stdClass Object ( [id] => 1207778 [title] => Teški dani na splitskom sudu, pazi se na svaku kunu: zaposlenici dobili stroge upute za korištenje klima uređaja, više ih ne smiju raspaljivati na 18 stupnjeva! Važna su postala i svjetla u WC-u [alias] => klime-na-sudu-ne-smiju-se-vise-raspaljivati-na-18-stupnjeva-uvedene-su-stroge-mjere-stednje-najniza-dopustena-temperatura-je-25-c-jako-se-pazi-i-na-svjetla-u-wc-u-gasite-za-sobom [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije nekoliko dana svi zaposlenici koji rade u zgradi splitskog Županijskog suda u Gundulićevoj ulici, a radi se o djelatnicima ŽDO-a, ODO-a, Zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda i djelatnicima pravosudne policije dobili su obavijest iz ureda predsjednika suda po kojoj moraju štedjeti struju odnosno moraju "racionalizirati korištenje električne energije!"

U naputku stoji da je uočeno da se u zajedničkim prostorima zgrade poput sanitarnih čvorova i soba nakon uporabe ne isključuje svjetlo te se stoga svi mole da nakon što izađu iz prostorije ugase svjetlo. Također, naglasak je stavljen i na korištenje klimatizacijskih uređaja koji su se znali "raspaliti" i na 18 stupnjeva iako je preporuka da u odnosu na vanjsku temperaturu unutarnja gdje radi klima bude oko 7 stupnjeva niža. Od početka srpnja, dakle, svi klima uređaji u splitskoj "Palači pravde" trebali bi držati temperaturu ne ispod 25 stupnjeva Celzijusovih.

Iako smo, nakon što smo čuli ovu informaciju, pomislili da se radi o naputku koji je stigao iz Ministarstva pravosuđa te da se država napokon "opametila" i da pokušava u svojim institucijama uvesti neki red i svijest da, obzirom na divljanje cijena električne energije i ostalih energenata, nije vrijeme da se ponašaju kao "pijani milijarderi", ispalo je da državu za štednju zasad uopće nije briga i da se vladajući nisu sjetili ovako nešto preporučiti, da ne kažemo narediti i u ostalim institucijama.

Ne, ovaj "pionirski" iskorak na splitskom Županijskom sudu isključiva je ideja Irene Parac, ravnateljice sudske uprave iza koje je stala i Tihana Pivac, sutkinja koja obavlja funkciju v.d. predsjednika Županijskog suda dok ne bude imenovan novi predsjednik.

- Na vaš upit o razlozima naputka za štednju energije i klimatizacijskog sustava, rasvjetnih tijela i svih drugih potrošača električne energije korisnicima zgrade u Gundulićevoj 29a, mogu reći da je to isključivo moja odluka kao ravnateljice i odluka v.d. predsjednice suda. Prvi razlog za to su ekonomski razlozi odnosno pokušaja smanjenja troškova i proračunska odgovornost. Mi smo kao proračunski korisnik dužni voditi računa o korištenju proračunskih sredstava, a time i nepotrebnom trošenju novca u što spada i električna energija. Drugi je razlog ekološki jer je notorno da se potrošnjom električne energije utječe na klimatske promjene. Treći je razlog zdravstveni jer je na ovim temperaturama od preko 35, 36 stupnjeva neprihvatljivo prostor hladiti na 18 stupnjeva, to jednostavno nije zdravo. Smatramo da je ograničenje na 25 stupnjeva dovoljno i racionalno jer nikome nije zabranjena uporaba klime, samo spuštanje temperature - govori nam Irena Parac.

---

image

Irena Parac

Vladimir Urukalo/
---

Kaže nam kako je do prije nekoliko mjeseci i "skoka" cijena energije prosječan račun za trošak električne energije u zgradi splitskog Županijskog suda mjesečno se kretao od 30 do 40 tisuća kuna, da bi posljednji primljeni račun skočio više nego trostruko, na 104 tisuće kuna.

