HrvatskaHrvatska posla

Nova velika afera Gabrijele Žalac: posao od 13 milijuna kuna dala tvrtki s jednim zaposlenim, posebno je zanimljivo što se s novcem dogodilo nakon

Piše PSD

Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova prošle je godine na natječaju za nabavu 'informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvoja koje sadržava registar projekta', u vrijednosti od gotovo 13 milijuna kuna. Na taj se natječaj javio samo jedan ponuditelj,  a ministarstvo Gabrijele Žalac prihvatilo je da tvrtke  Ampelos d.o.o. i InfoDom d.o.o. isporuče ono što je Ministarstvo tražilo za 16.238.750 kuna s PDV-om, piše Telegram.

Tvrtka Ampelos d.o.o. ima samo jednog zaposlenog, nema web stranicu, a u godini prije imala je prihode od 240.000 kuna i dobit od 800 kuna. Prije toga je 64 dana bila u blokadi. Nakon tog natječaja je tvrtka Ampelos d.o.o. imala prihode povećane za 4740 posto, a imali su dobit od 910 882 posto. To znači da su nakon navedenog natječaja imali 10 milijuna više nego prije njega.

Također je zanimljivo da je rok isporuke naznačen u natječaju bio samo 30 dana od potpisivanja ugovora, a takav posao nije moguće obaviti u tako kratkom roku, zbog čega se također sumnja da je natječaj namješten.

'Natječaji na koji se javljaju manje od četiri ponuditelja obično su namješteni. odabrani dobavljač nema apsolutno nikakve, pa ni najmanje kompetencije ili reference za posao koji obavlja. Ne postoji povijest sličnih rješenja, domaćih ili u inozemstvu, te je jasno samo promatrajući broj zaposlenih kako je “pobjednička” ponuda bila kroz razne parametre podešena za samo jednog dobavljača koji će pokupiti proviziju, dok će sav posao odraditi tvrtka Infodom', rekao je za Telegram informatički stručnjak Marko Rakar.

Ministarstvo se o ovom natječaju još nije oglasilo, a u međuvremenu je Telegram donio nastavak priče koji baca još više sumnji na dogovoreni posao.

Naime, odmah nakon dobivanja unosnog posla, tvrtka Ampelos posudila je čak 2,3 milijuna kuna svom jedinom zaposleniku. Odmah nakon što su pobijedili na natječaju Ministarstva i nakon što im je uplaćen novac, čak 10,8 milijuna kuna otišlo je iz tvrtke kroz isplatu dobiti te spomenute pozajmice jedinom zaposlenom.

Nako isplate poreza, u ruke vlasnika i direktora otišlo je čak 9,2 milijuna kuna, a takav tok novca otvara čitav niz pitanja o stvarnim troškovima za Ministarstvo te čitavoj prirodi natječaja.

#GABRIJELA ŽALAC