Hrvatskautemeljen na iskustvu

Ministrice Divjak, roditelji, učenici, što kažete?! Ugledni splitski profesor predlaže novi školski kalendar, evo kako bi rasporedio praznike...

Piše Vinko Bajrović
vinko_bajrovic5-041217

Poznati Splićanin, umirovljeni profesor Vinko Bajrović, obratio se 'Slobodnoj Dalmaciji' s prijedlogom Ministarstvu o školskom kalendaru za školsku godinu 2018./2019.

Bajrovićevo pismo prenosimo u cijelosti:

Želim ponuditi svoj prijedlog, koji je sigurno mnogo kvalitetniji od ovoga koji se iz godine u godinu ponavlja. Njihov prijedlog prvo polugodište ograničava s početkom nastave 3. rujna i završetkom 21. prosinca (pred Božić). Upravo ti završetci prvog polugodišta pred Božić su krivi da se dio prosvjetnih radnika izjasnio za ukidanje zaključivanja ocjena na polugodištu.

Veliki Splićanin slavi 80. rođendan i otkriva: Kako me moj učenik izbacio iz SDP-a, zašto mi je skočio tlak na Baldasara, kako sam doveo u red mladog Hajdukovca...

A zašto? Zato jer ih se par dana prije završetka polugodišta i božićnih blagdana "tjeralo" na nekoliko sjednica razrednih i nastavničkih vijeća, a oni su došli u situaciju da provode mnoga pismena ispitivanja, ispravljanja i ocjenjivanja, jer nisu imali u imenicima dovoljno ocjena za zaključivanje ocjena, ali i asimetrije trajanja prvog i drugog polugodišta.

Nemam ništa protiv Ministarstva i gospođe Divjak (s njom sam uspostavio suradnički kontakt), ali mi je žao što iz Ministarstva ne izađe i neki alternativni kalendar i da se prosvjetari izjasne koji je racionalniji i prihvatljiviji.

Zašto su hrvatski učenici 'zakinuti' za jesenske i karnevalske praznike? Imamo jedan od najgorih školskih kalendara, evo kako su europske zemlje djeci organizirale odmor​

Oni ovaj jedini daju na javnu raspravu, a Vi dobro znate kako završavaju prijedlozi koji se dostavljaju u javnoj raspravi – nema šanse da se predloženo mijenja ma što vi poslali.
Nema u Ministarstvu ljudi koji bi se problemom kalendara kvalitetnije bavili, oni iz godine u godinu ponavljaju istu šemu. Ova javna rasprava o prijedlogu toga kalendara traje do 25. travnja.

U prilogu Vam šaljem taj kalendar, nije on baš isisan iz prsta, on je plod moga dugogodišnjeg iskustva i bavljenja (još uvijek) problemima školstva i ne samo u Hrvatskoj.

Oscar Wilde je kazao: "Iskustvo je nešto što ne možete dobiti besplatno", a ja besplatno nudim sve čime mogu doprinijeti ovom društvu.

#VINKO BAJROVIć#šKOLSKI PRAZNICI#šKOLSKA GODINA#šKOLSKI KALENDAR