- Taj se porast uglavnom odnosi na porast cijene električne energije na što mi ne možemo utjecati, ali to ne znači da i dalje možemo bacati struju jer je sigurno da se dio tog povećanja odnosi i na potrošnju. Za sad mi nije poznato koliko bi se energije moglo uštedjeti na ovaj način posebice jer su sad i godišnji odmori pa je manje ljudi na sudu, ali svakako ćemo do kraja godine pratiti pokazatelje i sigurno ćemo doći do nekih zaključaka. Moramo znati i da je neracionalnim korištenjem klimatizacijskih uređaja dolazilo do kvarova koji su godišnje stajali i više od stotinu tisuća kuna. A kako ćemo provjeravati pridržavanje ove odluke? Pa evo, za sad ja sama kontroliram ono što mogu po sobama i hodnicima, no moram reći da od kad su službenici primijetili da se to kontrolira, vidim da su sada zaista svi stavili klime na 25 stupnjeva. Zasad vidimo da se odluka poštuje iako je bilo manjih otpora u početku - rezolutna je ravnateljica sudske uprave koja kaže da se ova odluka odnosi samo na zgradu Županijskog suda.

Iako se mnogima ovakav vid štednje čini kao rigorozna i možda besmislena taktika, to ipak nije tako ako je suditi po riječima Nenada Kurtovića, stručnog savjetnika udruge "Splitski potrošač" za područje kupoprodaje energije koji je prije nekoliko dana u Slobodnoj Dalmaciji kazao da "moramo pokušati mijenjati naše ponašanje".

- U kućanstvu je, uzimajući u obzir samo višu dnevnu tarifu, od ožujka do srpnja zabilježen rast cijene od 15 posto, ali nekim je poduzetnicima cijena kWh dvostruko, pa i trostruko narasla. Isti je slučaj s državnim institucijama (bolnice, sveučilišta, policija, sudovi, zatvori...), kojima je cijena električne energije od ožujka do srpnja triput otišla prema gore. Za početak, ne držimo upaljenu klimu u stanu deset sati na 22 stupnja, nego četiri sata na 26 stupnjeva. Kada postavite klimu na 22 ona radi punom snagom non-stop i troši 2 ili 2,5 kWh na sat. Ako je postavljena na 26 stupnjeva, radi dijelom punom snagom i troši jednu kunu ili manje od kune na sat. I onda imate deset sati rada klime po kunu ili deset sati po 2,5 kune, što je dnevno 10 kuna ili 25 kuna. Kad pomnožite s 30 dana, dobijete ili 300 kuna ili čak 750 kuna. Pa izračunajte što vam je isplativije! - pojasnio je Kurtović.

---

image

Nenad Kurtović 

Joško Šupić/Cropix
---

Prema njegovim podacima objavljenim u svibnju ove godine na stranicama "Splitskog potrošača" zbog loše poslovne odluke države, institucije će za istu količinu energije utrošene u veljači ove godine, u srpnju plaćati čak 125 posto višu cijenu.

- Država je vlasnik cijelog niza svojih institucija, od ministarstava, carinarnica, inspektorata, sveučilišta, bolnica, muzeja, kliničkih centara, do sudova i zatvora... Iste institucije su kupci električne energije i imaju status "poduzetnika", a dobar dio njih se opskrbljuje na niskom naponu u modelu "Bijeli", znači, tehnički gledano, isto kao i većina kućanstva. Središnji državni ured za javnu nabavu je institucija koja savjetuje i usmjerava ove kupce, odnosno, za njih vrši odabir najboljeg rješenja po pitanju uvjeta nabave (cijena), odnosno, usmjerava kupce s kojim opskrbljivačem zaključiti ugovor o opskrbi. Najveći opskrbljivač, i tržišni i javni, posluje u sastavu HEP-a, čije je vlasnik opet država. HERA određuje dio tarifa, za mrežarinu i zajamčenu uslugu, i isto je u vlasništvu Republike Hrvatske. Naknadu za obnovljive izvore, trošarine i PDV određuje Vlada Republike Hrvatska. Znači sve je, da tako kažem, u rukama "države", što bi trebalo imati za posljedicu da državne institucije kao kupci električne energije imaju sve uvjete (čitaj: potrebne informacije) da bi kod ugovaranja opskrbe (isto se radi na rok od dvije godine) trebali objektivno donijeti dobru poslovnu odluku, dobro proći sa odabirom cijene energije. Ali da li je to tako, i da li njihov primjer može biti i dio odgovora što nas kao ostale potrošače-kupce čeka u skoroj budućnosti? Umjesto da plaća električnu energiju po prosječnoj cijeni od 1.70 kuna/kWh, potrošač će plaćati po cijeni od 2,58 kuna/kWh, preko 50% skuplje, a rekli smo da su informacije za dobru odluku bile na raspolaganju. Očito je da one nisu bile dovoljne, ni HEP-u kao opskrbljivaču, jer je u izuzetno kratkom razdoblju ponudio dvije izrazito različite cijene, a ni Središnjem uredu, jer nisu shvatili da burze daju procjene da se cijene struje u dogledno vrijeme neće smirivati i da uzmu što im se nudi - navodi Kurtović u svom objavljenom tekstu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => skočili računi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => skočili računi 2 0 7391 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-12 12:19:08 [created_by] => 3229 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-12 13:20:14 [modified_by] => 3229 [publish_up] => 2022-07-12 12:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5905 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/12\/22725306.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/22724916.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/22604990.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/Cropix, Shutterstock","Vladimir Urukalo\/","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Irena Parac<\/p>","

