HrvatskaSUD U CHICAGU

MVEP upoznat sa skupnom tužbom žrtava ustaških zločina: Republika Hrvatska nije sljednica NDH

Piše Hina
13. ožujak 2017. - 20:27
mvp-170707

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) potvrdilo je u ponedjeljak da je obaviješteno o skupnoj tužbi podnesenoj protiv Hrvatske u ime žrtava ustaških logora pred sudom u Chicagu u Sjedinjenim Državama te navodi, bez drugih pojedinosti, da Republika Hrvatska nije sljednica NDH.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova može potvrditi da je 27. veljače 2017. primilo notu veleposlanstva SAD-a u Zagrebu koja se tiče tužbe u predmetu Lalich et al. v. Republic of Croatia, a pokrenut je pred Okružnim sudom Sjevernog okruga Istočnog područja Illinoisa, piše MVEP.

U priopćenju o tužbi kojom se, kako piše Večernji list, traži od Hrvatske 3,5 milijardi dolara odštete za naknadu štete koju su pretrpjeli hrvatski Srbi, Romi i Židovi tijekom Drugog svjetskog rata, MVEP piše da je tužba sudu u Chicagu predana 31. svibnja 2016.

Trenutačno se ispituje urednost dostavljenih materijala, dodaje se u pisanu odgovoru.

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ističe da Republika Hrvatska nije sljednica NDH, što izričito stoji u izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske - stoji u priopćenju.  

I sugovornici koje je konzultirao Večernji list od ponedjeljka ocjenjuju da za tužbu nema osnove jer Hrvatska nije sljednica NDH-a. 

- Sud koji bi priznao takvu konstrukciju ustvrdio bi da je Hrvatska nastala na zločinačkom režimu, što nije točno. Uvjerena sam da će tužba završiti neuspjehom - rekla je Vesna Škare Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus ocijenio je da je židovska imovina bila golema i da je upravo njezina vrijednost razlog za izbjegavanje njezina povrata. 

- Zakon koji ima Hrvatska najrestriktivniji je u Europi i potpuno neprovediv - rekao je Kraus za dnevni list.

Novine dodaju da tužba u Chicagu nije prva kojom su žrtve ustaškog režima tražile odštetu. Spominje tužbu "Alperin protiv franjevačkog reda Male braće" kojim je od Vatikanske banke tražena odšteta za tzv. "Ustaško blago", a postupak nije uspio.

- Očekuje se da će se Hrvatska pred sudom u Chicagu pozivati na tu presudu kao presedansku - piše Večernji list.  

Republika Hrvatska kao tužena strana mora se o tužbenim navodima očitovati navedenom Okružnom sudu u Chicagu u roku od 60 dana od uredne dostave, navodi MVEP u priopćenju.

#HRVATSKA#NDH#OPTUžNICA