Na zadarskom gradskom bedemu osvanula velika plahta s natpisom "Kosovo is Serbia"

Piše Joomla\CMS\User\User
23. kolovoz 2008. - 14:03

Veliki plakat s ispisanim riječima «Kosovo is Serbia» osvanuo je u subotu ujutro nešto poslije 9.30 sati na najfrekventnijem mjestu u Zadru – na gradskom bedemu kod mosta, iznad glavnog ulaza na Poluotok.

Na velikoj bijeloj plahti, prebačenoj preko bedema, krupnim je slovima pisalo «Kosovo is Serbia», no na postavljanje plakata odmah su reagirali građani i pozvali policiju.

- Dojavu o postavljenom plakatu dobili smo u 9.40 sati. Uputili smo policajca na mjesto događaja, on je utvrdio da je dojava istinita i uklonio je plakat. Poduzimamo sve mjere kako bismo pronašli počinitelja – rekao je dežurni policijski djelatnik.

Građanin koji je nazvao policju opisao je počinitelja kao mlađu mušku osobu, a vidjeli su ga još neki građani koji su se u to vrijeme nalazili ispod bedema na parkiralištu.

- Ja sam se nalazio u automobilu u koloni ispred semafora kada sam vidio kako čovjek preko bedema prebacuje plakat sa natpisom. Upalio sam četiri žmigavca i izašao iz automobila, no nisam mogao «poletjeti» gore na bedem. Dok sam ja okolo stigao, on je pobjegao. Možda bolje da ga nisam uhvatio – kazao nam je očevidac.

Policija je u subotu ujutro razgovarala sa svim građanima koji su vidjeli muškarca na bedemu, a vrlo brzo se oglasio i predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine u Zadarskoj županiji Nikola Prekpalaj.

- Mi oštro osuđujemo taj događaj i vjerujemo da će policija brzo pronaći počinitelja. Netko provocira hrvatsku javnost. Hrvatska država je odavno priznala neovisnost Kosova,a to još uvijek nekome smeta – rekao je Prekpalaj, dok je Veselko Čakić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Zadru, istaknuo da je prije svega potrebno utvrditi tko je postavio plakat.

- Prije pronalaska počinitelja teško je o tome govoriti. Treba vidjeti tko je ta osoba i sa kojim namjerama je to učinjeno. Neovisnost Kosova naprosto više nije aktualna tema i ne znam što je počinitelj htio postići sa tim egzibicionizmom – rekao je Čakić.

Lada Kalmeta / EPEHA

#TRANSPARENT#ZADAR