Nenad Kurtovi\u0107\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1789x1201","hd_22725306_1920.jpg":"1920x1080","k_22725306_1280.jpg":"1280x1280","k_22725306_1024.jpg":"1024x1024","k_22725306_640.jpg":"640x640","k_22725306_480.jpg":"480x480","k_22725306_340.jpg":"340x340","k_22725306_220.jpg":"220x220","o_22725306_1280.jpg":"1280x859","o_22725306_1024.jpg":"1024x687","o_22725306_640.jpg":"640x429","o_22725306_480.jpg":"480x322","o_22725306_340.jpg":"340x228","o_22725306_220.jpg":"220x147","h_22725306_1280.jpg":"1280x854","h_22725306_1024.jpg":"1024x683","h_22725306_640.jpg":"640x427","h_22725306_480.jpg":"480x320","h_22725306_340.jpg":"340x227","h_22725306_220.jpg":"220x147","pp_22725306_1280.jpg":"1280x1628","pp_22725306_1024.jpg":"1024x1303","pp_22725306_640.jpg":"640x814","pp_22725306_480.jpg":"480x611","pp_22725306_340.jpg":"340x432","pp_22725306_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x864","hd_22724916_1920.jpg":"1920x1080","k_22724916_1280.jpg":"1280x1280","k_22724916_1024.jpg":"1024x1024","k_22724916_640.jpg":"640x640","k_22724916_480.jpg":"480x480","k_22724916_340.jpg":"340x340","k_22724916_220.jpg":"220x220","o_22724916_1280.jpg":"1280x576","o_22724916_1024.jpg":"1024x460","o_22724916_640.jpg":"640x288","o_22724916_480.jpg":"480x216","o_22724916_340.jpg":"340x153","o_22724916_220.jpg":"220x99","h_22724916_1280.jpg":"1280x854","h_22724916_1024.jpg":"1024x683","h_22724916_640.jpg":"640x427","h_22724916_480.jpg":"480x320","h_22724916_340.jpg":"340x227","h_22724916_220.jpg":"220x147","pp_22724916_1280.jpg":"1280x1628","pp_22724916_1024.jpg":"1024x1303","pp_22724916_640.jpg":"640x814","pp_22724916_480.jpg":"480x611","pp_22724916_340.jpg":"340x432","pp_22724916_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2630","hd_22604990_1920.jpg":"1920x1080","k_22604990_1280.jpg":"1280x1280","k_22604990_1024.jpg":"1024x1024","k_22604990_640.jpg":"640x640","k_22604990_480.jpg":"480x480","k_22604990_340.jpg":"340x340","k_22604990_220.jpg":"220x220","o_22604990_1280.jpg":"1280x1753","o_22604990_1024.jpg":"1024x1402","o_22604990_640.jpg":"640x876","o_22604990_480.jpg":"480x657","o_22604990_340.jpg":"340x465","o_22604990_220.jpg":"220x301","h_22604990_1280.jpg":"1280x854","h_22604990_1024.jpg":"1024x683","h_22604990_640.jpg":"640x427","h_22604990_480.jpg":"480x320","h_22604990_340.jpg":"340x227","h_22604990_220.jpg":"220x147","pp_22604990_1280.jpg":"1280x1628","pp_22604990_1024.jpg":"1024x1303","pp_22604990_640.jpg":"640x814","pp_22604990_480.jpg":"480x611","pp_22604990_340.jpg":"340x432","pp_22604990_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14986755 Threads: 3 Questions: 3149277784 Slow queries: 7027842 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234945767 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/klime-na-sudu-ne-smiju-se-vise-raspaljivati-na-18-stupnjeva-uvedene-su-stroge-mjere-stednje-najniza-dopustena-temperatura-je-25-c-jako-se-pazi-i-na-svjetla-u-wc-u-gasite-za-sobom-1207778 [printLink] => /vijesti/hrvatska/klime-na-sudu-ne-smiju-se-vise-raspaljivati-na-18-stupnjeva-uvedene-su-stroge-mjere-stednje-najniza-dopustena-temperatura-je-25-c-jako-se-pazi-i-na-svjetla-u-wc-u-gasite-za-sobom-1207778?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 248819 [name] => Županijski sud Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zupanijski-sud-split [link] => /tag/zupanijski-sud-split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 684152 [name] => štednja struje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-12 14:49:54 [main_article_id] => 0 [alias] => stednja-struje [link] => /tag/stednja-struje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 608223 [name] => račun za struju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-14 16:36:22 [main_article_id] => 0 [alias] => racun-za-struju [link] => /tag/racun-za-struju ) [3] => stdClass Object ( [id] => 333577 [name] => klima uređaji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => klima-uredaji [link] => /tag/klima-uredaji ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => skočili računi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Teški dani na splitskom sudu, pazi se na svaku kunu: zaposlenici dobili stroge upute za korištenje klima uređaja, više ih ne smiju raspaljivati na 18 stupnjeva! Važna su postala i svjetla u WC-u [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3229 [name] => Vladimir Urukalo [username] => vladimir-urukalo [email] => vladimir-urukalo@sd.hr [password] => $2y$10$rgyq3xZ1UxSvAtwZX451CONOsVI0fxhUfQE/LUPcv7rt8nYMmDiny [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vladimir-urukalo-3229 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1747 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c92d4ffb88f6f09a6d26e581b1556f3e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22725306.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/Cropix, Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22725306.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix, Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22724916.jpg [title] =>

