Hrvatskagodišnje izvješće

Plenković održao 'govor o stanju nacije': SDP-ova Vlada je podijelila društvo i zadužila zemlju. Spremni smo na izbore, dogodine ćemo povećati plaće svim državnim službenicima!

Piše Hina

Premijer Andrej Plenković danas se, podnoseći Saboru Godišnje izvješće o radu svoje Vlade, pohvalio postignutim rezultatima, ali i naglasio da je još uvijek "puno posla pred nama".

"Danas, iako je još mnogo posla pred nama, možemo ustvrditi da smo na svim tim područjima ostvarili značajni napredak i postigli opipljive rezultate na političkoj, gospodarskoj i društvenoj razini", poručio je premijer.

Svoje je Izvješće predstavio kroz četiri glavna stupa na kojima počiva politika Vlade: Pravna sigurnost, Konkurentnije gospodarstvo i ravnomjerniji razvoj, Zaštita obitelji, tolerantnog i pravednog društva te Jača i sigurnija Hrvatska u Europi i svijetu.

Premijer je, govoreći o radu svoje Vlade u trećoj godini mandata, istaknuo kako je to bila godina u kojoj je očuvana politička stabilnost, učvršćen gospodarski rast, nastavljeno porezno rasterećenje i strukturne reforme.

"Bila je to godina u kojoj smo pokrenuli izuzetno velik broj infrastrukturnih projekata, značajno povećali korištenje europskih fondova i vratili investicijski rejting, postigli snažan rast zaposlenosti, plaća, mirovina i socijalnih davanja" pobrojao je premijer.

Podsjetio je da su prilike u trenutku kad je njegova Vlada preuzimala vlast bile daleko od dobrih.

"Prije tri godine zatekli smo polarizirano društvo, političku nestabilnost, visoku nezaposlenost, previsoke poreze, proračunski deficit, loš kreditni rejting, sporu provedbu strukturnih reformi, slabu iskorištenost europskih fondova, a ubrzo smo bili suočeni s krizom sistemskih razmjera u Agrokoru, podsjetio je Plenković.

Premijer je u svom govoru komentirao i štrajk u školama, kao i zahtjev za povećanje plaća u državnoj službi.

Rekao je pritom da Vlada sljedeće godine namjerava povećati plaću za 6,12 posto svim državnim službenicima, i to u tri vala povećanja te da neće doći do smanjenja stope PDV-a

'Nismo kapitulirali pred poslodavcima'

Na upit zašto je Vlada iz procedure povukla šest zakonskih prijedloga i je li u pitanju kapitulacija Vlade pred poslodavcima, Plenković je kazao: "Nismo kapitulirali pred poslodavcima, samo se želimo još malo konzultirati, smatramo da imamo još vremena da to usvojimo u redovnoj proceduri."

Vlada je na telefonskoj sjednici povukla prijedloge zakona o izmjeni Zakona o radu, o izmjeni Zakona o državnim službenicima, o izmjenama i dopunama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, o izmjeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te o izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Najavila je da će ih dodatno razmotriti sa socijalnim partnerima i potom ih uputiti u redovnu proceduru.

Na pitanje u čijem je to interesu – sindikata, poslodavaca ili nekog trećeg, Plenković je odgovorio da je to "u interesu građana Hrvatske“.

Na primjedbu da, ako popušta poslodavcima, onda može i prosvjetarima povećati plaće, Plenković je neodređeno kazao: "Sve ćete čuti danas i sve će biti jasno."

Upitan što će biti s prosvjetarima koji su danas bili pred Banskim dvorima i hoće li ih primiti na razgovor ili je na stolu i dalje Vladina ponuda "2 plus 2“ povećanja plaće, odgovorio je da je on uvijek za dijalog.

 

 

#SABOR#VLADA#ANDREJ PLENKOVIć#IZVJEšTAJ O RADU