Hrvatskaništa od sankcija

Milijan Brkić ostaje na svim funkcijama, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a poručuje: Sve je super, kao što vidite živ sam i zdrav. HDZ neću napustiti nikada

Piše Anita Belak-Krile
hdz_sastanak18-230419

U središnjici HDZ-a završio je sastanak užeg Predsjedništva stranke, a nakon sjednice zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, izašao je uz komentar: „Sve je super, kao što vidite živ sam i zdrav“.

Brkić je na pitanje je li vrh stranke tražio od njega da odstupi s neke od funkcija zbog afera, istraga i optužnica koje se vežu uz njegovo ime odgovorio negativno. Upitan hoće li otići iz HDZ-a glasno je dobacio: „Nikada!“

HDZ do završetka istrage ne namjerava sankcionirati Brkića, on će i dalje obavljati dosadašnje dužnosti, među kojim i onu potpredsjednika Sabora.

Kao što je poznato policija je protiv Brkića podigla kaznenu prijavu, a osječko Općinsko državno odvjetništvo potvrdilo da ga istražuje.

Odvjetništvo uz njega istražuje i njegova brata Jozu, kuma Blaža Curića i bivšeg policajca Franju Vargu, a sve zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka, poticanja na neovlašteno presretanje računalnih podataka i pomaganja u tome.

U ovom slučaju tužitelji su još u fazi istrage, i ako dođe do podizanja optužnice, prvo je potrebno u Saboru skinuti zastupnički imunitet koji Brkića štiti od kaznenog progona. Do sad je u svim slučajevima, zastupnicima skidan imunitet ako je taj zahtjev dolazio od DORH-a.

 

 

 

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je kako se na sastanku govorilo o potpredsjedniku Sabora Brkiću, te da je iznio svoj stav o istrazi koja se vodi.

- Zaključili smo da je institucije trebaju nastaviti sa svojim aktivnostima zakonito i neovisno i vidjet ćemo kako će se priča dalje odvijati – kratko je poručio je Plenković odbijajući odgovarati na dodatna pitanja o Brkiću.

I iz najjače opozicijske stranke najavili su da će, ako Odvjetništvo protiv Brkića podigne optužnicu, predložiti da ga se razriješi dužnosti potpredsjednika Sabora, ako to HDZ ne učini prije sam.

Ministar Darko Horvat stao je na stranu Milijana Brkića te rekao kako je medijski prostor prepun medijskih insinuacija te da treba biti strpljiv. Ustvrdio je da nije bilo nikakvih drastičnih odluka, da se nije raspravljalo o pojedincima te da nema nikakvog razloga za hajku.

'Kolega Brkić nije bio napadnut niti se trebao braniti', ustvrdio je Horvat.

Brkićev izostanak s predstavljanja HDZ-ovih lista za europski parlament opravdao je obvezama koje je drugi čovjek stranke imao na drugom mjestu.
 

#MILIJAN BRKIć