Irena Parac

Vladimir Urukalo/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22604990.jpg [title] =>

Nenad Kurtović 

Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije nekoliko dana svi zaposlenici koji rade u zgradi splitskog Županijskog suda u Gundulićevoj ulici, a radi se o djelatnicima ŽDO-a, ODO-a, Zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda i djelatnicima pravosudne policije dobili su obavijest iz ureda predsjednika suda po kojoj moraju štedjeti struju odnosno moraju "racionalizirati korištenje električne energije!"

U naputku stoji da je uočeno da se u zajedničkim prostorima zgrade poput sanitarnih čvorova i soba nakon uporabe ne isključuje svjetlo te se stoga svi mole da nakon što izađu iz prostorije ugase svjetlo. Također, naglasak je stavljen i na korištenje klimatizacijskih uređaja koji su se znali "raspaliti" i na 18 stupnjeva iako je preporuka da u odnosu na vanjsku temperaturu unutarnja gdje radi klima bude oko 7 stupnjeva niža. Od početka srpnja, dakle, svi klima uređaji u splitskoj "Palači pravde" trebali bi držati temperaturu ne ispod 25 stupnjeva Celzijusovih.

Iako smo, nakon što smo čuli ovu informaciju, pomislili da se radi o naputku koji je stigao iz Ministarstva pravosuđa te da se država napokon "opametila" i da pokušava u svojim institucijama uvesti neki red i svijest da, obzirom na divljanje cijena električne energije i ostalih energenata, nije vrijeme da se ponašaju kao "pijani milijarderi", ispalo je da državu za štednju zasad uopće nije briga i da se vladajući nisu sjetili ovako nešto preporučiti, da ne kažemo narediti i u ostalim institucijama.

Ne, ovaj "pionirski" iskorak na splitskom Županijskom sudu isključiva je ideja Irene Parac, ravnateljice sudske uprave iza koje je stala i Tihana Pivac, sutkinja koja obavlja funkciju v.d. predsjednika Županijskog suda dok ne bude imenovan novi predsjednik.

- Na vaš upit o razlozima naputka za štednju energije i klimatizacijskog sustava, rasvjetnih tijela i svih drugih potrošača električne energije korisnicima zgrade u Gundulićevoj 29a, mogu reći da je to isključivo moja odluka kao ravnateljice i odluka v.d. predsjednice suda. Prvi razlog za to su ekonomski razlozi odnosno pokušaja smanjenja troškova i proračunska odgovornost. Mi smo kao proračunski korisnik dužni voditi računa o korištenju proračunskih sredstava, a time i nepotrebnom trošenju novca u što spada i električna energija. Drugi je razlog ekološki jer je notorno da se potrošnjom električne energije utječe na klimatske promjene. Treći je razlog zdravstveni jer je na ovim temperaturama od preko 35, 36 stupnjeva neprihvatljivo prostor hladiti na 18 stupnjeva, to jednostavno nije zdravo. Smatramo da je ograničenje na 25 stupnjeva dovoljno i racionalno jer nikome nije zabranjena uporaba klime, samo spuštanje temperature - govori nam Irena Parac.

