Hrvatskapad rezervacija

Neizvjesnost oko Brexita zaustavio buking: raste nervoza u turističkom sektoru, hoće li na Jadran ovog ljeta sletjeti manje Britanaca i funti?

Piše Ružica Mikačić

Neizvjesnost oko ishoda Brexita, čiji se datum 29. ožujka neumoljivo bliži, stvara sve više nervoze u turističkom sektoru, koji još uvijek na mnoga pitanja vezana uz predstojeću turističku sezonu nema odgovora.

Budući da iz Britanije svake godine prema Europi putuje oko 40 milijuna turista, nitko u turizmu spokojno ne gleda na odgodu njihova razmišljanja o putovanjima za ovu godinu. Brexit bez sporazuma donio bi gubitak od 18,6 milijardi funti za gospodarstvo Velike Britanije i gubitak od 22 milijarde funti za gospodarstva ostatka Europske unije, pokazala je analiza Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC), pa Britanci ove zime ne razmišljaju o odmoru.

Posljedica toga je značajan pad rezervacija iz Velike Britanije u siječnju i dosadašnjem dijelu veljače za sve zemlje Sredozemlja, nedefinirano pitanje viznog režima, te prvi bankroti britanskih aviokompanija zbog neizvjesnosti izazvane Brexitom i povećanim cijenama kerozina.

Putni aranžmani u Britaniji trenutačno se prodaju "na povjerenje", kažu turoperatori i avioprijevoznici, svjesni da nemaju odgovora na mnoga pitanja vezana uz zračni prijevoz, osiguranja, mobilni roaming, kontrolu putovnica...

Kako bi se olakšala prodaja putovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu, TUI je ponudio besplatne otkaze uplaćenih putovanja do 31. ožujka, što se odnosi na Škotsku, Englesku, Wales i Irsku u sezoni 2019. godine. Zastoj u rezervacijama turističkih putovanja i iz drugih velikih emitivnih zemalja, poput Njemačke, za ovu godinu, koji je zadnjih dana evidentan kod svih mediteranskih zemalja osim Turske, sve više brine turističke radnike. Siječanj i veljača su godinama bili vrijeme najintenzivnijih bukiranja proljetnih, ali i dijela ljetnih odmora.

Nakon prvog ovogodišnjeg mjeseca, zastoj u rezervacijama za zemlje Sredozemlja ponegdje je i dvoznamenkasti, a kod većine turističkih perjanica kreće se do 10 posto, dok je u veljači prodaja ipak krenula, ali ispod razine očekivanog. Kako se Uskrs bliži (21. travnja), to je neizvjesnosti sve više, a glavni ton takvim (ne)događanjima na turističkom tržištu daje upravo Britanija jer se ne zna po kojim uvjetima će njihovi putnici putovati u zemlje Europske unije nakon 29. ožujka, a to je baš u vrijeme preduskrsnih blagdana.

BBC prenosi stavove Udruge britanskih turističkih agenata (ABTA) koja kaže da se "neke stvari mogu promijeniti nakon Brexita, bez obzira na to hoće li se postići dogovor ili ne s EU-om, nema razloga za zabrinutost prilikom rezervacije odmora".

Ni u Hrvatskoj pitanje Brexita i budućih dolazaka Britanaca na Jadran nije nevažno, jer smo lani primili i ugostili njih oko 900 tisuća, s oko 4,4 milijuna noćenja, pa je pitanje eventualnih viza za te goste nama jednako važno. Zato je i sa saborske govornice proteklih dana gradonačelnik Umaga i zastupnik IDS-a Giovani Sponza postavio pitanje spremnosti Hrvatske za eventualni vizni režim za Britance, kako se ne bi doveo u pitanje promet s toga važnog tržišta.

Predložio je izdavanje viza elektroničkim putem i mogućnost dobivanja turističke vize u zračnim lukama u Hrvatskoj. Za sada, međutim, takve potrebe neće biti jer je Europska komisija izjavila da čak i u slučaju Brexita bez dogovora putnici u Velikoj Britaniji neće trebati vizu za zemlje Europske unije, kažu u ABTA-i.

No, britanski će putnici od 2021. godine morati imati drugi dokument za putovanje u zemlje članice, i to ETIAS (Europski sustav putničkih informacija i autorizacija). On će koštati sedam eura i vrijedit će tri godine. Do tada građani EU-a i državljani Velike Britanije mogu slobodno putovati s postojećim dokumentima, ali za sada još o tome ne razmišljaju.

Bankrotirao Flybmi

Zbog neizvjesnosti izazvane predstojećim Brexitom i povećanim cijenama kerozina, britanski zrakoplovni prijevoznik Flybmi podnio je zahtjev za stečaj.

Njihova matična tvrtka British Midland Regional Limited objavila je da će svi letovi biti ukinuti s trenutnim učinkom. Flybmi su letjeli u 25 gradova u Europi, a tvrtka je zapošljavala 376 ljudi u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Švedskoj i Belgiji.

Neizvjesnost oko Brexita toj zrakoplovnoj tvrtki nije osigurala ugovore nakon 29. ožujka pa su klijenti zamoljeni da kontaktiraju putničke agencije ili partnerske zrakoplovne tvrtke za naknadu putne karte.

#TURIZAM#JADRAN#BREXIT#BRITANCI#REZERVACIJE