StoryEditorOCM
HrvatskaSveti gral anti agea

Jesu li zaista opasne po zdravlje? Ukidaju se kremice za pomlađivanje s popularnim sastojkom, EU je odlučna o zabrani

Piše VIJESTI SD
5. srpnja 2023. - 23:04

Pojavila se informacija da Europska unija, zbog štetnosti, zabranjuje kreme s popularnim sastojkom retinolom. Ekipa RTL-a provjerila je  je li tzv. eliksir mladosti o kojem svi pričaju uistinu opasan i koliko te hoće li zaista biti zabranjen?

O njemu svi pričaju, svi ga koriste. Eliksir mladosti, filter u tubici…tako retinolu često tepaju.

"Kreme s retinolom su popularne pogotovo ovog proljeća je došlo do pojačane potražnje jedne kreme koja trenutno nije ni dostupna koliko je bila tražena", kazao nam je Mario Vrebčević, magistar farmacije.

Ta i mnoge druge kreme s retinolom više nikad neće biti iste. Europska komisija donijela je odluku da maksimalna koncentracija tog derivata vitamina A u proizvodima može bili 0,3 posto za proizvode koji se nanose na lice i 0,05 posto za one koji se nanose na tijelo.

Negativne posljedice

"Pokazalo se u znanstvenim istraživanjima da može imati negativne posljedice na zdravlje u smislu blažih kao što je glavobolja, vrtoglavica, mučnina, ali i onih opasnijih kao što je oštećene jetre ili u konačnici, na žalost, i rak. Problem s vitaminom a je taj što se on nakuplja u masnom tkivu i samim time se može premašiti dnevna doza", kazala nam je Biljana Borzan.

Neke su studije pokazale da kod žena u perimenopauzi i menopauzi izaziva osteoporozu. I prije je bilo poznato da s retinom treba oprezno. Visoki zaštitni faktor je obavezan.

Oprez je poseban kod trudnica, dojilja, žena koje planiraju možda trudnoću i s koncentracijama, uvođenjem retinola, treba ići postupno", dodao je Vrebčević.

Posljedice nestručnog korištenja u svojoj je ordinaciji vidjela i ova liječnica. Ipak, nije sretna zbog ove odredbe.

"Ja bih rekla da je retinol Sveti gral anti agea. Ja se sa svojim pacijentima znam šaliti ‘bez retinola ni u crkvu‘. I zaista kod pacijentica koje dugo koriste analoge vitamina A zaista se vide benefiti u smislu zadebljanja srednjeg sloja kože", kazala nam je Maja Kovačević, dermatovenerologinja u KBC-u Sestre milosrdnice.

Pomaže kod akni, sužavanju pora...

Ne bi bilo loše provjeriti imaju li možda djevojčice proizvod s visokom koncentracijom retinola u svojim kozmetičkim torbicama jer je njegova popularnost na TikToku nevjerojatna.

"U mlađim dobnim skupinama pomaže oko akni, pomaže u sužavanju pora, pomaže nam u ujednačavanju tena, hiperpigmentacijskih mrlja koje svi, više-manje, imamo pogotovo kad se pojave prve zrake sunca", dodala je Kovačević.

"Što se tiče same regulative mi je prema pravilima EU-a moramo kompletno prepisati onako kako je propisala komisija- u naše zakonodavstvo i zato je državama članicama dan period prilagodbe i to u roku od 18 mjeseci za nove proizvode i u roku od 36 mjeseci za proizvode koji se već nalaze na tržištu", kazala nam je Borzan.

Mnogi će do tada zasigurno napraviti zalihe i ispred zdravlja staviti ljepotu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 01:05