---

image

Irena Parac

Vladimir Urukalo/
---

Kaže nam kako je do prije nekoliko mjeseci i "skoka" cijena energije prosječan račun za trošak električne energije u zgradi splitskog Županijskog suda mjesečno se kretao od 30 do 40 tisuća kuna, da bi posljednji primljeni račun skočio više nego trostruko, na 104 tisuće kuna.

- Taj se porast uglavnom odnosi na porast cijene električne energije na što mi ne možemo utjecati, ali to ne znači da i dalje možemo bacati struju jer je sigurno da se dio tog povećanja odnosi i na potrošnju. Za sad mi nije poznato koliko bi se energije moglo uštedjeti na ovaj način posebice jer su sad i godišnji odmori pa je manje ljudi na sudu, ali svakako ćemo do kraja godine pratiti pokazatelje i sigurno ćemo doći do nekih zaključaka. Moramo znati i da je neracionalnim korištenjem klimatizacijskih uređaja dolazilo do kvarova koji su godišnje stajali i više od stotinu tisuća kuna. A kako ćemo provjeravati pridržavanje ove odluke? Pa evo, za sad ja sama kontroliram ono što mogu po sobama i hodnicima, no moram reći da od kad su službenici primijetili da se to kontrolira, vidim da su sada zaista svi stavili klime na 25 stupnjeva. Zasad vidimo da se odluka poštuje iako je bilo manjih otpora u početku - rezolutna je ravnateljica sudske uprave koja kaže da se ova odluka odnosi samo na zgradu Županijskog suda.

Iako se mnogima ovakav vid štednje čini kao rigorozna i možda besmislena taktika, to ipak nije tako ako je suditi po riječima Nenada Kurtovića, stručnog savjetnika udruge "Splitski potrošač" za područje kupoprodaje energije koji je prije nekoliko dana u Slobodnoj Dalmaciji kazao da "moramo pokušati mijenjati naše ponašanje".

- U kućanstvu je, uzimajući u obzir samo višu dnevnu tarifu, od ožujka do srpnja zabilježen rast cijene od 15 posto, ali nekim je poduzetnicima cijena kWh dvostruko, pa i trostruko narasla. Isti je slučaj s državnim institucijama (bolnice, sveučilišta, policija, sudovi, zatvori...), kojima je cijena električne energije od ožujka do srpnja triput otišla prema gore. Za početak, ne držimo upaljenu klimu u stanu deset sati na 22 stupnja, nego četiri sata na 26 stupnjeva. Kada postavite klimu na 22 ona radi punom snagom non-stop i troši 2 ili 2,5 kWh na sat. Ako je postavljena na 26 stupnjeva, radi dijelom punom snagom i troši jednu kunu ili manje od kune na sat. I onda imate deset sati rada klime po kunu ili deset sati po 2,5 kune, što je dnevno 10 kuna ili 25 kuna. Kad pomnožite s 30 dana, dobijete ili 300 kuna ili čak 750 kuna. Pa izračunajte što vam je isplativije! - pojasnio je Kurtović.

---

image

Nenad Kurtović 

Joško Šupić/Cropix
---

Prema njegovim podacima objavljenim u svibnju ove godine na stranicama "Splitskog potrošača" zbog loše poslovne odluke države, institucije će za istu količinu energije utrošene u veljači ove godine, u srpnju plaćati čak 125 posto višu cijenu.

