Hrvatskakonačni rezultati

I službeno potvrđena imena 11 hrvatskih europarlamentaraca; Savez za Hrvatsku izgubio zbog svega 203 glasa

Piše PSD.
26. svibanj 2014. - 17:57
Državno izborno povjerenstvo (DIP) danas je službeno objavilo imena 11 hrvatskih europarlamentaraca – šest s liste HDZ-a i partnera, četiri s liste SDP-a i partnera, a jedan s ORaH-ove liste.

Lista predvođena HDZ-om dobila je 41,42 posto glasova, odnosno šest mandata. U Europski parlament izabrani su Ruža Tomašić, Andrej Plenković, Marijana Petir, Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Davor Ivo Stier.

Lista SDP-a i partnera dobila je 29,30 posto glasova, odnosno četiri mandata. Izabrani su Tonino Picula, Neven Mimica, Biljana Borzna i Jozo Radoš.

S 9,42 posvojenih glasova ORaH-u je pripalo jedno zastupničko mjesto koje je osvojila Mirela Holy.

U javnosti se već zna da će umjesto SDP-ova Mimice u Europski parlament ići IDS-ov Ivan Jakovčić, a umjesto Holy Davor Škrlec.

Savez za Hrvatsku, koji okuplja osam desnih stranaka, osvojio je 6,88 posto glasova. Prešao je izborni prag, no u konačnici nije osvojio mandat.

Po D'Hondtovoj metodi izračuna mandata pretekao ga je šesti kandidat s liste HDZ-a s razlikom od samo 203 glasa, rekao je predsjednik DiP-a Branko Hrvatin.

Navedeni podaci dobiveni su temeljem obrade svih 6337 biračkih mjesta na kojima je glasovalo 950.980 birača, tj. 25,24 posto od ukupno upisanih 3.767.343 birača.

Hrvatin je suglasan da je izlaznost na izbore za Europski parlament bila mala, "posebno s obzirom na izborne troškove", no ističe da "birači imaju pravo izaći ili ne izaći".

Podaci koje je DIP danas objavio su potpuni i službeni, a postat će konačni nakon što isteknu rokovi za žalbe. Moglo bi to biti 3. lipnja, najavio je Hrvatin novinarima.

Od objave službenih rezultata počinje teći rok za prigovore od 48 sati, a daljnjih 48 sati DIP ima za odgovor.

Protiv odluke DIP-a moguća je žalba Ustavnom sudu za što je rok idućih 48 sati, a isto toliko bi imao i Ustavni sud za odlučivanje o žalbi.

Prema tome, kad bi se ispunili ovi rokovi u cjelosti, ako ne bi trebalo tražiti određene izborne materijale za odluku o eventualnom prigovoru, rok za konačnost bio bi 3. lipnja, pojasnio je Hrvatin.

Do sada je stigao samo jedan prigovor, no on se ne odnosi na rezultat izbora, nego na izborne radnje na jednom biračkom mjestu u Belišću.

(H)
Foto: Damir Krajač / CROPIX 
#EUROIZBORI