Hrvatska'90 maraka mjesečno'

Kako bi Franjo Tuđman reagirao na izjavu predsjednice o njenoj borbi za priznanje Hrvatske? Možda ovom rečenicom koju je izgovorio 27. prosinca 1991. godine

Piše Marina Karlović-Sabolić

Kolinda Grabar Kitarović opet se poskliznula o vlastite riječi.

Ciljala je svojeg protukandidata Miroslava Škoru, a naciljala – sebe.

Kandidatkinja HDZ-a vratila se na početak devedesetih. Ne propustivši sebe prikazati kao osobu koja se borila za međunarodno priznanje Hrvatske. A Škoru kao hohštaplera koji je u vrijeme rata krstario Amerikom, pjevao pjesme i mlatio pare.

- Došla je moja američka obitelj i rekla dođi s nama, tu će biti rata, a ja sam rekla da ostajem. Umjesto da sam, sa svojih 6 jezika koje znam, radila za UNPROFOR za 1000 maraka, ja sam zarađivala ravno 90 maraka mjesečno u Ministarstvu obrazovanja i tehnologije, prešla u Ministarstvo vanjskih poslova za 200 maraka i skupa smo se borili za priznanje. Pogledajte danas Kosovo i vidjet ćete koliko je to teško. Neka nitko ne minorizira ulogu svih nas koji smo ovdje radili, dok je netko pjevao u Americi i zarađivao veliki novac - ustvrdila je Kolinda Grabar Kitarović.

Grabar-Kitarović žestoko odgovorila Škori: Tko mi to govori? Čovjek koji je otišao zarađivati veliki novac po Americi, dok sam ja zarađivala 90 maraka mjesečno!

Škoro nakon skupa u Lisinskom: 'Računam na glasove HDZ-a, i oni računaju na mene. Kolinda? Ja bih pazio u kojim društvima pjevam...'; Dao je naslutiti i da osniva stranku

I pritom napravila ključnu pogrešku. Bitka za međunarodno priznanje Hrvatske vodila se u jesen i zimu 1991. godine, u vrijeme kada je Kolinda Grabar Kitarović bila – studentica.

Prema službenoj biografiji objavljenoj na Internet stranicama njezinog predsjedničkog ureda, ona je 1993. diplomirala engleski i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. A naredne je godine u Beču završila Diplomatsku akademiju.

U trenutku kada je dobila posao u državnoj službi – ono u Ministarstvu znanosti i tehnologije 1992. godine – Hrvatska je već od 15. siječnja te godine bila međunarodno priznata država. U trenutku kada je prešla raditi u Ministarstvo vanjskih poslova 1993. godine, priznanje Hrvatske već je ušlo i u školske udžbenike.

Ako je Kolinda Grabar Kitarović kao studentica sudjelovala u prosvjedima ispred stranih ambasada uoči 15. siječnja, ako je kao članica Mladeži HDZ-a pisala pisma stranim državnicima tražeći da priznaju Hrvatsku, ako je šila transparente ili farbala lice u crveno bijele kockice, to je onda jasno trebala i reći. A ne u to miješati Ministarstvo vanjskih poslova.

Sam Franjo Tuđman– svjedoči jedan od značajnijih transkripata iz njegovog Ureda – već je 27. prosinca 1991. svjestan da je priča sa međunarodnim priznanjem Hrvatske u tom trenutku već riješena.

Je li ovo Tuđmanova Hrvatska? 'On ne bi dopustio koketiranje s ustaštvom. Odmah bi reagirao da je netko od dužnosnika 'Za dom spremni' nazvao starim hrvatskim pozdravom'

- Mislim da ne treba da dajem nekakvo uvodno slovo, a tek toliko da kažem Hrvatska je svoje međunarodno priznanje izborila, ono je tu i više je ne može osujetiti nitko, iako su se tome suprotstavljale moćne međunarodne snage – ustvrdio je Tuđman pred gostima – delegacijom bosanskohercegovačkih Hrvata iz tamošnjeg HDZ-a.

Puno prije nego je Kolinda Grabar Kitarović postala dijelom njegove administracije. I sa te pozicije mogla lobirati za priznanje Hrvatske.

#KOLINDA GRABAR KITAROVIć#FRANJO TUđMAN#MIROSLAV ŠKORO#PREDSJEDNIčKI IZBORI