- Država je vlasnik cijelog niza svojih institucija, od ministarstava, carinarnica, inspektorata, sveučilišta, bolnica, muzeja, kliničkih centara, do sudova i zatvora... Iste institucije su kupci električne energije i imaju status "poduzetnika", a dobar dio njih se opskrbljuje na niskom naponu u modelu "Bijeli", znači, tehnički gledano, isto kao i većina kućanstva. Središnji državni ured za javnu nabavu je institucija koja savjetuje i usmjerava ove kupce, odnosno, za njih vrši odabir najboljeg rješenja po pitanju uvjeta nabave (cijena), odnosno, usmjerava kupce s kojim opskrbljivačem zaključiti ugovor o opskrbi. Najveći opskrbljivač, i tržišni i javni, posluje u sastavu HEP-a, čije je vlasnik opet država. HERA određuje dio tarifa, za mrežarinu i zajamčenu uslugu, i isto je u vlasništvu Republike Hrvatske. Naknadu za obnovljive izvore, trošarine i PDV određuje Vlada Republike Hrvatska. Znači sve je, da tako kažem, u rukama "države", što bi trebalo imati za posljedicu da državne institucije kao kupci električne energije imaju sve uvjete (čitaj: potrebne informacije) da bi kod ugovaranja opskrbe (isto se radi na rok od dvije godine) trebali objektivno donijeti dobru poslovnu odluku, dobro proći sa odabirom cijene energije. Ali da li je to tako, i da li njihov primjer može biti i dio odgovora što nas kao ostale potrošače-kupce čeka u skoroj budućnosti? Umjesto da plaća električnu energiju po prosječnoj cijeni od 1.70 kuna/kWh, potrošač će plaćati po cijeni od 2,58 kuna/kWh, preko 50% skuplje, a rekli smo da su informacije za dobru odluku bile na raspolaganju. Očito je da one nisu bile dovoljne, ni HEP-u kao opskrbljivaču, jer je u izuzetno kratkom razdoblju ponudio dvije izrazito različite cijene, a ni Središnjem uredu, jer nisu shvatili da burze daju procjene da se cijene struje u dogledno vrijeme neće smirivati i da uzmu što im se nudi - navodi Kurtović u svom objavljenom tekstu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/Cropix, Shutterstock Vladimir Urukalo/ Joško Šupić/Cropix
Vladimir Urukalo/

Irena Parac

Joško Šupić/Cropix

Nenad Kurtović 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/klime-na-sudu-ne-smiju-se-vise-raspaljivati-na-18-stupnjeva-uvedene-su-stroge-mjere-stednje-najniza-dopustena-temperatura-je-25-c-jako-se-pazi-i-na-svjetla-u-wc-u-gasite-za-sobom-1207778 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b36293a68eaa5de2ca5114965d9fc0fd4a5f1bc5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Te%C5%A1ki+dani+na+splitskom+sudu%2C+pazi+se+na+svaku+kunu%3A+zaposlenici+dobili+stroge+upute+za+kori%C5%A1tenje+klima+ure%C4%91aja%2C+vi%C5%A1e+ih+ne+smiju+raspaljivati+na+18+stupnjeva%21+Va%C5%BEna+su+postala+i+svjetla+u+WC-u&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fklime-na-sudu-ne-smiju-se-vise-raspaljivati-na-18-stupnjeva-uvedene-su-stroge-mjere-stednje-najniza-dopustena-temperatura-je-25-c-jako-se-pazi-i-na-svjetla-u-wc-u-gasite-za-sobom-1207778 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fklime-na-sudu-ne-smiju-se-vise-raspaljivati-na-18-stupnjeva-uvedene-su-stroge-mjere-stednje-najniza-dopustena-temperatura-je-25-c-jako-se-pazi-i-na-svjetla-u-wc-u-gasite-za-sobom-1207778 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => skočili računi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaskočili računi

Teški dani na splitskom sudu, pazi se na svaku kunu: zaposlenici dobili stroge upute za korištenje klima uređaja, više ih ne smiju raspaljivati na 18 stupnjeva! Važna su postala i svjetla u WC-u

12. srpnja 2022. - 14:49

Prije nekoliko dana svi zaposlenici koji rade u zgradi splitskog Županijskog suda u Gundulićevoj ulici, a radi se o djelatnicima ŽDO-a, ODO-a, Zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda i djelatnicima pravosudne policije dobili su obavijest iz ureda predsjednika suda po kojoj moraju štedjeti struju odnosno moraju "racionalizirati korištenje električne energije!"

U naputku stoji da je uočeno da se u zajedničkim prostorima zgrade poput sanitarnih čvorova i soba nakon uporabe ne isključuje svjetlo te se stoga svi mole da nakon što izađu iz prostorije ugase svjetlo. Također, naglasak je stavljen i na korištenje klimatizacijskih uređaja koji su se znali "raspaliti" i na 18 stupnjeva iako je preporuka da u odnosu na vanjsku temperaturu unutarnja gdje radi klima bude oko 7 stupnjeva niža...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 22:10