok od 48 sati da ih prihvati i objavi listu kandidata za predsjednika države,  to mora učiniti najkasnije do četvrtka u ponoć, no može to učiniti i ranije. 

Kada DIP objavi tu listu i službeno će početi izborna promidžba koja će biti relativno kratka, završit će u ponoć, 20. prosinca.

Je li velik broj kandidata za Pantovčak zapravo predizborni trik? Turković: To nije nepoznata taktika i zna se dobro kome odgovara

Kandidature su podnijeli aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović, pjevač Miroslav Škoro, europarlementarac Mislav Kolakušić, ekonomist Dejan Kovač, bivši pravaš sada čelnik stranke Desno Anto Đapić.
Midžić kandidaturu podnio i prije pet godina.

Isto su učinili redatelj Dario Juričan odnosno Milan Bandić, kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović, saborski zastupnik Ivan Pernar (SIP), predsjednica Starta Dalija Orešković, predsjednik Hrvatske stranke svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca Nedjeljko Babić te nezavisni kandidat Slobodan Midžić koji je kandidaturu podnio i prije pet godina, ali nije postao kandidat za predsjednika. Ovoga puta donio ju je samo uz svoj potpis.

Pernar predao oko 15 tisuća potpisa i otkrio pod kojim sloganom ide u kampanju; U Saboru se pojavio i samozvani 'Kralj svih Hrvata Svijeta u Sjeni, od 1993. do 2993.'

Katarina Peović predala potpise za kandidaturu, poručila kako je to početak ujedinjavanja ljevice

Kolinda Grabar-Kitarović predala 231 tisuću potpisa, sama je donijela jednu od kutija; Komentirala i izjavu o kolačima za Bandića

Miroslav Škoro predao 80 tisuća potpisa za predsjedničku kandidaturu: 'Neke ljude je bilo strah potpisati'

Koliko će potencijalnih kandidata uistinu 'ući u igru' za Pantovčak, znat će se kad DIP pregleda kandidature i objavi listu kandidata za predsjednika.  

Od kandidature je odustao nezavisni saborski zastupnik i bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, od potrebnih 10 tisuća potpisa prikupio ih je nešto iznad osam tisuća. 

Iako su najavljivali da će i oni ući u utrku za Pantovčak, u konačnici to nisu učinili bivši potpredsjednik Račanove Vlade Ante Simonić, saborski zastupnik, bivši 'mostovac' Tomislav Panenić i bivši model Ava Karabatić. 

Koliko će potencijalnih kandidata uistinu 'ući u igru' za Pantovčak, znat će se u četvrtak.

Aktualna predsjednica u izbornu promidžbu ulazi s najvećim brojem potpisa potpore, gotovo 232 tisuće. Iako je to 100 tisuća manje nego prije pet godina, Grabar Kitarović prikupila je tek 30-ak tisuća potpisa manje nego svi drugi kandidati zajedno.

Pritom treba napomenuti i kako ih je Milanović prikupljao samo dva od mogućih 12 dana. 

Najmanje potpisa, oko 11 tisuća, prikupila je Dalija Orešković koja ja posljednja, kratko prije ponoći, predala DIP-u kandidaturu.

Šesti predsjednički izbori održat će se u nedjelju, 22. prosinca.

#PREDSJEDNIčKI IZBORI