Hrvatskainstitut ‘ruđer bošković’ pokušava spriječiti odljev perspektivnih novakinja pred polaganjem doktorata

Mlade znanstvenice otjerane u - kuhinju

Piše Joomla\CMS\User\User

Znanstvenice pred kojima je sjajna budućnost prisiljene su napustiti znanost jer ne mogu u isto vrijeme raditi na složenim projektima i brinuti o djeci. Umjesto doktorata, sjede kući i daju instrukcije iz fizike

U namjeri da omogući nesmetan razvoj i napredak mladih znanstvenica u svojoj sredini, a pogotovo preduhitri njihovo napuštanje znanosti, Institut “Ruđer Bošković” otvorit će u Zagrebu vlastiti dječji vrtić za smještaj djece svojih zaposlenika.

Ova informacija je objelodanjena u Primoštenu na Šestom znanstvenom skupu Hrvatskog fizikalnog društva gdje se, pored ostalog, razgovaralo o temi: Gubitak talenata – kamo i zašto odlaze žene iz fizike?

- Iako me neki kritiziraju zbog toga, moram reći da to nije moja ideja, nego su me na to potaknuli mladi znanstveni novaci, podjednako i muškarci i žene, koji se žale da im je teško u isto vrijeme ozbiljno raditi na projektima i brinuti o djeci.

Roditeljske muke

Upravo sam obavila razgovor sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem o otvaranju vrtića na Brdima gdje ima nekoliko naših objekata - kaže Danica Ramljak, ravnateljica Instituta “Ruđer Bošković”. Kako će funkcionirati taj vrtić?

Mnogi roditelji zapravo žele da su im djeca tu pri ruci, da s njima mogu zajedno poći na ručak, u pauzi u šetnju, a po njih ići tek kad završe planirani posao. Da se radi o vrlo ozbiljnom problemu koji nerijetko, zbog obveza prema djeci i obitelji, naprosto “pokosi“ ženske talente i zauvijek ih odvoji od znanosti pokazala su i višegodišnja istraživanja skupine žena znanstvenica na čijem je čelu Bojana Hamzić s Instituta za fiziku u Zagrebu. Statistički je dokazano da je među diplomiranim inženjerima fizike čak 47 posto žena, a u znanosti ih je tek 20 posto.

Njemački primjer

- Magistrirala sam na PMF-u i bila pred doktoratom. Onda su došla djeca, obiteljske obveze. Nisam uspjela održavati i znanost i obitelj, pa sam tako završila svoju znanstvenu karijeru - govori nam Dajana Jelčić-Dubček.

- Danas živim od instrukcija iz fizike i matematike. Često se pitam treba li me itko? Postoji li put za natrag u znanost? I želim li to uopće - priča sada već bivša znanstvenica Dajana Jelčić-Dubček. Kako zaustaviti osipanje “ženske pameti“ iz znanosti?

U Njemačkoj mladim znanstvenicama angažiranim na znanstvenim projektima isplaćuje se dodatak za pripomoć u kući. To je apsolutno nerealno očekivati i u Hrvatskoj. Ne samo da za to nema dobre (političke) volje nego nema, prije svega, novca.

Inženjeri

47 posto žena nalazi se među diplomiranim inženjerima fizike

20 posto inženjerki fizike nastavljaju karijeru kao znanstvenice

 

Fizičarke ‘ne smiju’ u udžbenike

Analizirali smo i udžbenike fizike. Situacija je katastrofalna. Iz njih su protjerane žene fizičarke. Sve slike su ilustrirane muškarcima. Šalje se kriva slika kao da žene ne mogu biti fizičarke, kaže Vlasta Mohaček-Grošev s Instituta “Ruđer Bošković”.

 

#ZNANSTVENINOVACI#žENEUZNANOSTI#ZNANSTVENICI